6+6 öncesi galericiler telaşa kapıldı: Panik satışları fiyatları yüzde 8 düşürdü

Otomobilde fırsatçılığın önünü kesmek için hükümet tarafından; araç satışında ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay veya 6 bin kilometre şartı getirilmişti. 15 Eylül'de devreye girecek yönetmelik nedeniyle oto galerilerde panik satışları başladı. Talep olmadığını belirten oto galeri sahipleri, fiyatlarda yüzde 8'e varan düşüş olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2022, 13:04 Güncelleme 03 Eylül 2022, 13:43
6+6 öncesi galericiler telaşa kapıldı: Panik satışları fiyatları yüzde 8 düşürdü

İÇİNDEKİLER

15 Eylül itibariyle araç ticareti yapanlara 6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğu getirilecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesine sayılı günler kalırken, oto galericilerde ellerinde bulunan sıfır araçları satma telaşına düştüi

GÜNLER KALA PANİK BAŞLADI
Ticaret Bakanlığı tarafından, oto alım satım işi yapanlara sıfır otomobillerde 6 bin kilometre ve 6 ay yasağı getirilmişti. 15 Eylül itibariyle yürürlüğe girecek olan yönetmelik nedeniyle galericiler de sıfır otomobilleri satmak için harekete geçti.

100 BİN LİRALIK DÜŞÜŞ!
Sıfır araç satan galerilerde otomobil fiyatlarında da düşüş yaşandı. Galericilerin bazıları araçları satamazsa 6 bin kilometre yol yapacağını dile getirdi. Sıfır araba ilanını satış sitelerine koyan bazı galericilerin ilanlarında yaklaşık 100 bin TL'lik bir düşüş olduğu görüldü.

SATMAK ZORUNDAYIZ
Oto galeri sahibi Esat Aydın, "Bizim elimizde şu an 2 tane sıfır araç var. Şu anda araçları satmaya çalışıyoruz. Piyasa durgun, genel bir durgunluk var. 15 Eylül'den sonra bu araçları satmamak gibi bir lüksümüz yok satmak zorundayız.

100 BİN LİRA DÜŞÜRDÜK AMA TALEP YOK
Araca 6 bin kilometre binerek, yasaya uyup o aracı satmayı planlıyoruz. Aslında bu uygulamanın bayiden çıkarken yapılması lazım çünkü şahıslar bu aracı alıp satabiliyor. Şahıslardan bu araçları biz temin ediyoruz, bayiler zaten bize satış yapmıyor. Şahıslara bu yasa getirilmediği sürece bu olay devam edecek. Biz şu anda fiyatları 100 bin lira düşürdük ama talep yok" dedi.

YÜZDE 8'E VARAN DÜŞÜŞ YAŞANDI
Oto galeri sahibi Yusuf Efe ise, "Şu an bende sıfır araç yok. Sıfır araç gelecekti bana ama bu yasadan dolayı iptal ettirdim. Genel olarak bir durgunluk var piyasada. Fiyat olarak da yaklaşık yüzde 6-8 düşüş yaşandı. 15-20 gün sonra tekrar piyasa açılacak diye düşünüyoruz. Ben bir galerici olarak sıfır arabaların galeriden alınmasına karşıyım" diye konuştu.

Oto galerici İrfan Çeçen, "Açıkçası bu yasanın çıkması galericiler açısından iyi oldu. Ben yasadan dolayı ikinci elde hareketlilik yaşanır diye düşünüyorum. Bayiler zaten galericilere sıfır araç vermiyordu" diye konuştu.

6+6 YÖNETMELİĞİ DEVREYE GİRİYOR
Yönetmeliğe göre; ikinci el kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023'ten önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN