Sözcü'nün 'riskli alan' algısı patladı! Başkan Erdoğan'ı hedef aldılar gerçek ortaya çıktı...

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye tek yürek olurken CHP ve medyası yine manipülasyona girişerek algı peşinde koşuyor. "Deprem bölgesi riskli değilmiş!" Başlığını atan CHP'nin yayın organı Sözcü "İktidar 2013’te Hatay İskenderun’daki 6 mahalleyi Riskli alan ilan etmişti. Geçen yıl o karar kaldırıldı. O mahallelerde yüzlerce kişi öldü." şeklinde algı dolu ifadelerle acılar üzerinden Başkan Erdoğan'ı ve hükümeti hedef gösterdi. Ancak gerçek tüm ayrıntılarıyla ortaya çıktı. Kentsel dönüşüme itiraz eden CHP'nin başını çektiği muhaliefetin 2015 ile 2017 yıllarında Bakanlar Kurulu kararını iki kez yargıya taşıdıdığı ve kararın bu sebeple iptal edildiği ortaya çıktı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 18 Şubat 2023, 14:36 Güncelleme 19 Şubat 2023, 00:57
Sözcü’nün ’riskli alan’ algısı patladı! Başkan Erdoğan’ı hedef aldılar gerçek ortaya çıktı...

İÇİNDEKİLER

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6'lık depremler 'Asrın felaketi' olarak tanımlandı. 10 ilde yıkıma sebep olan depremler sonrası yaraları sarmak için harekete geçildi.

TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU CHP PROVOKASYON PEŞİNDE KOŞTU
Başkan Recep Tayyip Erdoğan deprem bölgesini karış karış gezip çalışmaları yerinde incelerken depremzedelerle yakından ilgilenirken bakanlar da bölgede gece gündüz çalışmalarını sürdürdü.

Türkiye Tek Yürek Kampanyası ile deprem bölgesi için 115 milyardan fazla bağış toplandı. 85 milyon omuz omuza afetin yaralarını sararken CHP ve medyası isa algı operasyonları üzerinden siyasi rant peşinde koşuyor.

CHP VE SÖZCÜ'DEN ALGI OPERASYONU
CHP'li Alpay Antmen, "Depremde binlerce insanımızı kaybettiğimiz Hatay İskenderun'da afet riski altında alan ilan edilen bölge kararının tam bir yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldığı kararname." iddiasıyla algı yaparken Sözcü de çanak tuttu.

Sözcü bugün çıktığı manşet ile deprem üzerinden algı tetikçiliğine soyundu. "Deprem bölgesi riskli değilmiş!" Başlığını atan CHP'nin yayın organı, "İktidar 2013'te Hatay İskenderun'daki 6 mahalleyi Riskli alan ilan etmişti. Geçen yıl o karar kaldırıldı. O mahallelerde yüzlerce kişi öldü." şeklinde algı dolu ifadelerle acılar üzerinden Başkan Erdoğan'ı ve hükümeti hedef gösterdi.

GERÇEK NE?
Peki gerçek Sözcü'nün iddia ettiği gibi mi? Sözcü'nün iddiası baştan aşağıya bir algı operasyonundan ibaret öyle Hatay'ın İskenderun ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılında 'riskli mahalle' çalışması yapılmak istendi.

Konu sol gruplar tarafından yargıya taşındı, mahkeme önce Bakanlığın kararını, daha sonra ise 2022 yılında Cumhurbaşkanlığının kararını iptal etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARINI İKİ KEZ İPTAL ETTİRDİLER
Kentsel dönüşüme itiraz eden CHP'nin başını çektiği muhalefet 2015 ile 2017 yıllarında Bakanlar Kurulu kararını iki kez yargıya taşıdı.

Muhalif kesimlerle birlikte mahalle muhtarları tarafından 6 mahalle adına açılan davanın ardından idare mahkemesi tarafından alınan karar 14 Aralık 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürütme durduruldu.

BAKANLIK TEKRAR İSTEDİ
Bakanlar Kurulu bu karara itiraz etti ve söz konusu 6 mahalleyi yeniden 'afet riskli alan' ilan etti. Muhalif gruplar ve mahalle muhtarları, bu karara da karşı çıkarak yargıya taşıdı.

RİSKLİ BÖLGE İLANI İPTAL EDİLMEK ZORUNDA KALINDI
2022 yılında Danıştay'ın verdiği kesin karar sonucu, Bakanlar Kurulu kararı Cumhurbaşkanlığı tarafından iptal edilmek zorunda kalındı.

KİMLER KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKIYOR
Mesele Sözcü'nün iddia ettiği gibi olmadığı gün gibi ortada peki hükümetin kentsel dönüşüm ile depreme tedbir almak istemesine rant diye karşı çıkanlar ve ortalığı ayağa kaldıranlar kimdi?

Tabii bu kararı gündeme getirerek algı operasyonuna girişenler ve destekçileri...

CHP'Lİ GÜRSEL TEKİN
CHP'li Gürsel Tekin'in deprem açısından riski olan İstanbul için planlanan kentsel dönüşüme defalarca karşı çıktığı biliniyor.

TİP'Lİ BARIŞ ATAY
Her fısatta Başkan Erdoğan'ı ve devleti hedef alan Barış Atay, deprem bölgesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı halkı provoke etmek isteyenlerin başında gelmişti.

Atay, Mersin'in Akdeniz ilçelerinde TOKİ tarafından yürütülen konut yenileme projesine 2020 Ekim'inde böyle tepki göstermişti: "Böyle bir şeye kesinlikle mahalleli açısından da sosyalist devrimci, demokrat örgütlerin de destek vereceği bir direniş başlatmak gerekiyor."

EVRENSELDE YER ALAN HABER
CHP ve HDP'ye yakın Evrensel gazetesinde de konuya ilişkin bir haber yer aldı.

Kentsel Dönüşüme karşı çıkanlar projenin 'rant projesi' olduğunu iddia ederek şunları söyledi;

"Bizi yaşadığımız yerden tasfiye etmek istiyorlar. Bu proje yaşam hakkımıza müdahaledir. Kentsel dönüşüm, bizi yıllardır oturduğumuz çevreden dışlamak üzere hazırlanan bir projedir. Bu uygulamayı, bizleri kent merkezinden dışlamak üzere yapılan rant projesi olarak görüyoruz. Amaç, kent merkezindeki değerli mülkiyetlerin el değiştirmesidir. Bu rant uygulamalarında kamu yararı bulunmadığı için işlemlerin iptalini istiyoruz."

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA: OLAY BU KADAR AÇIK
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ Sözcü'nün ikiyüzlülüğüne tepki gösterdi.

Dağ yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Türkiye'de muhalefetin yalan siyasetini uygulama biçimine bugün de İskenderun'daki "Riskli alan" konusuyla şahitlik ediyoruz. Yeni algı girişiminin maşası ise; bugünkü manşeti ile Sözcü Gazetesi.

Siyasi yağmacılar, öküz altında buzağı arayarak vatandaşlarımızı manipüle etmiştir ve ölümüne sebep oldukları insanların cenazelerinin üstünde yükselmek için yine milletimize yalan söylemektedir. Süreç şu şekilde ilerlemiştir.

2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgeyi riskli alan olarak belirliyor. CHP'nin mütemadiyen temasta olduğu sol örgütler "Rant var" diyerek vatandaşlarımızı manipüle ediyor. Muhtarların ve hak sahiplerinin verdiği dilekçeler sonucunda süreç mahkemeye taşınıyor.

Mahkeme "Riskli Alan" kararını iptal ediyor. Cumhurbaşkanımız da mahkemenin kararına uygun olanı yapıyor.

Olay bu kadar açık ve netken hala yalan söyleyerek neyi amaçlıyorsunuz? Hiç mi utanmanız yok?"



KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNE HAYIR KAMPANYASI
Öte yandan CHP'li Antakya Belediye Başkanı Hikmet Hatunoğlu 'Kentsel Dönüşüm' üzerinden seçim kampanyası yaptığı ortaya çıktı. 2,5 yıldır imza süreci devam eden Emek ve Aksaray Mahallerinde 350 bin metrekarelik alanı içeren Kentsel Dönüşüm Projesi'ni iptal etti.

CHP tarafından projenin iptali ve meydana gelen depremin ardından Emek mahallesinden gelen yardım çığlıkları.




ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI'NDAN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Çeevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, CHP'nin yayın organı Sözcü'nün algı oluşturmak için yaptığı habere ilişikin basın açıklamasında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bugün bir gazetede "Deprem bölgesi riskli değilmiş" başlığıyla yayımlanan yalan, asılsız ve mesnetsiz bir haber nedeniyle açıklama yapılmasına ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.

Yüzde 65'inin ruhsatsız yapılardan oluşması nedeniyle Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahalleleri Bakanlar Kurulu Kararıyla, 2013 yılında riskli alan ilan edilmiştir.

Ancak depreme hazırlık amacıyla yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına bazı kesimler itiraz ederek Bakanlar Kurulu'nun bu kararını mahkemeye taşımıştır. Yapılan itiraz üzerine riskli alan kararı Danıştay tarafından iptal edilmiştir.

Bunun üzerine alandaki ruhsatsız yapıların herhangi bir can ve mal kaybına yol açmaması için Bakanlar Kurulu kararıyla bu alanlar yeniden riskli alan ilan edilmiştir.

İkinci kez yargıya taşınan bu kararın mahkeme tarafından tekrar iptal edilmesi üzerine kentsel dönüşüm süreci tıkanmış, sürecin önünü açmak için, bilimsel ve teknik raporlar da dikkate alınarak alan bazlı kentsel dönüşüm yerine parsel bazlı dönüşüm sürecinin başlatılmasına karar verilmiştir.

Nitekim Hatay'da TOKİ eliyle yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşlarımızın yüzde 80'i ile anlaşarak 460 konutun ihalesine başlanmış olup, süreç devam etmektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak; asrın felaketini yaşadığımız böylesi bir dönemde vatandaşlarımızın acılarını istismar edenlerle, her türlü tezviratla, mesnetsiz iddia ve siyasi manipülasyonla mücadele etmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Depremden etkilenen 11 ilimizi en kısa sürede ayağa kaldıracak, yeni yerleşim yerlerimize yeni yuvalarımızı kuracak, güvenli ve sağlıklı konutlar inşa etmeye devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN