Ekrem İmamoğlu'ndan 'hapis' kararı sonrası adaylık zeminini oluşturma çabası! Akşener'den desteği aldı, Kılıçdaroğlu'nu hiçe saydı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün mahkumiyet verdi. Öte yandan mahkemenin verdiği bu karar, 2023 emelleri doğrultusunda uzun bir zamandır İstanbul'a ve İstanbulluya hizmeti bir kenara bırakan İmamoğlu cephesi tarafından adaylığa zemin olarak kullanılmaya başlandı. Kılıçdaroğlu'nun adaylığına her seferinde set çeken Meral Akşener, İmamoğlu'na sarılarak safını belli etti. Genel başkanının Almanya'da oluşunu fırsat bilen Ekrem İmamoğlu da "2023 yılında her şey çok güzel olacak" ifadeleriyle açık açık adaylığını ilan etti.

Giriş Tarihi 14 Aralık 2022, 13:57 Güncelleme 15 Aralık 2022, 09:21
Ekrem İmamoğlu’ndan ’hapis’ kararı sonrası adaylık zeminini oluşturma çabası! Akşener’den desteği aldı, Kılıçdaroğlu’nu hiçe saydı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmadı.

Duruşmaya taraf avukatları ve çok sayıda milletvekili de katıldı.

Duruşmada Murat Ongun ve Necati Özkan tanık olarak dinlendi. Cumhuriyet savcısı bir önceki celse verdiği mütalaada 4 yıl 1 ay hapis ve siyasi yasak talebini yineledi.

Sanık avukatları mütalaaya ilişkin savunma yapmak için makul süre isteğini yerinde gören mahkeme duruşmayı erteledi. Saat 16.00'ya ertelenen duruşma sanık Ekrem İmamoğlu'nun avukatlarının mütalaaya ilişkin savunmaları ile başladı.

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca Türk Ceza Kanununun 53. Maddesi gereğince siyasi yasak uyguladı.




MUHALEFET ALGI OPERASYONUNA GİRİŞTİ
Karardan AK Parti hükümetini sorumlu tutan muhalefet, 'İmamoğlu'nun siyasi kariyerinin engellendiği' iddialarıyla yargıyı hedef aldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, karara ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu karara karşı istinaf ve temyiz yolu açıktır. Yargılama süreci devam etmektedir." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç ise A Haber canlı yayınında, İmamoğlu hakkında verilen mahkumiyet kararına ilişkin, "İstinaf ve temyiz yolu açık olan bir karar üzerinden fırtına kopararak mağduriyet algısı oluşturmanın kimseye faydası yoktur." ifadesini kullandı.

YARGININ KARARINI AK PARTİ'YE MAL ETTİLER
Söz konusu gelişme üzerinden muhalefet kanadı, iktidarı yargıyı baskı altına almakla itham etti. Birçok vekil, yargının verdiği kararı AK Parti hükümetine mal ederek siyaset devşirmeye çalıştı.



CHP'Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR HAKİM İÇİN 'ADİL' DEMİŞTİ
Oysa, İmamoğlu'nun davasındaki hakim hakkında CHP vekili Ali Mahir Başarır, "Hakimi tanıyorum, adil ve tarafsız karar verir." açıklamasında bulunmuştu. Hakimin kendilerinin aleyhine verilen kararını hiçe sayan muhalefetin tutumu tepki çekti.


PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak getiren TCK'nin 53 maddesi uygulandı. Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay'da kesinleşirse İmamoğlu'nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.

TCK'nin 53. maddesine göre; hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkûm olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade ediyor.

Öte yandan mahkemenin verdiği bu karar, 2023 emelleri doğrultusunda uzun bir zamandır İstanbul'a ve İstanbulluya hizmeti bir kenara bırakan İmamoğlu cephesi tarafından adaylığa zemin olarak kullanılmaya başlandı.

İstanbul, 2019'dan bu yana kifayetsiz bir yönetim anlayışıyla hizmet fakiri bir durumda.

İETT ve metrolar gün aşırı meydana gelen arızalar, ulaşım sisteminin kilitlenmesi, altyapıdaki yetersizlik karşısında kulaklarını tıkayarak sadece ve sadece algı belediyeciliği yürüten CHP'li İBB, yaptığı fahiş zamlarla da vatandaşı bezdirmiş durumda.

Hastane yolu bile yapmaktan aciz olan Ekrem İmamoğlu yönetimindeki CHP'li İBB, var olan projelere de çökerek tüm tepkileri üzerine toplamıştı.

KARTONDAN KAHRAMAN
Bu gerçekler tüm çıplaklığıyla İstanbullunun ve Türkiye'nin nazarındayken hakkında verilen karar sonra Ekrem İmamoğlu mağduru oynayarak kendini kartondan kahraman ilan etmek için kolları sıvadı.

Ankara'dan İstanbul'a gelen İyi Parti Lideri Meral Akşener, karar sonrası Ekrem İmamoğlu ile kucaklaştı. Akşener, önce İmamoğlu'na ardından da eşine sarıldı.

"MÜCADELEMİZ DAHA GÜÇLÜ BAŞLIYOR"
İmamoğlu'ndan karar sonrası ilk açıklama geldi.

İmamoğlu, "Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah'ın izniyle" ifadelerini aktardı.



Daha sonrasında Saraçhane'de açıklama yapan Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'nun kendisini yalnız bırakıp Almanya'ya gidişini fırsat bilerek açık açık adaylığını ilan etti.



İMAMOĞLU KILIÇDAROĞLU'NU ÇİĞNEDİ GEÇTİ! ADAYLIĞIN İLANI...
"Bizim 2023 ideallerimiz var"
diyen İmamoğlu, "2023 yılında her şey çok güzel olacak" ifadeleriyle açık açık Cumhurbaşkanlığı'na kapı bıraktı.

Bu sözler her seferinde "Aday benim" mesajı veren, 3 Aralık'ta da "Sana rakip olmaya geliyorum ey dünya" ifadelerini kullanan Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu'nun arasında yeni bir krizi doğuracak cinsten.



AKŞENER SAFINI BİR KEZ DAHA BELLİ ETTİ
Bilindiği üzere Meral Akşener de İmamoğlu'nun adaylığının masaya gelmesi durumunda destek vereceğini açıklamıştı.

Aynı Akşener, bugün Saraçhane'de "2023 yılında her şey çok güzel olacak" İmamoğlu'na sarılarak her seferinde yoluna taş koyduğu Kılıçdaroğlu'na karşı safını bir kez daha belli etmiş oldu.

"ADAYLIĞI ELİNDEN ALDILAR KILIÇDAROĞLU"
Konuya ilişkin gazeteci Nihat Genç'tem manidar bir çıkış geldi.


Genç, "Almanya'dan çabuk dön Kılıçdaroğlu... İmamoğulları, Akşenerler arkandan dümen çevirip darbe yapıp bir günde Cumhurbaşkanlığı adaylığını elinden aldılar, yarına kalmaz, yetiş, malı götürdüler!" dedi.

NELER OLMUŞTU?
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, YSK Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde, 31 Mart 2019'da gerçekleştirilen İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Belediye Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu'nun 4 Kasım 2019'daki basın açıklamasında kurul üyelerine hakaret içeren beyanda bulunduğu belirtiliyor.

İddianamede, İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs 2019'da YSK tarafından iptal edildiği nazara alındığında, söylemin kamu görevlisi olan ve kurul halinde çalışan mağdurlara yönelik olduğu hususunda tereddüt bulunmadığı kaydedilerek, "Her ne kadar şüphelinin suç tarihi itibarıyla İBB Başkanı olarak görevini yapmakta olduğu görülse de soruşturma konusu eylemin şüphelinin kişisel suçu olarak değerlendirilmesinde zaruret bulunmaktadır." ifadesi yer alıyor.

Bu kanaatin yüksek yargı içtihatlarıyla da desteklendiği aktarılan iddianamede, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre Ekrem İmamoğlu'nun üzerine atılı suçu işlediği ve kamu davası açılması için gereken yeterli şüphe seviyesine ulaşıldığı anlatılıyor.

İddianamede, bu kapsamda Ekrem İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN