Son dakika: İlker Başbuğ’un yargılandığı dava karar için ertelendi

26. Genelkurmay eski başkanı İlker Başbuğ’un “darbe iması” yaptığı gerekçesiyle yargılandığı davada, dosyasının karar verilmek üzere incelemeye alınmasına karar verilerek ertelendi.

Giriş Tarihi 22 Kasım 2022, 15:48 Güncelleme 22 Kasım 2022, 16:17
Son dakika: İlker Başbuğ’un yargılandığı dava karar için ertelendi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Başbuğ'un gazete söyleşisindeki sözleriyle "darbe" imasında bulunduğu, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama" suçunu işlediği öne sürülüyor. Savcılık, bu suçtan Başbuğ'un 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını istiyor. AK Parti Rize İl Başkanlığı, AK Parti il, ilçe başkanları ve kadın kolları başkanları ile toplam 166 kişi şikayetçi olarak yer alıyor.

MÜTALAA VERİLMİŞTİ
Önceki celse savunmasını gerçekleştiren İlker Başbuğ bu sözleriyle 1961-1980 dönemini değerlendirdiğini ve bugünkü olaylarla herhangi bir şekilde ilişki kurulmasının doğru olmadığını savundu. "Güç Odaklarının Mücadelesi" isimli kitabının yayınlanması üzerine dava konusu olan gazete söyleşinin gerçekleştiğini belirten Başbuğ, "Kitapta tarihi geçmiş ile bugün arasında ilişki kurulmasından özellikle kaçınılmıştır" demişti. Duruşma savcısı, İlker Başbuğ'un "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemişti.

AVUKAT SAVUNMASINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Sabah'ta yer alan habere göre, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya İlker Başbuğ'un avukatları katıldı. Duruşmada mütalaaya karşı savunma yapan Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Başbuğ'un kitap tanıtımıyla ilgili bir gazeteye verdiği röportajda kullandığı cümle ile mahkeme bulunduklarını belirtti. Sezer, " Bir suç işlerse herkes yargılanabilir. Eğer, sınırları bu kadar daraltırsak, bir gün o sınırın içinde biz de kalabiliriz. Savcı bey müvekkilimin hiçbir kitabını okumamış. Müvekkilim Genelkurmay başkanlığı yapmış, 27 Mayıs'a darbe demiş ilk adam." dedi.

KARAR İÇİN ERTELENDİ
Dava dosyasının karar verilmek üzere incelemeye alınmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.