Bakan Akar'dan tahıl koridoru anlaşması açıklaması: Sergey Şoygu'ya ve Oleksandr Kubrakov'a teşekkür ediyoruz

Son dakika haberleri... Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin girişimleri ile tahıl tedarikinin bir krize daha yol açmadan yenilenmesi ile ilgili bir değerlendirme yaparken, “Dünya gıda arzı ve ihtiyaç sahibi ülkeler için büyük önem arz eden bu girişime destek sağlayanlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Giriş Tarihi 18 Mayıs 2023, 11:30 Güncelleme 18 Mayıs 2023, 11:31
Bakan Akar’dan tahıl koridoru anlaşması açıklaması: Sergey Şoygu’ya ve Oleksandr Kubrakov’a teşekkür ediyoruz

İÇİNDEKİLER

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin iki ay daha uzatıldı. Dünyanın beklediği müjdeli haberi Başkan Recep Tayyip Erdoğan verdi.

Erdoğan, "Ülkemizin gayretleri, Rus dostlarımızın desteği ve Ukraynalı dostlarımızın katkılarıyla anlaşmanın 2 ay daha uzatılmasına karar verildi. Küresel gıda tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesi, özellikle ihtiyaç sahibi ülkelerin tahıla ulaşımının kolaylaştırılması bakımından hayati öneme sahip bu kararın tüm taraflara hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

ABD'DEN TEŞEKKÜR
Türkiye Cumhuriyeti'ne tahıl anlaşmasında gösterdiği gayret için ilk teşekkür de ABD'den geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin küresel gıda ve tahıl fiyatlarını düşük tutmak için gösterdikleri çabaları güçlü bir şekilde destekliyoruz." şeklinde konuştu.

DESTEK VERENLERİ UNUTMADI
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise gelişmelere yönelik bir değerlendirme yaptı.

Akar, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleşen Karadeniz Tahıl Koridoru 2 ay uzatıldı. Dünya gıda arzı ve ihtiyaç sahibi ülkeler için büyük önem arz eden bu girişime bakanlığımızla yakın iş birliği içerisinde katkı ve destek sağlayan BM yetkililerine, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'a teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

30 MİLYON TONDAN FAZLA TAHIL TAŞINDI
Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan gıda krizi riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan tahıl koridorundan geçen tahıl miktarı 30 milyon 250 bin tonu aştı.

Devam eden sevkiyat kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 951'e ulaştı.

Koridordan geçen tahılların yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya taşındı.