Meral Akşener, Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu'nun üzerini neden çizdi?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Başkanlık Divanında değişiklik yaptı. Buna göre, Teşkilat Başkanı Koray Aydın Siyasi İşler Başkanı olurken partinin Teşkilat ve Gençlik Politikaları başkanlıkları doğrudan Akşener'e bağlandı. Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı Yavuz Ağıralioğlu ise Yeni Başkanlık Divanına giremedi. Partideki Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu tasfiyelerinin arka planını Sabah yazarı Mahmut Övür kaleme aldı.

Giriş Tarihi 02 Nisan 2022, 08:47 Güncelleme 02 Nisan 2022, 08:52
Meral Akşener, Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu’nun üzerini neden çizdi?

İÇİNDEKİLER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Başkanlık Divanında değişiklik yaptı.

Partiden yapılan açıklamaya göre, Genel Başkan Meral Akşener, başkanlığında gerçekleştirilen Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında, Başkanlık Divanında değişikliğe gitti. Buna göre, Teşkilat Başkanı Koray Aydın Siyasi İşler Başkanı olurken partinin Teşkilat ve Gençlik Politikaları başkanlıkları doğrudan Akşener'e bağlandı.


YAVUZ AĞIRALİOĞLU'NA ÇİZİK
Yeni Başkanlık Divanına, eski Kadın Politikaları Başkanı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı Yavuz Ağıralioğlu ve Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Nuri Okutan giremedi.

MASAYI DEVİRECEKTİ ÜZERİ ÇİZİLDİ
Partideki Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu tasfiyelerinin arka planını Sabah yazarı Mahmut Övür kaleme aldı. Övür, günlerdir herkesin konuştuğu karara ilişkin bilinmeyenleri yazdı. Mahmut Övür'ün yazısı şu şekilde:



Şu gerçeği siyasetle ilgilenenler bilir, muhalefetteki bir parti siyaset üretip toplumda umut rüzgârı estiremiyorsa kendi içinde kavga eder.
Bugün CHP ve İyi Parti'de yaşanan görev değişimlerinin, çizilmelerin arkasında böyle bir gerçek var.
Bu gerçeği CHP hep yaşadığı için hiç şaşırtıcı değil. Daha şimdiden Kılıçdaroğlu sonrasının hesapları yapılıyor. İster aday olup kazansın, ister kaybetsin, isterse aday olmasın, 2023 seçimleri sonrası CHP'nin başında Kılıçdaroğlu'nun olmayacağını kendisi de biliyor. Bu nedenle CHP'nin seçim sonrasını bile şimdiden tasarlıyor.



CHP'de durum böyle de İyi Parti'de farklı mı?
İyi Parti'deki kavga çok daha büyük... Baksanıza, elinin en güçlü olduğu dönemde Meral Akşener, partisinin iki önemli ismini, Koray Aydın ve Yavuz Ağıralioğlu'nu bir hamlede oyun dışına çıkardı.
Seçim işlerinin başına getirilen Aydın sanki hâlâ oyunun içinde gibi görünse de kazın ayağı öyle değil. Partinin il ve ilçe örgütlerini bire bir oluşturan Koray Aydın'ın seçime gidilen bir süreçte o görevden alınması basit bir operasyon değil. Arkasında derin bir hesap var.
Bir İyi Partili şöyle diyor:

"Teşkilatçılığıyla bilinen Koray Aydın olmasaydı İyi Parti olmazdı, ancak o da teşkilatı ele geçirerek Akşener'in korkulu rüyası oldu. Bütün iller ona bağlı olduğu için istese Akşener'i indirebilir. Bu yüzden artık Akşener o korkulu rüyayla yaşamak istemiyor. Kendisini güçlü hissettiği bir anda kestirip attı."

Yerine de büyük olasılıkla bir süre sonra teşkilatı ürkütmemek için Aydın'la siyasi benzerliği olan ama Aydın kadar teşkilatı elinde tutma arzusu taşımayan Müsavat Dervişoğlu'nun getirileceği söyleniyor.

Konuştuğum İyi Partili sözünü esirgemeden Aydın için şu tespiti yapıyor:
"Ülkücü hareketi iyi bildiği için kullanıldı, kullanıldı, şimdi de zamanı geldi atıldı... Bütün liderler böyledir, daha fazla kalsaydı tehlike olurdu."

İşin garip tarafı, benzer bir "tehlike" tespiti Yavuz Ağıralioğlu için de yapılıyor. Ben de dahil birçok yorumcu Ağıralioğlu'nun CHP-HDP nedeniyle saf dışı bırakıldığını yazdık. Bu yaklaşım yanlış değil ama eksik. İyi Partililere göre başka gerekçeler de var. En önemlisi de Akşener ve toplama yönetiminin Ağıralioğlu'ndan korkmaları... İyi Parti yönetiminde, "Ağıralioğlu'nun her an masayı devirebileceği" korkusu yaşanıyor.

Masadan kastedilen de 6'lı 28 Şubat İttifakı Masası. Operasyonu yapanlara göre, ittifak tam ete kemiğe bürünmeden Ağıralioğlu'nun yapacağı hamle partiye büyük zarar verirdi. Bu yüzden boşa çıkartıldı. Acaba işin içinde Biden'ın eli de var mı?

Tabii bu işin sadece bir yanı... İyi Partililere göre, ağzı laf yapan Ağıralioğlu'nun, hem kamuoyunda hem de parti tabanında çok ciddi bir karşılığı var. Bunun giderek güçleneceği ve tehlikeli olabileceği ihtimali de mevcut ve bu nedenle haber bile verilmeden yönetim dışına itildi.

Bir anlamda Akşener hızlı harekete geçerek iki siyasi aktörün önünü kesti. Büyük ihtimalle Koray Aydın kendisine verilen makamla oyalanacak. Peki ya Ağıralioğlu?
Şimdi merak edilen, partililerin gördüğü bu gerçeklere Ağıralioğlu'nun nasıl tepki vereceği. Hiçbir şey olmamış gibi çizilmesini içine sindirip bekleyecek mi yoksa istifa edip gidecek mi ya da parti içinde yeni bir muhalefet hattı mı oluşturacak?

YAZIYA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN