Başkan Erdoğan Nobel’e aday!

Nobel Enstitüsü, 2023 Nobel Barış Ödülü için 305 aday bulunduğunu açıkladı. 212 kişi ve 93 kurumun aday gösterildiği listede Başkan Recep Tayyip Erdoğan da yer alıyor.

Giriş Tarihi 24 Şubat 2023, 15:51 Güncelleme 24 Şubat 2023, 17:04
Başkan Erdoğan Nobel’e aday!

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşında barışın sağlanması için ortaya koyduğu çabalar nedeniyle ödüle Aday gösterildiği bildrildi. Senato Başkanı Muhammed Sadiq Sanjrani, Norveç Nobel Komitesi'ne hitaben yazdığı bir mektupla, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik çabalarından dolayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü verilmesi için çağrıda bulundu.



Adaylar arasında Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni gibi isimler de göze çarpıyor. Aralarında devlet başkanları, siyasiler, üniversite profesörleri, dış ilişkiler kuruluşlarının yöneticilerinin de bulunduğu bir grup ödüle aday gösterebiliyor. Nobel Ödülünü kazananlara birer diploma, Nobel madalyası ve yaklaşık 1 milyon dolar para ödülü veriliyor.

Bu yıl ödül için 10 Aralık'ta Norveç'in başkenti Oslo'da tören düzenlenecek. Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen isimler, aday gösteren kurumun inisiyatifi dışında 50 yıl boyunca gizli tutuluyor, bu nedenle 305 adayın tamamı kamuoyuyla paylaşılmadı.

Son 8 yıldır ödüle aday gösterilenlerin sayısı 300'ün üzerinde seyrederken, 376 ile 2016 en çok aday gösterilen yıl oldu. Nobel Barış Ödülüne aday gösterilenlerin isimleri ve adaylık bilgileri 50 yıl boyunca komite tarafından gizli tutulurken, ödüle aday gösterme yetkisine sahip kişi ve kuruluşlar aday gösterdikleri isimleri kamuoyu ile paylaşabiliyor. Ödülü 2022 yılında Belaruslu insan hakları savunucusu Ales Bialiatski, Ukraynalı insan hakları örgütü Center for Civil Liberties ve Rus insan hakları örgütü Memorial birlikte almıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN