6'lı koalisyonda yeni krizin adı: Mansur Yavaş! Cumhurbaşkanı yardımcılığı sözleri olay olmuştu! Bomba kulis geldi

Son dakika haberleri... İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'noter ve kumar masası' diye adlandırdığı 6'lı koalisyona "Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcısı olacak" denmesinin ardından geri döndü. Açıklanan ortak mutabakata göre Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olursa, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve diğer 5 siyasi partinin genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Yönetime damdan düşer gibi dahil olan Mansur Yavaş anlaşılan o ki partilerin genel başkanlarının yardımcı olmasını istemiyor. Bunu da katıldığı televizyon programında dile getirdi. Peki Yavaş'ın sözleri 6'lı koalisyonun masanında bomba etkisi yaratmadı mı? Tabiki yarattı. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Kılıçdaroğlu suskun ama diğer liderler tepkili. Akşener dışında Mansur Yavaş’a destek yok. O nedenle Millet İttifakı’nda bazı partiler Mansur Yavaş’a randevu vermeyebilirler." ifadelerini kullandı. Öte yandan TV100 yorumcusu Erdoğan Aktaş, Mansur Yavaş hakkında bomba bir kulis bilgisi paylaştı. Aktaş, "Mansur Yavaş, Kemal Kılıçdaroğlu’na, “Diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacaksa, ben seçim çalışmalarına katılmayacağım” diyecek" dedi.

Giriş Tarihi 20 Mart 2023, 09:50 Güncelleme 20 Mart 2023, 15:16
6’lı koalisyonda yeni krizin adı: Mansur Yavaş! Cumhurbaşkanı yardımcılığı sözleri olay olmuştu! Bomba kulis geldi

İÇİNDEKİLER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 3 Mart'ta ağır sözlerle dağıttığı koalisyon, "Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcısı olsun" görüşünün ardından yürütülen pazarlıklarla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ'IN İSMİ METİNDE GEÇİRİLMEDEN ATIF YAPILDI
Öte yandan toplantı sonrası yayımlanan 6'lı koalisyonun metninde dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı.

Metinde Akşener Cumhurbaşkanı yardımcısı olmalarını istediği Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın isimleri yazılmadan "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanı'nın uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır." denildi.

AKŞENER-İMAMOĞLU-YAVAŞ'IN SURATLARI KRİZİ AÇIK ETTİ
Yaşanalara ilişkin çarpıcı bir detay da asık suratlar oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıklanırken Akşener mutsuz bir ifade ile görülürken CHP Genel Merkezi önünde yapılan konuşmada ise Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın suratları benzer ifadeyi aldı.

MANSUR YAVAŞ'TAN İTİRAF
Mansur Yavaş Akşener'in masadan kalkmasının ardından yaşanan süreci anlattı.

Habertürk'te Fatih Altaylı'ya konuk olan Yavaş 5 genel başkanın yardımcı ilan edilmesinin doğru olmadığını ifade ederek onların milletvekili olup partilerinin başında durması gerektiğini söyledi.

5 GENEL BAŞKAN YARDIMCI DEĞİL MİLLETVEKİLİ OLSUN

Yavaş şu açıklamayı yaptı;

"Sayın Akşener büyük teveccüh gösterdi. Biz devam etmesi gerektiğini düşünüyorduk. Sayın Akşener dedi ki, 'O zaman elinizi taşın altına sokacaksınız, uzlaşma bu şekilde gerçekleşir' dedi. Bizim makam mevki derdimiz yok. Ankara, İstanbul belediye başkanlıkları güzel makamlar. Sayın Akşener'in arzusu üzerine 'Sizin orada olmanız, yönetimde etkili şekilde vatandaşla kurduğunuz bağın devam etmesi gerekir' dedi. Bu da uygun bulundu. Meral Hanım önerdi, sayın genel başkanımız da kabul etti.

"VAKTİMİZ OLSAYDI..."
Son gün oldu, birkaç saate sıkıştı. Birkaç gün vaktimiz olsaydı şunu önerecektik, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak beni ve Ekrem Başkanı ilan edin, sayın genel başkanlarımız milletvekili olsun ve partilerin başında olsunlar diyecektik. Kendi grupların başında olmasının daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu benim fikrim. Bunu sayın genel başkanlarla konuşacağım ama takdir masanın."

Yavaş öte yandan hem Cumhurbaşkanı yardımcılığını hem de belediye başkanlığını aynı anda sürdürebileceğini iddia ederek şunları söyledi;

"HER İKİ GÖREVİN DE SÜRDÜRÜLEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
"Belediyeleri asla kaptırmazdık. Göreve devam edeceğimiz belliydi. Görevi bırakacak olsaydık adaylığımız sözkonusuydu. Vatandaşa verdiğimiz sözü tutacağız. Adaylığa ısrarlı olmamamızın sebeplerinden bir tanesi daha önce bu yaşandı. Bizi 5 yıllığına seçtiler. Son güne kadar görevimizi sürdürmek boynumuzun borcu. Aksi takdirde Ankara halkı bizi affetmez. Hemen atama yapılmayabilir. İki görevin aynı anda sürdürebileceğini de düşünüyorum."

YAVAŞ'IN ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın bu önerisini dün gece CHP Genel Merkezindeki görüşmede reddederek şu ifadeleri kullandığı iddia edildi:

"Bu benim seçim kazanacağıma inanılmıyor söylemidir, seçmende de umutsuzluk, güvensizlik oluşturur."

SEÇİM OLMADAN KOLTUK KAVGASI BAŞLADI
Yaşananlar ortaya çıkan koalisyon sisteminin nasıl bir koltuk savaşına gebe olduğunu gösterdi. Henüz seçim yapılmadan bile ifşa olan bu kavgalar iktidar olmaları halinde şahsi çıkarlar için ülkeyi sürükleyecekleri krizlerin habercisi niteliğinde...

5 LİDER RAHATSIZ RANDEVU VERMEYECEKLER

Konuyu köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Akşener'in desteklediği Mansur Yavaş'ın sözlerinin diğer 5 liderde büyük rahatsızlık yarattığını söyledi.

Selvi, "Kılıçdaroğlu suskun ama diğer liderler tepkili. Akşener dışında Mansur Yavaş'a destek yok. O nedenle Millet İttifakı'nda bazı partiler Mansur Yavaş'a randevu vermeyebilirler." ifadelerini kullandı.

Selvi'nin yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

Şunu ifade ediyorlar:

- 6 Mart'ta yayınlanan Mutabakat Metni'nin altında 6 liderin imzası var. Mansur Yavaş dahil olmak üzere herkesin mutabakata uygun hareket etmesi gerekiyor.

YAVAŞ 7'NCİ LİDER DEĞİL

- Millet İttifakı 6 parti tarafından oluşturuldu. Masa'da 6 lider karar alıyor. Mansur Yavaş'ın ismini Masa'ya bir lider getirdi. Mansur Yavaş 7'nci lider gibi hareket edemez, Masa'ya öneri getiremez. Masa'ya öneriyi ancak Kılıçdaroğlu üzerinden getirebilir.

- Parti liderlerinin milletvekili olması teklifini masaya getirecek olan yine liderlerdir, Mansur Yavaş masaya teklif getiremez.

- Kısaca 1+2+5 olarak formüle ettiğimiz, Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı, İmamoğlu ve Yavaş cumhurbaşkanı yardımcıları artı 5 lider de cumhurbaşkanı yardımcısı olarak tanımlanan model, 6 liderin mutabakatı ile kararlaştırıldı, değiştirilemez, diyorlar.

8'Lİ MASA OLMAZ

Bunu kendileri ifade etmedi ama konuşmalarımdan çıkardığım sonuca gelince, 5 lider Mansur Yavaş'a, "İrademizi seninle paylaşmayız. 6'lı Masa'yı 8'li Masa haline getirmeyiz. Mutabık kalmadığımız modeli Mansur Yavaş istedi diye tartışmaya açmayız" diyorlar.

GENEL BAŞKANLAR VARSA BEN YOKUM!
Öte yandan TV100 yorumcusu Erdoğan Aktaş, Mansur Yavaş hakkında bomba bir kulis bilgisi paylaştı. Aktaş, "Mansur Yavaş, Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacaksa, ben seçim çalışmalarına katılmayacağım" diyecek" dedi.

Aktaş yazısında şu ifadeleri kullandı:

Mansur Yavaş, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan randevu istedi. Bu yazıyı 19 Mart Pazar günü öğleden sonra yazıyorum. Randevu ya bugün ya da 20 Mart Pazartesi günü gerçekleşecek. Siz bu satırları okurken bu randevu gerçekleşmiş olabilir.

Mansur Yavaş bu buluşmada Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacaksa, ben seçim çalışmalarına katılmayacağım" diyecek.

Mansur Yavaş'ın bu çıkışı, propaganda dönemi başlarken Kemal Kılıçdaroğlu'nu çok zor durumda bırakacak gibi görünüyor.

Peki Yavaş neden böyle bir çıkış yapacak?

Meral Akşener, sadece iki Belediye Başkanı'nın, yani İmamoğlu ve Yavaş'ın 1+2 formülüyle cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını, İttifak'ın diğer genel başkanlarının bu göreve getirilmeyeceğini düşünüyordu. Ancak son toplantıda işin rengi değişmiş ve formül 1+2+5 olarak ilan edilmişti.

Ankara kulislerini çok iyi bilen ve tüm partilerin kulislerine hâkim olan önemli bir siyasetçinin bana aktardığına göre, Yavaş'ın Kılıçdaroğlu'na bu çıkışını Meral Akşener de Ekrem İmamoğlu da biliyor.

Fakat ortada bir gerçek var ki, ilk kez kazanmaya bu kadar yakın olan CHP ve Millet İttifakı'nın diğer bileşenleri, kendi aralarındaki sorunları hâlâ çözememiş durumdalar.

Altılı Masa'da çözülememiş sorunlara rağmen imza atıldıysa, bu sorunların propaganda döneminde Millet İttifakı içinde çözülmesi çok zor.

Bu sorunların aşılmadığı koşullarda Millet İttifakı'nı çok zor günler bekliyor.

Üstelik CHP ile İYİ Parti arasında çok daha önemli bir tartışma/sorun var ki bu iki teşkilatta da ciddi sıkıntı yaratacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN