Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz? sorusunun cevabı Kılıçdaroğlu'nu üzecek! En taze anket sonuçları

Türkiye 2023 seçimlerine doğru ilerlerken muhalefet yandaşı anket şirketleri Kılıçdaroğlu ve Akşener’in oylarını olduğundan çok daha yüksek gösteren, gerçeği yansıtmayan anketler açıklıyorlar. Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, her seçim öncesi ortaya çıkan ve aldıkları paraya göre sonuç çıkaran anket şirketlerini kaleme aldı. Övür, EDAR Siyasal Araştırmalar Merkezi’nin sonuçlarını paylaştı. Söz konusu sonuçlara göre “Bu Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?” sorusunda Kılıçdaroğlu’nu bir hüsran bekliyor.

Giriş Tarihi 19 Ağustos 2022, 08:05 Güncelleme 19 Ağustos 2022, 08:45
Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz? sorusunun cevabı Kılıçdaroğlu’nu üzecek! En taze anket sonuçları

İÇİNDEKİLER

İşte Mahmut Övür'ün yazısından ilgili bölüm:
Nihayet 6'lı masa son toplantısına hazırlanıyor.
Peki, ortada umut yaratacak bir siyaset var mı?

Olmadığını en foncu medya mensupları bile kabul ediyor. Aday konusunda da henüz anlaşmış değiller ve masa ha dağıldı dağılacak durumda. Dağılmasa bile ciddi bir güven sorunu var. Buna rağmen hâlâ seçimi kazandık havasındalar. Oysa bırakın önceki seçimleri, 2007'den beri muhalefet ve fondaş medyaları her seçim öncesi aynı havayı yaydı ve kendi uydurdukları yalana inanarak hüsran yaşadı.

Hiçbiri de dönüp ne Erdoğan'ı ve partisini analiz etti ne de "Biz nerede yanlış yaptık" dediler.
Aynı şeyi AK Parti'yi tırtıklamak için kurulan partiler de yaşadı ve daha da yaşayacak.

Onları büyük oranda yanılgıya sürükleyenler de her seçim öncesi ortaya pıtrak gibi çıkan anket şirketleri...

Kimi bugün Kılıçdaroğlu'nu yüzde 54 gösteriyor, kimi de Akşener'in partisini ikinci parti yapıyor. Oysa işini iyi yapan araştırma şirketlerine göre durum hiç de onların söylediği gibi değil. Hâlâ Başkan Erdoğan açık ara önde ve hâlâ AK Parti birinci parti...
Elimde EDAR Siyasal Araştırmalar Merkezi'nin, ağustos başında 22 şehirde ve 2270 kişiyle yüz yüze yaptığı bir araştırma var. İlk soru, halkın yaşadığı en önemli sorunla ilgili.

Verilen cevaplarda fiyat artışları yüzde 34.8 ve göçmenler yüzde 11.8'le ilk sırada.
"Peki, bu problemleri kim çözer?" diye sorulduğunda halkın yüzde 32.9'u Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor.

İkinci olarak insan ya "Ben adayım" diye bas bas bağıran Kemal Kılıçdaroğlu'nu ya da 6'lı masanın ekonomiyi teslim edeceği Ali Babacan bekliyor. İkisi de değil, halk yüzde 15.6'yla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı işaret ediyor.
Gerçi o da ancak Başkan Erdoğan'ın yarısı kadar ilgi görüyor ama yine de hiç konuşmadan bu oyu alması başarı. Konuşursa tılsımı bozulur mu bilemem ama bu sonuç muhalefet açısından ibret verici.

Sadece şunu söylemekle yetinelim: Kılıçdaroğlu'nun çözeceğini inananların oranı CHP'nin oyunun bile çok çok altında; yüzde 10.6...
Gelelim, "Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, kesin oy vereceğiniz aday aşağıdakilerden hangisi olur?" sorusuna.

İlk sırada yüzde 43.7 ile Başkan Erdoğan var. Onu yine Mansur Yavaş takip ediyor; yüzde 21.6... Kılıçdaroğlu 14.5, Akşener 5, Ekrem İmamoğlu yüzde 4.5. Geriye kalanlar arasında yıldızı yükselen tek isim; yüzde 2.2 ile Fatih Erbakan...

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

BÜYÜKELÇİLERE KILIÇDAROĞLU KAZANAMAZ RAPORU
Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında büyükelçilere bir rapor yazıldığı ortaya çıktı. Milliyet'ten Zafer Şahin, "CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun fikirlerine çok önem verdiği bir kamuoyu araştırmacısı var. Kendisini sık sık TV ekranlarında "AKP'ye yakın araştırmacı" sıfatıyla AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken izliyorsunuz. Eskiden AK Parti'ye yakın olduğu doğru. Ama yıllardır CHP için çalışıyor" diyerek tanımladığı araştırmacının 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik Ankara'daki yabancı büyükelçilere rapor hazırladığını yazdı.

İşte Şahin'in o yazısından ilgili bölüm:

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun fikirlerine çok önem verdiği bir kamuoyu araştırmacısı var. Kendisini sık sık TV ekranlarında "AKP'ye yakın araştırmacı" sıfatıyla AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken izliyorsunuz.

Eskiden AK Parti'ye yakın olduğu doğru. Ama yıllardır CHP için çalışıyor. Abdullah Gül ve Ali Babacan ekibine yakın. CHP liderinin A takımında. Gölge MYK olarak bilinen hafta sonu toplantılarının değişmez ismi. Kendisine Söğütözü'ndeki genel merkez binasında oda bile tahsis edildi.

İşte bu araştırmacı 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir rapor hazırlamış. Yanlış anlaşılmasın… CHP için değil. Ankara'daki yabancı ülke büyükelçiliklerine yazılmış bir rapordan bahsediyorum. 90 sayfalık raporda Erdoğan'ın karşısında en güçlü muhalefet adayı olarak Mansur Yavaş gösterilmiş. Kılıçdaroğlu'nun seçimi alma şansının ise düşük olduğu vurgulanmış.

CHP lideri tesadüfen öğrendiği bu rapora doğal olarak çok bozulmuş. Kendisine sunulan onca imkâna rağmen uslu durmayan araştırmacıya mesafe koymuş.

Farkında mısınız… Avrupalılar ve ABD, muhalefetin Cumhurbaşkanı adayıyla çok ama çok yakından ilgileniyor. İşi Kılıçdaroğlu'nun en yakınındaki araştırmacıya olumsuz rapor yazdırmaya kadar götürdüler.

Galiba bu iş en nihayetinde Hatay Belediye Başkanı'nın dediği yere gidecek. Adayın kim olacağını uluslararası karar vericiler tespit edecek.

Yani seçimde bir tarafta Washington-Brüksel hattının adayı… Diğer tarafta Anadolu'nun adayı olacak.