Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır duyurdu: Acil Destek Kredisi ile dev destek!

Son dakika haberi... Kastamonu, Giresun, Düzce ve Samsun'da evleri ve iş yerlerini su bastı. Cadde ve sokaklarda, otoyollarda hasarlar oluştu. Ordu, Zonguldak, Bolu ve Bartın'da önceki gün etkili olan sel ve heyelanların sebep olduğu hasarların giderilmesi için çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor. Ordu'da ahırın yanındaki alanda hayvanlarına yaprak kesen Naciye Yılmaz'ı arama çalışmalarına ara verildi. Giresun'un Yağlıdere ilçesinde ise sağanak sonrası su fabrikasının bakım atölyesindeki menfezde meydana gelen ve 2 işçinin yaralı kurtarıldığı enkazda, ekiplerce başlatılan ve gece boyu süren kurtarma çalışmasında işçi Şinasi Özdemir'in cansız bedenine ulaşıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, selden etkilenen illerdeki KOBİ'lere KOSGEB tarafından 300 bin liraya kadar "Acil Destek Kredisi" sağlanacağını duyurdu.

Giriş Tarihi 11 Temmuz 2023, 10:21 Güncelleme 11 Temmuz 2023, 20:18
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır duyurdu:  Acil Destek Kredisi ile dev destek!

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan şiddetli yağışın neden olduğu sel felakete dönüşdü. Kastamonu, Giresun, Düzce ve Samsun'da evleri su bastı, cadde ve sokaklarda hasar meydana geldi. Sel ve heyelanların sebep olduğu hasarların giderilmesi için çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sel felaketinin yaralarını sarmak için peş peşe adımlar atıldığını vurguladı.

"KOBİ'LERİMİZ İÇİN KOSGEB ACİL DESTEK KREDİSİ'Nİ HIZLA DEVREYE ALDIK"

Bakan Kacır yaptığı açıklamada, "Sel felaketinden etkilenen illerimizdeki KOBİ'lerimiz için Kosgeb Acil Destek Kredisi'ni hızla devreye aldık. Felaketten etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah ülkemizi afetlerden korusun." ifadelerine yer verdi.

ACİL DESTEK KREDİSİ PROGRAM DETAYLARI
Bakanlıktan aldığı bilgilere göre, Acil Destek Kredisi Programı, 2023 yılı içerisinde yaşanan aşırı yağışlardan etkilenen Bartın, Düzce, Ordu, Zonguldak, Samsun, Kastamonu ve Sinop'taki işletmeler için geçerli olacak.

Anaparası banka kaynaklarından karşılanmak üzere kullandırılacak kredilerde işletme başına azami limit 2022 yılı net satış hasılatı 300 bin liranın altında olan işletmeler için 200 bin lira olarak sağlanacak.

Söz konusu illerde 2022 yılı net satış hasılatı 300 bin lira ve üstünde olan KOBİ'ler için ise 300 bin lira kredi kullandırılabilecek.

DÜZCE'DE MEHMETÇİK SELDEN ETKİLENEN BÖLGELERDE YARDIMA KOŞTU
Mevsim normalleri üzerinde etkisini gösteren sağanak yağış sonrasında birçok kentte sel baskınları yaşandı. Cadde ve sokaklar su ile dolarken çok sayıda mekan sular altında kaldı. Düzce'de sağanak yağışın ardından Melen Çayı'nın taşmasıyla Galericiler sitesi ve Sanayi Sitesi selden etkilendi.

Taşan çayın oluşturduğu tahribat sular çekilince ortaya çıktı. Suların çekildiği bölgede esnaf çalışmalarını yürütürken, çalışmalara bölgede konuşlu bulunan Jandarma Asayiş Komando bölüğü de katıldı. Suların çekildiği alanlara gelen Mehmetçik, ellerine aldıkları kazma kürek ne varsa yardıma koştu.

ERKEN UYARI SAYSESİNDE CAN KAYBI YAŞANMADI

Düzce'de yaşanan sel felaketinde 4 evin yıkıldığı, 11 evin ise ağır hasar aldığı Fındıklı Aksu köyünde erken uyarı ve tahliyelerle can kaybının önüne geçildi.

4 EV YIKILDI

Merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta, Aksu Deresi'nin geçtiği 80 haneli Fındıklı Aksu köyünde, il genelinde yaklaşık 3 gün etkili olan kuvvetli yağışın yol açtığı selde 4 ev yıkıldı, 11 ev kullanılamaz hale geldi, 2 köprü yıkıldı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün uyarıları, Düzce Valiliği koordinesinde AFAD'ın dere yatağındaki evlerde yaşayanların erken tahliye kararıyla güvenli bölgelere sevk edilmesi can kaybı yaşanmasını önledi.

Köyün muhtarı Zekeriya Beyaz, çok büyük afet yaşamalarına rağmen erken tahliye kararıyla köyde can kaybının engellendiğini söyledi.

Selin köyde büyük oranda hasara yol açtığını vurgulayan Beyaz, "Bütün kurumlar selden önce bize bilgileri vermişlerdi. Biz de bu doğrultuda bütün vatandaşlara anonsumuzu yaptık. Vakit kaybetmeden başta hasta ve yaşlılarımızı tahliye ettik. Geriye sadece gençlerimiz kaldı. Onlar için de riskin bulunmadığı merkez oluşturduk." dedi.

Beyaz, köyde toplam 15 evin zarar gördüğünü aktararak, "Bunun dışında 2 ana köprümüz yıkıldı. Dere içinde toplam 4,5 kilometrelik ağımız sel suyunun getirdiği malzeme ve molozlarla tamamen doldu. Dere, yol ve arazilerle birleşti, çok büyük tahribat oldu." diye konuştu.

Ana yollar, telefon ve elektrik direklerinin zarar gördüğünü bildiren Beyaz, "Bugün İl Özel İdaresi'nden tutun bütün kurumlar buraya gelerek eksikliklerimizi, ihtiyaçlarımızı karşılamaya başladılar. Vekillerimiz de geldiler, onlar da gereken talimatları bütün kurumlara ilettiler. Allah bir daha böyle afet yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden 54 yaşındaki Fatma Efiloğlu bağ, bahçe, fındık işleri ve arıcılıkla uğraştıklarını, selde ağır hasar gören evlerini yazlık olarak kullandıklarını belirtti.

"HER ŞEY BİR ANDA OLDU"

Oğluyla bölgede bulunduğunu anlatan Efiloğlu, "Her şey saniyelik, bir anda oldu. Sel suyu önce kaynımın ahırını aldı, ardından traktörün römorkunu götürdü, en son da benin evime daldı. Çok korktuk hemen yukarı araziye güvenli bölgeye kaçtık. Yaklaşık 1 dönüm de evin yanındaki mısır tarlam zarar gördü. Yollar zarar gördüğü için arılarımız da şu an ormanda rehin kaldı."

Efiloğlu, yolların açılmasının ardından köyde ve evinde inceleme yapan yetkililere teşekkür etti.

ORDU'DA ARAMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

Ordu'da dün sağanak yağış etkili olduğu sırada, Yavaş Mahallesi'nde, ahırın yanındaki alanda hayvanlarına yaprak kesen Naciye Yılmaz'ın (55) kaybolduğunun belirtilmesi üzerine başlatılan çalışmaların ikinci gününde, dere ve ormanlık alanda arama yapıldı.

Çalışmalara AFAD, UMKE, jandarma ve polis özel harekat, Van'dan gelen Jandarma Sualtı Arama Kurtarma ekibi, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesine bağlı ekipler, sivil toplum kuruluşları ile bazı mahalle sakinleri katıldı.

Yılmaz'ın düşmüş olabileceği değerlendirilen derede, yaklaşık 5 kilometrelik alanda arama yapıldı.

Ekiplerce ormanlık alanda da tarama faaliyeti gerçekleştirildi. Ara verilen çalışmalara, yarın sabah devam edilecek.

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde sağanak sonrası su fabrikasının bakım atölyesindeki menfezde meydana gelen ve 2 işçinin yaralı kurtarıldığı enkazda, ekiplerce başlatılan ve gece boyu süren kurtarma çalışmasında işçi Şinasi Özdemir'in cansız bedenine ulaşıldı.

Özdemir'in cansız bedeni, yaklaşık 2 kilometre sürüklendiği derede bulundu. Özdemir'in cesedi, ekiplerce dereden alınarak otopsi için hastane morguna kaldırıldı.

ZONGULDAK-ANKARA KARAYOLUNDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Zonguldak-Ankara karayolu Örmeci mevkisinde dereyi taşıran sel suları karayoluna ulaştı. Yolun Zonguldak istikametinde çökme meydana geldi. Bir bölümü ulaşıma kapatılan karayolunda suların çekilmesinin ardından ekipler çalışmalara başladı. İş makineleri ve kamyonlar bölgeye sevk edilerek dolgu çalışmalarına başlandı. Dron ile havadan görüntülenen karayolu, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden ulaşıma açılacak.

Karabük'ün Yenice ilçesinde Yenice ormanlarının içerisinde yer alan Şeker Kanyonu, sel afetiyle yeniden zarar gördü. Geçen yıl Haziran ayındaki sel afeti sonrası çalışmaların büyük oranda tamamlandığı bölgedeki tahribat suların çekilmesiyle ortaya çıktı.



Meteorolojinin turuncu kodla uyardığı ilçede etkili olan sağanak sonrası İncebacaklar köy yolunun 30 metresinde çökme meydana geldi. Sel sularının şiddetinin yüksek olduğu alanda 15 metre yüksekliğinde çökmeler oluştu.

ŞEKER KANYONU SEL AFETİNDE ZARAR GÖRDÜ

Köy sakinlerinden Adnan Kalaycı, geçen yılda sel felaketini yaşadıklarını belirterek, "Ama bu yıla nazaran geçen yıl daha az hasar almıştı köy yollarımız. Bu yıl suyun şiddeti de biraz fazla oldu maalesef. Şuanda Şeker Kanyonu'nun girişinde, mesire alanında, kanyonun içinde belli bir kesimde ve onun üst tarafında geçen yıldan kalma yine hasarlı bölgemiz var" dedi.



Sel afetiyle birlikte köy içerisindeki köprülerin zarar gördüğünü aktaran Kalaycı, "Yine mahallenin çıkışına doğru köy yollarının kenarlardan hasar göstererek bayağı bir büyük zarar verdi, daralmalar meydana geldi. Şuanda buradan İncebacaklar Mahallesi'ne maalesef ulaşımı yok ve yollarımız kapalı. Alternatif yolumuz var ama şu anda o da bakımsız diyelim. Yalnız mesafe olarak da merkeze biraz fazla uzak kalıyor. Burası 7 kilometre merkeze. Diğer yolumuz yaklaşık ikiye katlıyor" ifadelerine yer verdi.



Şeker Kanyonu işletmecisi Ercan Aslan, "Burayı tabii pandemi döneminde aldık. Pandemi döneminden önce de biz buraya yaklaşık bir 15 yıl önce geliyorduk. Bölge Türkiye turizmi açısından oldukça önemli bir konuma sahip. Özellikle Yeni Ormanları ve içindeki florası ile faunası. Buraya daha önce geldiğimiz için buranın ne kadar güçlü bir dokuya sahip olduğunu biliyorduk ve burayı ilk aldığımızda bölgenin doğa sporları merkezine dönüşmesini istedik. Yani nehir kanosu, kanyon geçişi, su yürüyüşleri, doğa yürüyüşleri, bitki ve hayvanları tanımayla ilgili özelliklere sahip bir yer burası" dedi.



Pandeminin ardından bölgede çalışmaların tamamlanmasının ziyaretçileri ağırlamaya başlayacakları vakitte geçen yıl Haziran ayında meydana gelen sel sonrası alanın büyük zarar gördüğünü hatırlatan Aslan, "Şeker Kanyonu İşletmesinin olduğu bölge tamamen baştan sona yıkıldı. Asma köprüsü göçtü. Kamp alanı, mescit, tuvaletlerin olduğu yerleri komple su alıp götürdü. Buranın doğasına çok inandığımız için biz inatla tekrar devam ettik. Tekrar toparlanmaya çalıştık. Özellikle valiliğimizin, Özel İdaremizin ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen kurumların desteğiyle bu bölge bir nebze toparlandı. En son geçen hafta artık en son kamp alanımızda hayata geçiyor olacaktı. Son birkaç günlük iş kalmıştı ama yine bu pazar günü pazar gecesini pazartesiye bağlayan gece tekrar gelen sular tahkimat yapılan bölgeyi de aşarak yine aşağıdaki kamp alanının olduğu bölgeyi komple alıp götürdü. Bu defa sadece kamp alanı değil bizim restoran kısmının olduğu bölgede de yukarıdan gelen sular delikler açarak restoran kısmına geçerek mutfak bölümünü ve alt katı oldukça bastılar" diye konuştu.



Aslan, "Dediğimiz gibi yani evet çok üzgünüz yani tam bir böyle motive olup bir noktaya gelip tekrar böyle heyecanla bölgede doğa etkinlikleri, doğa şenlikleri, fotoğraf safarisi gibi birçok etkinlik yapalım diye düşünürken tekrar yaşıyoruz ama bundan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü doğasına buranın dokusuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

ZONGULDAK'TAN ACI HABER

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde yaşayan Hüseyin Topçuoğlu sel sırasında kayboldu.

İhbar üzerine çalışma başlatan ekipler Topçuoğlu'nun cansız bedenine ulaştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN