Son dakika: Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e kınama

Son dakika haberleri... Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı'nın İsrail güvenlik güçlerinin refakatinde Harem-i Şerif’e düzenlediği uluslararası hukuku açıkça ihlal eden baskını şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Giriş Tarihi 21 Mayıs 2023, 13:41 Güncelleme 21 Mayıs 2023, 14:47
Son dakika: Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e kınama

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Harem-i Şerif'e düzenlediği baskına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Harem-i Şerif'e düzenlediği baskın hakkında açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, "İsrail Ulusal Güvenlik Bakanının 21 Mayıs tarihinde İsrail güvenlik güçlerinin refakatinde Harem-i Şerif'e düzenlediği uluslararası hukuku açıkça ihlal eden baskını şiddetle kınıyoruz. İsrail Hükümet üyelerinin Harem-i Şerif'in tarihi statüsüne bu şekilde meydan okuması, kışkırtıcı ve faşizan eylemlerde bulunması hiçbir şekilde kabul edilemez. İsrail Hükümeti'ni bir kez daha Harem-i Şerif'in uluslararası hukuka dayanan tarihi statüsünü ihlal eden her türlü provokatif eylemi derhal sonlandırmaya ve sorumluluk içerisinde davranmaya çağırıyoruz" denildi.

İLK BASKIN 3 OCAK'TA

İslam dünyasının kutsal mabedine karşı gerçekleşen baskın, İsrail'de 2022'nin son günlerinde göreve başlayan en sağcı koalisyon hükümetinin Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'in ikinci vukuatı.

Itamar Ben-Gvir, göreve başlamasının üstünden henüz beş gün geçmeden ilk provokasyonunu yaptı. İsrail içinden de yükselen uyarılara rağmen, bakan Ben-Gvir bugün Müslümanların en kutsal üçüncü yeri Harem-üş Şerif'e gitti.

Etrafında onlarca gizli servis ajanı ve polisiyle Harem-üş Şerif'e baskın düzenleyen aşırı-sağcı politikacı, kutsal mekana beş yıl aradan sonra giren ilk İsrailli bakan oldu.

Söz konusu baskının ardından Türkiye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler tepki açıklamaları yaptı.

Altı çocuk babası aşırı sağcı politikacı, Nisan 2021'de parlamentoya girdi ve Yahudi Gücü Partisi'nin liderliğini yapıyor. İşgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kenti yakınlarındaki bir Yahudi yerleşiminde yaşayan Ben Gvir, büyük kentler dışında yaşayan İsraillilerden destek aldı.

Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Bakanı yaptığı Ben-Gvir, birkaç sene öncesine dek bir camide namaz kılan 29 Filistinliyi 1994 yılında öldüren Baruch Golstein'in portresini evinin salonunda asıyordu.

Aşırı aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir, Filistinlilere yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle biliniyor. Itamar Ben-Gvir, Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimcilerin şiddet eylemlerini teşvik etmesiyle de tanınıyor.

Müslümanların Harem-üş Şerif dediği bölgeyi, Yahudiler Tapınak Tepesi olarak adlandırıyor.