Edirne'de tonlarca zift tarım arazilerini mahvetmişti! Şirketin faaliyetleri durduruldu

Edirne'de asfalt şantiyesinin fuel oil havuzunun patlaması sonucu tonlarca 'bitüm' adı verilen zift, sızarak yayıldığı ekili tarlalar ve yakınlarındaki dereyi siyaha bürümüştü. Çevre kirliliğine neden olan tesisin yapılan incelemesinde Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bulunmadığı belirlendi. Sızıntı nedeniyle tarım arazilerine zift yayılan firmanın faaliyetleri durduruldu.

Giriş Tarihi 12 Nisan 2022, 16:34 Güncelleme 12 Nisan 2022, 17:11
Edirne’de tonlarca zift tarım arazilerini mahvetmişti! Şirketin faaliyetleri durduruldu

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz hafta Edirne'de bir zift fabrikasının deposunda patlama meydana geldi. Depodan çıkan zift sızıntıları çevredeki tarım arazilerine ve sulak alanlara yayıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, şirketin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan çalıştığını belirledi. Bakanlık tarafından firmanın faaliyetlerini durdurmaya yönelik idari süreç başlatıldı.

Sızıntı nedeniyle ekili alanlara yayılan ve büyük bölümü bertaraf edilen zifti temizleme çalışmaları devam ediyor. Yüzde 10'luk bir kısımdaki temizleme çalışmaları süren bölgede dün sağanak nedeniyle ara verilen çalışmalara bugün yeniden başlandı.

Havuzdan sızmaya başladığı anlarda hava ve toprağın sıcaklığının düşük olması nedeniyle mika şeklinde donan ve akması belli bir noktada duran yaklaşık 1500 ton zift, yarısı ekili 10 dönümlük alana bir hat şeklinde yayılmıştı.

Firmanın ÇED raporu olmadan faaliyette bulunduğu belirlenmiş, toplanan ziftten alınan numune TÜBİTAK'a gönderilmişti. TÜBİTAK'tan gelecek rapor doğrultusunda ziftin bileşenleri ve zarar oranı ortaya çıkacak.