Başkan Erdoğan'ın zaferi! Siyasetten 6 sıfır atıldı! Koalisyonun genel başkanları Meclis'e giremedi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan 8'li koalisyonun adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 2 milyondan fazla oy fark atarak seçimleri kazandı. Öte yandan 14 Mayıs'taki sonuçlarla Cumhur İttifakı Meclis'te çoğunluğu elde ederken HDPKK'nın destek verdiği 6'lı masanın liderlerinin Meclis'e girememesi de dikkat çekti.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2023, 01:08 Güncelleme 29 Mayıs 2023, 14:14
Başkan Erdoğan’ın zaferi! Siyasetten 6 sıfır atıldı! Koalisyonun genel başkanları Meclis’e giremedi

İÇİNDEKİLER

Türkiye Yüzyılı'nın en kritik virajı olarak gösterilen 2023 seçimlerini Başkan Recep Tayyip Erdoğan kazandı.

Başkan Erdoğan 14 Mayıs'ta 8'li koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na 2.5 milyondan fazla oy farkı atarak %49.52 oranında oy alırken Türkiye bugün ikinci tur için sandık başına gitti.

BAŞKAN ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANDI
Açıklanan son verilere göre sandıkların %99.8'u sayılırken Erdoğan 52.16 Kılıçdaroğlu ise 47.84'de kaldı.

6+2 SEÇİMİ KAYBETTİ
Başkan Erdoğan seçimi kazanırken başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere masa koalisyonun üyeleri İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temek Karamollaoğlu kaybetti.

6'lı masa ile birlikte Kılıçdaroğlu'nun ikinci turdaki ortağı Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve gayri resmi ortak HDPKK da kaybedenler olarak siyaset tarihine yazıldı.

CUMHUR İTTİFAKI MECLİS'TE ÖNDE
Öte yandan 14 Mayıs'taki sonuçlarla da Cumhur İttifakı Meclis'te çoğunluğu elde etmişti.

Milletvekili genel seçiminde AK Parti'nin oy oranı yüzde 35,58 olarak gerçekleşti. AK Parti bu oran ile 267 milletvekili çıkardı. CHP yüzde 25,33 oy oranı ile 169, MHP yüzde 10,07 oy oranı ile 50, İYİ Parti yüzde 9,69 oy oranı ile 44, HDP (Yeşil Sol Parti) de yüzde 8,81 oy oranı ile 61 milletvekili çıkardı.

Bu durumda AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisinden oluşan "Cumhur İttifakı"nın toplam oy oranı yüzde 49,46, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti'den oluşan ittifakın oy oranı ise yüzde 35,02 olarak gerçekleşti.

Cumhur İttifakı'na destek veren ve seçime AK Parti listelerinden giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu milletvekili seçildi.

Cumhur İttifakı'nda yer alan ve seçimlere kendi logosuyla giren Yeniden Refah Partisi ise Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın da içinde yer aldığı 5 milletvekili çıkardı.

7 PARTİNİN GENEL BAŞKANLARI MECLİS'E GİREMEDİ
Kemal Kılıçdaroğlu'nu adeta sazan sarmalına alarak CHP listelerinden seçime giren DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti 39 milletvekili koparsa da genel başkanları kaybetti.

Cumhurbaşkanı yardımcılığı hayali kuran Ali Babacan, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal ne CB yardımcısı olabildi ne de meclis'e girebildi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu ile ikinci tur öncesi masaya oturan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Meclis'e giremedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN