Madrid'deki kritik zirve! Başkan Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüştü: Beyaz Saray'dan açıklama

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın NATO Liderler Zirvesi kapsamındaki görüşmesi sona erdi. Başkan Erdoğan, "NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar, özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir." dedi. ABD Başkanı Biden da "Finlandiya ve İsveç konusunda yaptıklarınız için teşekkür ederim." ifadelerini kullandı. Görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Biden, yapıcı ikili ilişkileri sürdürme arzusunu yineledi." denildi. Ayrıca Biden'ın Madrid'de Türkiye'nin F-16 alması konusunda Kongre'den geçmesi için gayret göstereceği aktarıldı.

Giriş Tarihi 29 Haziran 2022, 03:41 Güncelleme 29 Haziran 2022, 23:07
Madrid’deki kritik zirve! Başkan Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüştü: Beyaz Saray’dan açıklama

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi sona erdi. Erdoğan ve Biden'ın, IFEMA Kongre Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.

Başkan Erdoğan, IFEMA Kongre Merkezi'nde ABD Başkanı Biden ile görüşmesinin başında yaptığı konuşmada, uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

UKRAYNA İÇİN DENGE POLİTİKASI
NATO Zirvesi'nin gündemi itibarıyla çok güçlü bir zirve olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Zirvede yarın devam edecek çalışmalarımızla inanıyorum ki ülkelerimize dolu dolu dönme fırsatını bulacağız. Sizlerin özellikle ABD olarak bu işte ön alışınız, NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir." dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle son dönemde hububat ve akaryakıt konusunda olumsuz gelişmeler yaşandığına işaret eden Erdoğan, "Bu konuda denge politikasıyla süreci çözmenin gayreti içindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikasıyla netice alalım. Bir an önce de hububat konusunda şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım." değerlendirmesinde bulundu.


TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılması ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO başvuruları hakkında yaptıklarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Görüşmenin başında açıklama yapan Biden, Erdoğan ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Biden, Ukrayna'da tutulan ve limanlardan çıkarılamayan tahılın dünya piyasalarına ulaştırılabilmesi için yaptığı "müthiş iş" ve "İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyelik sürecinin ilerlemesine izin verilmesi" dolayısıyla Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Biden, "Harika bir iş yapıyorsunuz. Size teşekkür etmek istiyorum." dedi.

BIDEN'DAN F-16 MESAJI
Joe Biden'ın görüşmenin ardından F-16 konusunun Kongre'den geçmesi için gayret göstereceğini paylaştığı aktarıldı.

BEYAZ SARAY'DAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugünkü görüşmesinde Finlandiya ve İsveç ile imzalanan üçlü muhtıradan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin sürmesini arzuladığını bildirdiğini aktardı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın Madrid'deki NATO Zirvesi kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Başkan Biden, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç ile üçlü muhtıra imzalayarak, bu ülkelerin NATO'ya katılımına davetin önünü açmasını memnuniyetle karşıladı." ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın Ukrayna'ya desteği de ele aldığına işaret edilen açıklamada, Ukrayna tahılının ihracatının önündeki Rus engelinin aşılmasının önemine de değinildiği aktarıldı.

Açıklamada, "Liderler, Ege ve Suriye'de istikrarın korunması konusunu da ele alındı. Biden, yapıcı ikili ilişkilerin korunması arzusunu bir kez daha dile getirdi ve iki lider hükümetleri arasında yakın iletişimin sürdürülmesine vurgu yaptı." ifadeleri kullanıldı.

GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULDU?
A Haber Muhabiri Rüya Akkuş kritik görüşme sonrasında Madrid'den ilk detayları canlı yayında aktardı.

Gün boyunca yapılan görüşmelerden sonra yazılı ve sözlü açıklama gelmedi. Şu anda bir açıklama beklemiyoruz. ABD tarafı bu tarz görüşmeler sonrasında ufak da olsa bir açıklama geçiyor. Liderlerin neler konuşulacağı merak ediliyordu.

Yunanistan konusu çok önemliydi. Adalar'daki ABD üslerinden Türkiye son derece rahatsızdı. Bunun Biden'ın yüzüne söylenmesi önemliydi. Diğer açıdan S-400 meselesi vardı. Yakında bir adım gelebilir mi bunlar da yakından takip ediliyor.

F-16'lar konusunda modernizasyonlar konusunda adım henüz atılmadı. Görüşmede bu da ele alındı. Suriye'nin kuzeyine yapılması planlanan operasyon da görüşmede yer aldı.

BAŞBAŞA GÖRÜŞME ÖNCESİ TEMAS

Başkan Erdoğan NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ayaküstü temaslarda bulundu.

'ÇOK GÜZELSİN' DİYALOĞU
Sohbet sırasında Johnson Başkan Erdoğan'a Türkçe olarak "Çok güzelsin" demesiyle gülümseten anlar yaşandı.

Başkan Erdoğan'ın, Johnson'a aynı şekilde "Çok güzelsin" sözleriyle karşılık verdi.


ERDOĞAN İLE BİDEN TELEFONDA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Başkan Erdoğan dün Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada Biden ile görüştüğünü duyurmuştu. Erdoğan, "Bu sabah Sayın Biden ile de bir görüşme yaptık. Bu akşam veya yarın tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti, biz de 'olabilir' dedik. Dün itibariyle gerek Sayın İbrahim Kalın Bey'i, gerekse Sedat (Önal) Bey'i Brüksel'e gönderdik. Onlar zaten ön görüşmeleri orada yaptılar. Gidince yapılan görüşmeleri de kendilerinden alacağız. " ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda mutabakata varan Türkiye, İsveç ve Finlandiya'yı tebrik etti. Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Beyaz Saray'daki görüşmelerinde çekilen bir fotoğrafa yer verdi.

ABD Başkanı Biden, paylaşımında, "Üçlü muhtıra imzaladıkları için Finlandiya, İsveç ve Türkiye'yi tebrik ediyorum. Bu, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'e davetinde çok kritik bir adımdır ve ittifakımızı güçlendirip, kolektif güvenliğimizi arttıracaktır. (NATO Zirvesi) Zirveye başlamak için çok güzel bir yol." ifadelerine yer verdi.

ÜÇLÜ MUHTIRA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşmenin ardından Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında "Üçlü Muhtıra" imzalanmıştı.

İspanya'nın başkenti Madrid'de NATO Zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen dörtlü görüşmenin ardından hazırlanan "Üçlü Muhtıra"ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde imza atmıştı.

İmza töreni, Başkan Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg huzurunda gerçekleşmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN