Koltuk savaşı başladı! Mansur Yavaş genel başkanların yardımcılığından rahatsız! Planı itiraf etti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına açıkça karşı çıkıp 6'lı koalisyonu dağıtmıştı. Akşener 'noter ve kumar masası' diye adlandırdığı koalisyona "Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcısı olacak" denmesinin ardından geri döndü. Mansur Yavaş bu durumdan rahatısz olduğunu itiraf etti. Yavaş, "Biraz daha vaktimiz olsa şunu önerecektik; Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak sayın Ekrem İmamoğlu ile beni ilan edelim diğer genel başkanlar da milletvekili olsunlar ve partilerinin başında olsunlar ben hala onun doğru olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 17 Mart 2023, 21:43 Güncelleme 18 Mart 2023, 18:31
Koltuk savaşı başladı! Mansur Yavaş genel başkanların yardımcılığından rahatsız! Planı itiraf etti

İÇİNDEKİLER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 3 Mart'ta ağır sözlerle dağıttığı koalisyon, "Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcısı olsun" görüşünün ardından yürütülen pazarlıklarla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ'IN İSMİ METİNDE GEÇİRİLMEDEN ATIF YAPILDI
Öte yandan toplantı sonrası yayımlanan 6'lı koalisyonun metninde dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı.

Metinde Akşener Cumhurbaşkanı yardımcısı olmalarını istediği Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın isimleri yazılmadan "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanı'nın uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır." denildi.

AKŞENER-İMAMOĞLU-YAVAŞ'IN SURATLARI KRİZİ AÇIK ETTİ
Yaşanalara ilişkin çarpıcı bir detay da asık suratlar oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıklanırken Akşener mutsuz bir ifade ile görülürken CHP Genel Merkezi önünde yapılan konuşmada ise Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın suratları benzer ifadeyi aldı.

MANSUR YAVAŞ'TAN İTİRAF
Mansur Yavaş Akşener'in masadan kalkmasının ardından yaşanan süreci anlattı.

Habertürk'te Fatih Altaylı'ya konuk olan Yavaş 5 genel başkanın yardımcı ilan edilmesinin doğru olmadığını ifade ederek onların milletvekili olup partilerinin başında durması gerektiğini söyledi.

5 GENEL BAŞKAN YARDIMCI DEĞİL MİLLETVEKİLİ OLSUN

Yavaş şu açıklamayı yaptı;

"Sayın Akşener büyük teveccüh gösterdi. Biz devam etmesi gerektiğini düşünüyorduk. Sayın Akşener dedi ki, 'O zaman elinizi taşın altına sokacaksınız, uzlaşma bu şekilde gerçekleşir' dedi. Bizim makam mevki derdimiz yok. Ankara, İstanbul belediye başkanlıkları güzel makamlar. Sayın Akşener'in arzusu üzerine 'Sizin orada olmanız, yönetimde etkili şekilde vatandaşla kurduğunuz bağın devam etmesi gerekir' dedi. Bu da uygun bulundu. Meral Hanım önerdi, sayın genel başkanımız da kabul etti.

"VAKTİMİZ OLSAYDI..."
Son gün oldu, birkaç saate sıkıştı. Birkaç gün vaktimiz olsaydı şunu önerecektik, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak beni ve Ekrem Başkanı ilan edin, sayın genel başkanlarımız milletvekili olsun ve partilerin başında olsunlar diyecektik. Kendi grupların başında olmasının daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu benim fikrim. Bunu sayın genel başkanlarla konuşacağım ama takdir masanın."

Yavaş öte yandan hem Cumhurbaşkanı yardımcılığını hem de belediye başkanlığını aynı anda sürdürebileceğini iddia ederek şunları söyledi;

"HER İKİ GÖREVİN DE SÜRDÜRÜLEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
"Belediyeleri asla kaptırmazdık. Göreve devam edeceğimiz belliydi. Görevi bırakacak olsaydık adaylığımız sözkonusuydu. Vatandaşa verdiğimiz sözü tutacağız. Adaylığa ısrarlı olmamamızın sebeplerinden bir tanesi daha önce bu yaşandı. Bizi 5 yıllığına seçtiler. Son güne kadar görevimizi sürdürmek boynumuzun borcu. Aksi takdirde Ankara halkı bizi affetmez. Hemen atama yapılmayabilir. İki görevin aynı anda sürdürebileceğini de düşünüyorum."

SEÇİM OLMADAN KOLTUK KAVGASI BAŞLADI
Yaşananlar ortaya çıkan koalisyon sisteminin nasıl bir koltuk savaşına gebe olduğunu gösterdi. Henüz seçim yapılmadan bile ifşa olan bu kavgalar iktidar olmaları halinde şahsi çıkarlar için ülkeyi sürükleyecekleri krizlerin habercisi niteliğinde...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN