SON DAKİKA: Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi! Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'dan önemli açıklamalar: Putin Zelenskiy ile görüşmeye hazır

Son dakika haberleri.... Antalya'da Barış Zirvesi! Türkiye-Rusya-Ukrayna dışişleri bakanı toplantısının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan açıklamalarda bulundu. "Putin Zelenskiy ile görüşecek mi?" sorusuna Antalya'daki zirve sonrası cevap veren Lavrov "Putin görüşmeye hazırdır." dedi. "Pentagon'un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz." diyen Rusya Dışişleri Bakanı "Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır. " ifadelerini kullandı ve "Ukrayna'da Neo-Nazi devletinin kurulmasını istemiyoruz. " dedi. İşte Antalya'daki Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamaları...

Giriş Tarihi 10 Mart 2022, 12:59 Güncelleme 10 Mart 2022, 14:22
SON DAKİKA: Antalya’da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi! Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’dan önemli açıklamalar: Putin Zelenskiy ile görüşmeye hazır

İÇİNDEKİLER

Antalya'da Türkiye'nin girişimleriyle Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba masaya oturdu. Toplantya Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu en sahipliği yaptı.

Toplantısı sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıklamalarda buludu. İşte o açıklamalar:

"MÜZAKERENİN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ"
Bu temaslar sonucunda bir katma değer elde etmek gerekir. Beyaz Rusya topraklarında geliştirdiğimiz seviyeyi devam ettirmek istiyoruz. Toplantıda şunu gördük, başka alternatifimiz yok, bu yola devam edeceğiz. Türk dostlarımızın insiyatifi ile insani konuları konuştuk. Sivilleri hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Onlar rehin olarak kaldılar, onları kullanıyorlar. İnsani koridor açılması önerimizi yeniden tekrarladık. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutmaz. Kısaca bugün bunları görüştük. Sorularınıza hazırız.

SORU-CEVAP KISMI

Savaşın maliyetleri hesapladığınız gibi mi? Ukrayna toprakları dışında Batı'dan gelen silahlar için müdahale edecek öisiniz? Polonya'daki patriotlar -

"PENTAGON KENDİ PARALARI İLE UKRAYNA'DA BİYOLOJİK LABORATUVAR KURDU"
Bizim özel askeri operasyonumuzun gelişimi konusunda Cumhurbaşkanımız ve Savunma Bakanımız cevap verebilir. Plana göre devam ediyor. Ukrayna'ya getirilen silahları görüyoruruz. Batılılar tehlikeli hareket ediyorlar. Binlerce roket atar getiriyorlar. Omuz üzerinde taşınan roket atarlar var. Bunlar teröristler tarafından kullanılabilen silahlardır. Başka ülkelerle savaşmayı planlamıyoruz. Ukrayna'ya da savaş açmadık. Böyle bir güvenlik sorunu oldu. Biz çağrı yaptık, bizi dinlemediler. Donetsk ve Luhanks'a yapılan saldırılar aslında her zaman planlanmış, bunu anladık. Bizi çok üzen bazı olaylar da oluyor. Pentagon kendi paraları ile Ukrayna topraklarında biyolojik laboratuvarlar kurdu.

Ukrayna'da yasak faaliyetler yürütüldüğüne dair rivayetler gerçeklere dayanıyor. Resmi ağızdan yalanlıyorlar. Buna şaşırmadık. BM'de de haberleri olmadığını söylediler. Buna şaşmıyoruz. Çalışmalarını gizli yapıyorlar. Rusya Federasyonu çevresinde, Çin çevresinde de devam ediyorlar. Biyolojik silahlar yasaktır.

RUSYA'YA YAPTIRIMLAR
Ekonomi konusunda biz başaracağız. Biz bu krizden güçlenerek çıkacağız. Batılılar değerlerden bahsederken bunun gerçek olmadığını bileceğiz. Özel mülkiyet hakkının, iki parmak oynatılarak ortadan kaldırılacağını gördük. Kaba bir şekilde bu ihlal ediliyor. Biz bununla kesinlikle baş edeceğiz. Bundan sonra Batı'ya bağlı olmadan hayatımıza devam edeceğiz.

ZELENSKİY- PUTİN GÖRÜŞECEK Mİ?
Zelenskiy bizi anlamaya başladı. Bunu olumlu görüyoruz. Putin buna hazır. Bunu hep söyledik. Ama görüşme görüşmek için organize edilmemeli.

Soru: Rus barış güçleri her girdiği yerde terör eylemi oluyor! Şu anda bir tatar kadını rehin aldılar. Bunlar deliller.
Sürekli yalan haberler üretiliyor. Güya bir rehin alma olmuş. Ben biliyorum ki, Kiev yönetimi bu yöntemleri kullanıyor. Meclis üyesi kaybolmuş, neredeymiş bilmiyorlarmış. Bazen öldürülmüş dediler. Sonra kendileri cezalandırmışlar, öyle dediler. bu hikayeler ile uğraşırsak çok değişik şeyler görebiliriz. Kamuoyunun dikkati çekilmeye çalışılıyor. Türkiye'de de Rusya karşıtı bir politika yaratmak istiyorlar. Adı ve soyadını söyleyin, ben araştıracağım.

ABD BİYOLOJİK SİLAH SORUSU
Pentagon'un Ukrayna'da onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğuna dair iddialar bizi endişeye düşürüyor. Sorular yönelttik, cevap istiyoruz.

Soru: Tüm ülkelerin Rusya'ya yaptırıma katılması teklifinde bulundular. Siz ne düşünüyorsunuz?
Türkiye'den, Mısır'dan hatta Çin'den tek taraflı yaptırımlara katılmalarını istiyorlar. ABD bu saygısızlığı nasıl yapabiliyor, bunu görüyoruz.

Rusya için fiziki tehdit oluşmasını biz istemiyoruz. Putin operasyona neden izin verdiğini söyledi. Biz istiyoruz ki Ukrayna dost bir ülke olsun. Burada Nazi devleti tehdidi olmasın. Rus dili yasaklanmasın. Son 8 yıl boyunca başvurular yaptık, Ukrayna hükümetinin akılcı davranmasını istedik. Kapalı bir duvar ile karşılaştık. Sadece Ukrayna dili kullanılacak denildi. Tüm dil eğitimleri kesildi. Macaristan, Bulgaristan ve Romanya da bu durumdan memnun olmadığını söyledi. Ama AB dillerini serbest bıraktılar. Sadece Rus dili yasaklanmış kaldı. Batı, Ukrayna, Rusya'ya karşı çalışsın istiyor. NATO özel bir durum oluşturdu. Yugoslavya'da da bombalama yaptılar. Arnavutluk yapabiliyor, Kırım neden yapamıyor? Onlara izin verdiler, teşvik ettiler. Büyük Britanya gibi zengin bir ülke neden böyle bir amaç peşine gitti, böyle davrandı. Rus ve Ruslara ait olan her şeye karşı agresifler. Bizim hareketlerimize Batılıların verdiği tepki gerçekten sert oluyor. Ölesiye bir mücadele veriyoruz. Rusya, dünyanın politik haritasında saygı ile kalmak istiyor.

Kuleba açıklamada bulundu, ateşkes konusunda gelişme olmadığını söylediler. Ne diyeceksiniz?

En başta söyledim. Rusya ve Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın başlattığı görüşmeleri devam ettireceğimizi söyledim. Biz yapılması gerekeni açıkladık. Ukrayna'nın nötr olmasının sağlanması ve silahsızlanması gerek. Biz burada paralel bir görüşme yolu oluşturmayacağız. Somut çalışmayı gösteriş ile değiştirmeye çalışıyorlar. Yeni formatlar oluşturarak haberlerde yayınlamaya çalışıyorlar. Çalışma simülasyonu yapmaya çalışıyorlar. Ateşkes konusunda anlaşamadık dedi Sayın Kuleba. Biz nasıl gitmesi gerektiğini Ukrayna tarafına açıkladık. Ukrayna tarafının istediği gibi olsun şeklinde olamazdı. Biz iyi niyetimizi gösterdik ama bir şey yapılmadı şeklinde etki göstermek istiyorlar. Gerçek çalışmanın yerine bunu yapmak istiyorlar.

Rusya'nın petrol sevkiyatının yasaklanmasına Rusya'nın tepkisi ne olacak?
Şirketlerimize karşı yapılan yaptırımları çözümleyeceğiz. Asla bir daha Batı bağımlısı olmayacağız. Öyle bir tedbir alacağız ki, bir daha benzer duruma asla düşmeyeceğiz. Ekonomimize halel getirecek adımları atamayacak hale getireceğiz.

Biz petrol ve gaz konusunu Batılıların vicdanına bırakıyoruz. Biz bunu asla silah olarak kullanmadık. Petrol ve gazı almazlar ise ısrarla alın demeyeceğiz. İkame edebiliyorlar ise buyursunlar istediklerini kullansınlar. Piyasa onların.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN