AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin açıklama: "Türkiye 'evet' demedi, takdir Meclis'in"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine evet demedi, NATO üyeliğinin önünü açmaya evet dedi. Meclis bunu takdir edecek" açıklamasında bulunarak İsveç'in NATO üyeliğinde son kararın Meclis'te olduğunun altını çizdi. Çelik, "Devletin ilgili birimleri 'Evet İsveç mükellefiyeti yerine getirmiştir' diye bir arzda bulunup, sayın Cumhurbaşkanımız 'Bizim açımızdan tatminkârdır' derse biz 'evet' deriz. Bu sayın Cumhurbaşkanımızın ortayla koyduğu irade ile tescillenecek. Kendi devletimizin kurumları ve Cumhurbaşkanımızın tutumu bizim açımızdan belirleyici olacak" dedi.

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2023, 02:50 Güncelleme 14 Temmuz 2023, 09:15
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin açıklama: Türkiye ’evet’ demedi, takdir Meclis’in

İÇİNDEKİLER

NATO Liderler Zirvesi'nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşmüş, görüşme sonrası Stoltenberg, üçlü zirveden mutabakat çıktığını açıklamıştı.

Bu kapsamda İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.



Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin, "Şu anda yol haritası mevcut. Yol haritasını İsveç makamları bize sunacaklar." dedi. NATO'ya katılım için TBMM'yi işaret eden Erdoğan, "Onay makamı Meclis'tir. Meclis'ten geçtikten sonra benim onayıma gelir." açıklamasında bulundu.



"TÜRKİYE 'EVET' DEMEDİ"

Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, katıldığı canlı yayında sürece ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İsveç'in NATO'ya kabul edilmediğini vurgulayan Çelik, "Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine evet demedi, NATO üyeliğinin önünü açmaya evet dedi. Meclis bunu takdir edecek." diye konuştu.

"SÜREÇ SONUÇLANMADI MECLİS BUNU TAKDİR EDECEK"
"Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine evet demedi, NATO üyeliğinin önünü açmaya evet dedi. Cumhurbaşkanımız eski üçlü muhtıranın 4. maddesine atıf yapan bir metin çıktı. Türkiye'ye dönük olarak savunma sanayi yaptırımları tamamen kalkacak. Bu zirvede ilk defa NATO Genel Sekreteri, terörle mücadelede özel koordinatör atayacak. Türkiye diyor ki, 'bana karşı taahhütlerin içerisine girdin, ben de bu iyi niyete karşı önünü açıyorum, ama bu süreç sonuçlanmış değil'. Yüce Meclis imza attığı metindeki terörle mücadele ile ilgili olarak, AB süreciyle ilgili olarak İsveç mükellefiyetini yerine getirmiş mi getirmemiş mi? Meclis bunu takdir edecek. Bu zirvede terörle mücadele konusunda yüksek bir taahhüt çıktı. Türkiye'nin AB süreciyle ilgili çok güçlü bir taahhüt ortaya çıktı. Güvenlik ihtiyaçların karşılanması konusunda açık ya da gizli ambargosunun kaldırılması şeklinde taahhüt ortaya çıktı.




"BIDEN 'ELİMDEN GEÇEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİM' DEDİ"

Biden'in verdiği mesaj güçlü. Ama biliyorsunuz ona kongre karar veriyor. Biden 'Ben kişisel olarak böyle düşünüyorum, bunun kongreden geçmesi için elimden gelen çabayı sarf edeceğim' dedi. Cumhurbaşkanımızın terörle mücadeledeki tavrı çok net. Bu süreç içerisinde, Meclis'e gelinceye kadar süreç içerisinde tüm parti grubumuzla birlikte şuna bakacağız. Devletin ilgili birimleri 'Evet İsveç mükellefiyeti yerine getirmiştir' diye bir arzda bulunup, sayın Cumhurbaşkanımız 'Bizim açımızdan tatminkârdır' derse biz 'evet' deriz. Bu sayın Cumhurbaşkanımızın ortayla koyduğu irade ile tescillenecek. Kendi devletimizin kurumları ve Cumhurbaşkanımızın tutumu bizim açımızdan belirleyici olacak. Bizim bunun önünü açmamız onay verilmesi anlamında otomatik bir irade anlamına gelmiyor. Bunu demek istiyor sayın Cumhurbaşkanımız."