Başkan Erdoğan'dan 'Filistin' diplomasisi! İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü

Son dakika haberine göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile bir görüştü. İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarının ele alındığı görüşmeye ilişkin Başkan Erdoğan, sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımlarda bulundu. Erdoğan, "Mescid-i Aksa'nın dün ve önceki gün sabah namazından sonra fanatik grupların baskınına uğraması ve müdahaleler neticesinde yine istenmeyen görüntüler yaşanması, gerilimin Gazze'ye de sirayet etmesi üzüntümüzü artırmıştır. Bayramların bayram havasında yaşanması gerekirken bazı radikaller yüzünden her sene karşılaşılan bu görüntüler vicdanları yaralamakta, tüm İslam âleminde haklı tepkilere neden olmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Giriş Tarihi 19 Nisan 2022, 11:31 Güncelleme 19 Nisan 2022, 22:57
Başkan Erdoğan’dan ’Filistin’ diplomasisi! İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü

İÇİNDEKİLER

Ramazan ayı ile birlikte işgalci İsrail, Filistinli Müslümanlara yönelik baskılarını artırırken Mescid-i Aksa'ya yönelik de baskınlar düzenledi.

Filistin meselesi konudunda 'hassas' olduğumuzu defalarca kez İsrail'e ve dünyaya haykıran Başkan Recep Tayyip Erdoğan saldırılar sonrası harekete geçti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan görüşmeye illişkin Twitter üzerinden şunları yazdı:

"İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Yitzhak Herzog'la bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Görüşmemizde, son günlerde Filistin'de İsrailli bazı radikal grupların ve güvenlik güçlerinin sebep olduğu olaylar başta olmak üzere bölgesel meseleleri ve ikili ilişkilerimizi ele aldık.

Sayın Herzog'la görüşmemde şu hususları ifade ettim: Ramazan ayının başlangıcından itibaren Batı Şeria ve Mescid-i Aksa dâhil meydana gelen olaylarda 400'ü aşkın Filistinlinin yaralanması ve aralarında çocukların bulunduğu 18 kişinin hayatını kaybetmesi bizleri çok üzmüştür.

Mescid-i Aksa'nın dün ve önceki gün sabah namazından sonra fanatik grupların baskınına uğraması ve müdahaleler neticesinde yine istenmeyen görüntüler yaşanması, gerilimin Gazze'ye de sirayet etmesi üzüntümüzü artırmıştır.

BU GÖRÜNTÜLER VİCDANLARI YARALAMAKTADIR
Bayramların bayram havasında yaşanması gerekirken bazı radikaller yüzünden her sene karşılaşılan bu görüntüler vicdanları yaralamakta, tüm İslam âleminde haklı tepkilere neden olmaktadır.

TAHRİK VE TEHDİTLERE İZİN VERİLMEMELİ
Bu hassas dönemde, Mescid-i Aksa'nın statü ve maneviyatına yönelik tahrik ve tehditlere izin verilmemesinin zaruretini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Herkesin bu mübarek mekânın ve günlerin maneviyatı ve kutsiyetini korumak için azami gayret göstermesi çağrımı yineliyorum. Türkiye olarak her hâlükârda barış ve huzurun temini yönünde çalışmaya devam edeceğiz."


GÖRÜŞME SAAT 18.30'DA
Görüşmenin saat 18.30'da yapılacağı bildirilmişti.

ANA GÜNDEM MADDESİ MESCİD-İ AKSA
İki lider arasında yapılacak görüşmenin ana gündem maddesinin son günlerde işgal altındaki Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaşananlar olacak.

KUDÜS VE MESCİD-İ AKSA BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR
Görüşmenin ilanı dün MYK toplantısında yapıldı. AK Parti MYK toplantısında konuşan Başkan Erdoğan'ın "Her zaman olduğu gibi Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir" ifadelerini kullandığı öğrenildi.

SAYGI GÖSTERİN
Erdoğan, Herzog'a "Türkiye ile ilişkilerin gerçekten güzel olmasını, iyiye gitmesini istiyorsanız kırmızı çizgimize saygı göstermelisiniz" diyeceğini söyledi.

BAŞKAN ERDOĞAN OLACAKLARI ÖNCEDEN TAHMİN ETMİŞTİ
Yıllar sonra Herzog Türkiye'ye geldiğinde, Başkan Erdoğan Ramazan ayında olabileceklere dair önceden uyarılarda bulunmuş ve gündeme getirmişti. Toplantının ardından yapılan basın toplantısında Başkan Erdoğan bu konuyla ilgili hassasiyetini bizzat Herzog'a iletmişti.

ERDOĞAN FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de bir görüşme gerçekleştirmişti.

Erdoğan yaptığı görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunmuş şu ifadelere yer vermişti:

"Kudüs başta olmak üzere Filistin'de yaşananlar nedeniyle Ramazan'ı buruk geçirirken, İsrail'in saldırılarında vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa diledim.

Görüşmemizde İsrail'in Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik müdahalelerini şiddetle kınadığımı ve Mescid-i Aksa'nın statüsüne ve maneviyatına yönelik tahrik ve tehditlerin karşısında duracağımızı Sayın Abbas'a ifade ettim.

Türkiye her daim Filistin'in yanındadır. Yaşananlar Filistinli tüm grupların birlik ve uzlaşı yolunda çalışmasının zaruretini hatırlatmaktadır. Sayın Abbas'a hem itidal telkinleri hem de birlik bakımından sergileyeceği sağduyulu liderlik dolayısıyla şükranlarımı ilettim."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN