Dünya medyasında kirli operasyon: Hedeflerinde Türkiye var

Türkiye, politik ve ekonomik olarak küresel alanda yerini sağlamlaştırdıkça algı operasyonları ve kasıtlı saldırıların dozu giderek artıyor. Özellikle uluslararası basın yalan haberlerle sıkça Türkiye'yi hedef alıyor. Oxford Üniversitesi'ne bağlı Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü'nün çalışması, bu kasıtlı kampanyayı doğruladı. Çalışmaya göre; yalan habere en fazla maruz kalan ülkenin Türkiye olduğunu ortaya çıktı. Bu kirli kampanyada CNN Internatıonal, New York Times, The Guardian, Russia Today, gibi uluslararası yayın yapan kuruluşların yanı sıra BBC Türkçe, Euronews Türkçe, DW Türkçe ve Independent Türkçe gibi ulusal yayın yapan yabancı medya grupları da var.

Giriş Tarihi 04 Ağustos 2022, 10:04 Güncelleme 04 Ağustos 2022, 18:31
Dünya medyasında kirli operasyon: Hedeflerinde Türkiye var

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin küresel alanda ağırlığı siyasi ve ekonomik alanda güçlendiriyor. Son olarak tahıl krizinde arabulucu rolüyle Birleşmiş Milletler olmak üzere; dünyanın dört bir yanından çok sayıda ülkenin takdiri kazanan Türkiye, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yeni bir döneme liderlik ediyor. Ancak bu süreçte Türkiye'nin başarılarını hazmedemeyen uluslararası çıkar çevreleri rahat durmuyor.

CNN Internatıonal, New York Times, Amerikan FOX TV, The Associated Press, BBC, The Guardian, BBC Türkçe, Euronews Türkçe, DW Türkçe, Russia Today, Independent Türkçe'nin aralarında bulunduğu medya kuruluşlarının ülkemizi hedef alan algıya yönelik yalan haberlerle başarılarımızı gölgelemeye çalışıyor.

WALLACE ADINA YALAN HABER SERVİS EDİLDİ
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın, "Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" şeklindeki sözleri bizzat bakan tarafından yalanlandı.

İngiliz Times gazetesi, BBC Türkçe ve Euronews Türkçe; İngiltere Savunma Bakanı'na ait olmayan sözleri yayınladı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Habertürk yazarı Fatih Altaylı söz konusu yalana ortak oldu. BBC Türkçe ve Euronews Türkçe, yalan haberden dolayı kamuoyundan özür diledi.

SAAT SAAT YALANIN DEŞİFRESİ
22 Ağustos 2021 saat: 19.41- BBC Türkçe; İngiltere Savunma Bakanı Wallace'ın Mail on Sunday gazetesi için kaleme aldığı makaleyi haberleştirdi ve "Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" başlığı ile paylaşımda bulundu.

22 Ağustos 2021 saat: 22.21- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Koltuğu kurtarmak için şimdi de İngilizlerin mi taşeronu oluyorsun Sayın Recep Tayyip Erdoğan?" iddiasında bulundu ve BBC Türkçe'nin haberine destek verdi.

22 Ağustos 2021 saat :22.55- Meral Akşener, İngilizce bir paylaşım daha yaparak İngiltere Başbakanı Boris Johnson'u etiketledi ve "Sayın Başbakan Boris Johnson. Afgan mültecilerle ilgili bu tür anlaşmalar Türk halkının iradesine aykırıdır ve bu nedenle bizim açımızdan gayri meşrudur. Bir sonraki seçimden sonra Sayın Erdoğan gittiğinde topraklarımızda bu tür kamplara izin vermeyeceğiz. Dikkatli olun" iddiasında bulundu.

22 Ağustos 2021 saat 22.57- Dışişleri Bakanlığı, İngiltere basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye'de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, İngiltere basınında Afgan sığınmacılar için üçüncü ülkelerde kurulacak iltica merkezleri planları bağlamında Türkiye'ye ilişkin atıf yapılması hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İngiltere basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye'de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi bunu kabul etmemiz mümkün değildir" ifadesine yer verildi.

THE MAİL ON SUNDAY YALANA ORTAK OLDU
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, The Mail on Sunday gazetesinde yayımlanan makalesinde, Afganistan'da kendileri için çalışan bazı Afganlara vize vermek için işlemleri yapılana kadar bazı bölge ülkelerinde bekleyecekleri merkezler kurmayı planladıklarını açıklamıştı.

The Mail on Sunday, makalede ülke ismi zikredilmemesine rağmen kendi haberinde, Wallace'e atfen Türkiye ve Pakistan'ın isimlerini belirtmiş, bazı İngiliz yayın organları da söz konusu habere gönderme yapmıştı.

ÖNCE SERVİS ETTİLER SONRA ÖZÜR DİLEDİLER
22 Ağustos 2021 saat: 23:19-Euronews Türkçe, İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" başlıklı haberini servis etti.

22 Ağustos 2021 saat: 23.39-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı karşı çıkmasa ülke çıkarlarını korumak aklınızdan dahi geçmiyor. Biz sesimizi çıkarıyoruz, yarım saat sonra siz uyanıyorsunuz. Antetli A4 Bakanlığı'na dönüştünüz. Yüzlerce yıllık hariciye geleneğimize yazık" iddiasında bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, söz konusu açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasını da ekledi.

EURONEWS: TÜRKİYE'NİN ADINI KULLANMIYOR
23 Ağustos 2021 saat: 15.44-Uluslararası haber kanalı Euronews'in Türkçe servisi Euronews Türkçe, "İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz" başlıklı haberle ilgili düzeltme yayınladı.

Açıklamada şöyle denildi:
DÜZELTME: İngiltere Savunma Bakanı makalesinde doğrudan Türkiye'nin adını kullanmıyor. Ancak İngiliz basını Bakanlık yetkililerine dayandırdıkları haberlerde söz konusu ülkeler arasında Türkiye ve Pakistan'ın da yer aldığını bildirdi"

BBC TÜRKÇE: ÖZÜR DİLERİZ
23 Ağustos 2021 saat:16.16 BBC Türkçe haberi çarpıttığını kabul ederek okuyucularından özür diledi.

Açıklamada, şöyle denildi:
BBC Türkçe'de aktarılan ilk halinde ise bir atıf hatası yapılmış ve hem haberde, hem de başlıkta İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'a atfen 'hükümetin Afgan mülteciler için Türkiye ve Pakistan'da işlem merkezleri kurulmasını' değerlendirdiği ifadelerine yer verilmiştir.

Bunun aslında İngiltere Savunma Bakanı'na ait ifadeler olmadığını, İngiltere Savunma Bakanlığına atfen, Türkiye ve Pakistan'ın da düşünüldüğüne ilişkin bir niyet beyanı olarak Guardian ve Mail on Sunday gazetelerinde yer almış bir bilgi olduğunu, haberde ise sehven bakana atfen aktarıldığını belirtiriz.

İnternet sayfamızda daha sonra yapılan haberde bu hata düzeltilmiş ve İngiltere gazetelerinde yer alan söz konusu haberler ayrıntılı bir biçimde anlatılmıştır.

Sorun bir atıf hatasından kaynaklanmıştır fakat BBC Türkçe'nin böyle hatalar yapmaması gerekir. Bu nedenle okuyucularımızdan/izleyicilerimizden özür dileriz.

ALTAYLI KÖŞESİNİ YALANA AYIRDI
23 Ağustos 2021: Habertürk yazarı Fatih Altaylı, "İyi ki varsınız sevgili dostlar" başlıklı köşe yazısında: "İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace olmasa Afgan mültecilere Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde 'kamp' kurulacağını ve Batı ülkelerinin buradan mülteci seçeceğini ve geri kalanını da burada bırakacağını nereden bilecektik" iddiasında bulundu.

WALLECE: HİÇBİR TEMELİ YOK
24 Ağustos 2021 saat: 01.50 İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere'nin Türkiye'de bir mülteci merkezi kuracağına ilişkin haberlerin medyanın spekülasyonu olduğunu açıkladı.

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Times gazetesinde yer alan "Türkiye'nin tepkisi nedeniyle İngiltere'nin Taliban'dan kaçan Afganlar için bölgesel merkezler kurma planlarından vazgeçtiği, mültecileri komşu ülkelerden getireceği" şeklindeki haberine Twitter üzerinden cevap verdi.
İngiltere'nin plandan vazgeçmediğini kaydeden Ben Wallace, "Haberin hiçbir temeli yok, tamamen spekülasyon. Bölge genelinde bir dizi işleme merkezi kuracağımızı söyledik. Bunu, bölgesel merkezin Türkiye'de olacağı şekline siz getirdiniz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE HAKKINDA EN FAZLA YALAN HABER ÜRETİLEN ÜLKE
Turkuvaz Medya Grubu'nun bünyesinde yayımlanan Lacivert Dergisi de bu sayısında "Algı Yönetimi Biri Bizi Manipüle Ediyor" başlıklı dosyasında dezenformasyon konusunu işledi.

Oxford Üniversitesi'ne bağlı Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü'nün çalışmasında katılımcıların haber tüketme alışkanlıkları ve davranışları incelendi. Katılımcılar, siyasi ve ticari nedenlerden ötürü tamamen uydurma olan haberlere maruz kaldıkları ülkeleri sıraladı.

Enstitünün raporuna göre, Türkiye yüzde 49'luk bir oranla dünyada en fazla manipülatif içerikli haberlere maruz kalan ülke olarak ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'yi, yüzde 44 ile Yunanistan, yüzde 42 ile Macaristan, yüzde 38 ile Romanya, yüzde 36 ile Çekya ve yüzde 31 ile Amerika'nın takip ettiği saptandı. 37 ülke ortalaması yüzde 26'da kaldı.

DW TÜRKÇE'DEN 'KAZ DAĞLARI' ÇARPITMASI
Alman menşeili Deutch Welle'nin Türkçe yayın yapan sitesi; Kirazlı Balaban Tepesi'ni Kaz Dağları'ndaymış gibi gösteren ve günlerce süren yayınında "Kaz Dağları'ndaki Kirazlı maden projesi işletmeye açıldığında siyanürle yapılacak ayrıştırma faaliyeti, çevre ve sağlıkla ilgili çok ciddi risklere yol açacak" denildi.

'TÜRKİYE SİVİLLERİ BOMBALIYOR' YALANI
Barış Pınarı Harekatı'nı bölgeden takip eden CNN International muhabiri, Türkiye'nin sivilleri bombaladığını ileri sürerek "Sivillerin yaşadığı bölgeler tehlike altında" ifadelerini kullandı.

HAİN DARBE GİRİŞİMİNE AÇIK DESTEK
Ülkemizde de kanalı bulunan FOX, Amerika'da yayın yapan kanalından 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yapılan özel yayında konukların; "Bunlar bizim çocuklarımız bunlara sahip çıkmalıyız. Ya İslam kazanacak ya da biz kazanacağız" mesajı verilmesine müsaade edilmişti.

INDEPENDENT TÜRKÇE'DEN YALAN REKORU!
İngilizlerin Suudi Arabistan tarafından finanse edilen gazetesi Independent'ın Türkçe yayın yapan sitesi Twitter hesabından, Belçika'da eline tükürüp metrodaki boruya süren şahsın gözaltına alınmasını Türkiye olarak paylaştı.

Independent Türkçe ayrıca; kırmızı kategoride aranan 'Mazlum Kobani' kod adlı terörist Ferhat Abdi Şahin'i 'komutan' diye tanıtarak bir skandala da imza attı.

Dezenformasyonda sınır tanımayan Independent Türkçe'nin çarpıtmaları bunlarla da sınırlı değil... Oslo'da, terör örgütü PKK yandaşlarının Türk ailenin aracına saldırmasını "Norveç'te karşıt görüşlü iki eylem çakıştı" başlığıyla verildi.

Site ayrıca; Türk Hava Yolları'nı (THY) koronavirüsün vurduğunu iddia etmişti.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN YÖNTEM: FOTOĞRAF ÇARPITMASI
Son zamanlarda dezenformasyonda en çok tercih edilen ve ne yazık ki en etkili olan yöntem ise fotoğraf çarpıtması. Korona döneminde bu yöntem ile Türkiye'yi hedef aldılar.

New York Times, "Trump, Avrupa'dan seyahati 30 gün boyunca askıya aldı" haberinde İstanbul'daki Kılıç Ali Paşa Camii ile Taksim Meydanı'ndan fotoğraflar kullanıldı. Ancak Kısıtlama listesinde Türkiye bulunmuyordu.

HABER AVUSTRALYA, FOTOĞRAF İSTANBUL!
CNN Internatıonal; Avustralya Melbourne'de 2020'de yapılacak Formula 1 Dünya Şampiyonası Avustralya Grand Prix'sinin koronavirüs nedeniyle iptal edilebileceğine ilişkin haber de İstanbul Fatih Terim Stadyumu'nda oynanan Başakşehir-Kopenhag maçından kare kullanıldı.

TRUMP'UN KORONAVİRÜS TESTİNE GÖRSEL TÜRKİYE'DEN!
The Associated Press (AP), Amerika Başkanı Donalp Trump'ın koronavirüs testi yaptıracağına yönelik haberinde yine Türkiye'den bir fotoğrafa başvuruldu.

HABER KANADA'DAN, FOTOĞRAF TÜRKİYE'DEN!
BBC ve The Guardian, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun eşi Sophie Gregoire Trudeau'nun koronavirüse yakalandığı haberini Türkiye'den bir fotoğrafla servis etti, tepkilerin ardından Türkiye fotoğrafı değiştirildi.

RUSYA TODAY'DEN FOTOĞRAFLI ÇARPITMA
Russia Today (RT), koronavirüs nedeniyle ertelenen spor müsabakalarıyla ilgili haberinde İstanbul'da oynanan Başakşehir-Kopenhag futbol maçından kare servis etti.

TÜRK BAYRAĞININ ÖNÜNE ASYALI FOTOĞRAFI KULLANDI
İngiliz yayın organı BBC'nin Türkçe yayın yapan sitesi; koronavirüs hakkındaki haberinde Türk bayrağı önünde bir Asyalı fotoğrafı kullandı.

PKK KATLİAM YAPTI, VOA VE REUTERS ÜLKEMİZİ SUÇLADI
Irak'ın Duhok kentinde PKK'lı ve bazı yerel silahlı terör örgütü mensuplarınca yapılan terör saldırısında çok sayıda sivilin hayatını kaybetti, birçoğu ise yaralandı.

İngiliz haber ajansı Reuters; bu haberi, "Türkiye'nin Irak'ın Dohuk ilindeki tatil köyüne düzenlediği saldırıda 8 kişi öldü, 23 kişi yaralandı" şeklinde servis ederken ABD merkezli Amerika'nın Sesi VOA (Voice of America) Türkçe de, "Türkiye'nin Irak'taki hava saldırısında turistler öldü" dedi.

Ancak; saldırının bir terör saldırısı olduğu Irak Meclisindeki Sünni es-Siyade Koalisyonu Başkanı Hamis Hançer tarafından bizzat açıklandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN