Bakan Fidan, Karadağ Başbakan Yardımcısı İbrahimoviç ile görüştü!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Karadağ'da Başbakan Yardımcısı ve Boşnak Partisi Genel Başkanı Ervin İbrahimoviç ile görüştü. Öte yandan Bakan Fidan, Karadağ-Türk Ticaret Odası açılışında konuştu.

Giriş Tarihi 26 Haziran 2023, 19:04 Güncelleme 26 Haziran 2023, 19:42
Bakan Fidan, Karadağ Başbakan Yardımcısı İbrahimoviç ile görüştü!

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün ve yarın düzenlenecek olan Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen katılmak üzere Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da temaslarına başladı.

KARADAĞ'DA RESMİ TEMAS I VİDEO İZLE

Karadağ Türk Ticaret Odası'nın açılışına katılan Bakan Fidan, Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Boşnak Partisi Genel Başkanı Ervin İbrahimoviç'le görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada:

"Bakanımız, Boşnak Partisi'ni tarihi seçim başarısından dolayı tebrik ederek, Karadağlı Boşnak kardeşlerimizi desteklemeye devam edeceğimizi vurguladı" denildi.

Karadağ'da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Karadağ-Türk Ticaret Odası açılışında konuştu. Bakan Fidan, Türkiye ve Karadağ arasındaki güçlü bağların ekonomi alanında da her geçen gün derinleşmekte olduğuna dikkat çekerek, "Karadağ-Türk Ticaret Odası'nın faaliyete geçmesi, bu güzel ülkeyle ikili ticari ve yatırım ilişkilerimizin gücüne güç katacaktır" dedi.

Karadağ-Türk Ticaret Odası açılışında katılımcılara hitap eden Bakan Fidan, Türkiye-Karadağ arasındaki bağların güçlendiğini ve derinleştiğini belirterek, "Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi vesilesiyle geldiğim dost ve müttefik Karadağ'da sizlerle buluşmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın en kalbi selamlarını getirdim. Karadağ ile tarihi, insani, siyasi ve kültürel bağlara sahibiz. Bu güçlü bağlar, ekonomi alanında da her geçen gün derinleşmektedir. Karadağ, stratejik konumuyla, altyapısıyla ve turizm potansiyeliyle Adriyatik Denizi'ne açılan coğrafi ve lojistik bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Nitekim Türk sermayeli yatırımların toplam tutarı 344 milyon euroya ulaşmıştır. Doğrudan yabancı yatırımlar bakımından Karadağ'da en üst sıralarda bulunmaktayız. Serbest ticaret anlaşmasının kapsamının genişletilmesiyle geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz 200 milyon doları aşmış bulunmaktadır. Ticaret adamlarımızın ortaya koyduğu 250 milyon dolarlık ticaret hacmi hedefimize bu yıl sonunda ulaşmayı öngörüyoruz. Ama sanıyorum ki bu rakam Sayın Cumhurbaşkanlarımız için yeterli olmayacak" dedi.

"SİVİL HAVACILIK ALANINDA DA İŞ BİRLİĞİMİZİ DERİNLEŞTİRİYORUZ"
Bakan Fidan, sivil havacılık alanında da iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendiğini vurgulayarak, "Karadağ'da özellikle enerji, turizm, altyapı, eğitim, sağlık, ormancılık, iletişim ve bilişim gibi alanlarda yatırım potansiyeli mevcuttur. Ayrıca otoyol, demiryolu ve havaalanı yenilemesi gibi projeler de halihazırda mevcuttur. İş insanlarımızı bu vesileyle bu projelere odaklanmaya ve ihalelere katılmaya teşvik ediyorum. Sivil havacılık alanında da iş birliğimizi derinleştiriyoruz. Haftalık seferlerini 14'ten 17'ye çıkaran Türk Hava Yolları, 100 binden fazla üçüncü ülke turistini Karadağ'a taşımaktadır. Pegasus Hava Yolları da 19 Temmuz'da seferlere başlayacak" ifadelerini kullandı.

"İŞ İNSANLARIMIZA DAİMA DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Bakan Fidan, Türkiye'nin dünyanın en büyük 5 diplomatik ağından birine sahip olduğunu, bu diplomatik ağlarla iş insanlarına desteğin daima süreceğine dikkat çekerek, "Geçtiğimiz haftalarda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Hizmet İhracatçıları Birliği ve Türk Hava Yolları ile verimli görüşmeler yaptık. Ekonomik gücümüz, milli güvenliğimiz ve ülke refahımızın en önemli unsurlarındandır. Hükümet olarak daima her alanda sizlere, iş adamlarımıza desteğimizi sürdüreceğiz. 260 temsilcilikle dünyanın en geniş 5 diplomatik ağından birisine sahibiz. Çok kısa sürede bu sayıyı daha da yukarılara taşıyacağız. İş dünyamızın önünü, dünyanın her yerinde yenilikçi ve tesirli girişimlerle açmaya devam edeceğiz. Bunu yaparken iş insanlarımızla ve ticaret odalarımızla çok yakın temas ve iş birliği içinde olmaya da devam edeceğiz. Büyükelçiliğimizin kapısı her zaman sizlere açıktır" dedi.

Fidan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Karadağ-Türk Ticaret Odası'nın faaliyete geçmesi, bu güzel ülkeyle ikili ticari ve yatırım ilişkilerimizin gücüne güç katacaktır. Türk Ticaret Odası'nın hayırlı olmasını diliyor, odanın kurulmasında emeği geçenlere bu vesileyle en içten teşekkürlerimi sunuyorum."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN