İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Başkan Erdoğan'dan önemli açıklamalar! Enerjide iş birliği mesajı...

Son dakika haberi... İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geldi. Başkan Erdoğan, Herzog'u resmi törenle karşıladı. Başkan Erdoğan ile Herzog baş başa görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan enerji alanın iş birliği yapılabileceğinin mesajını verirken, "Bu tarihi ziyaret yeni bir dönemin başlangıcı. Enerji alanlarında iş birliğine hazır olduğumuzu ilettik. Filistin meselesine ilişkin hassasiyetimizi bildirdik." ifadelerini kullandı. Herzog Türkçe başladığı konuşmasında, "Aramızda iyi bir ortaklık ve komşuluk hepimiz için önemlidir. Bölgede istikrar, refah, barış ve güvenliği temin için beraber çalışmayı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 09 Mart 2022, 16:13 Güncelleme 09 Mart 2022, 22:34
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ve Başkan Erdoğan’dan önemli açıklamalar! Enerjide iş birliği mesajı...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u resmi törenle karşıladı.

Herzog'un bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Başkan Erdoğan, Herzog'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Herzog'un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Herzog, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı, Türkçe "Merhaba asker." diyerek selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Herzog, merdivenlerde Türkiye ve İsrail bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Herzog, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Bu tarihi ziyaret yeni bir dönemin başlangıcı. Enerji alanlarında iş birliğine hazır olduğumuzu ilettik.

FİLİSTİN MESELESİ
Görüşmemizin temel unsurların birisi Filistin meselesiydi. Konuya ilişkin hassasiyetlerimizi açıkça paylaştık. İki devletli çözüme verdiğimiz önemi ifade ettim. Mescid-i Aksa'nın kimliğinin korunmasına yönelik önemi belirttim.

Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Türk Kızılay gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devamı hususunda İsrailli makamların desteğini özellikle vurguladım. Antisemitizmin bir insanlık suçu olduğu yönelik yaklaşımlarımızı bir kez daha tekrarladım.

Türkler ve Museviler barış içinde yaşamanın en güzel örneğini vermişlerdir. Koronavirüs salgını ile birlikte dünayda nefret suçlarının yeniden arttığını görüyoruz. Irkçılıkla mücadele konusunda kararlı ve ilkeli tutumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.

DIŞİŞLERİ VE ENERJİ BAKANLARI İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK
Ukrayna ve Filistin başta olmak üzere, güncel ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk.

Şu anda bizim elimizde 4 tane sondaj gemisi var. 2 tane sismik araştırma gemimiz var. Karadeniz'de, Akdeniz'de bu çalışmaları işbirliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz. Uzun bir aradan sonra gerçekleşen bu önemli ziyaretin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Herzog'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
"Halklarımız arasındaki ilişki çok eskidir. Ne yazık ki ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda bir darlık döneminden geçmiştir. İsrail ve Türkiye birçok alanda iş birliği yapabilir.



ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Sayın Isaac Herzog ile yaptığı görüşmeyi resmi sosyal medya hesapları üzerinden değerlendirdi.

İşte Erdoğan'ın paylaşımlarından öne çıkanlar;

Bugün İsrail Devlet Başkanı Sayın Isaac Herzog'u Ankara'da ağırladık. Müşterek hedefimiz, ülkelerimiz arasında ortak çıkarlara dayalı ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde siyasi diyaloğun yeniden canlandırılmasıdır.Türkiye Dışişleri Bakanı İsrail'i ziyaret edecektir. Ve İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmede bulunacaktır. Amacımız dostane ilişkilerin geliştirilmesi. Aramızda iyi bir ortaklık ve komşuluk hepimiz için önemlidir. Bölgede istikrar, refah, barış ve güvenliği temin için beraber çalışmayı diliyorum.

Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hâkim kılınmasına katkı sağlamak bizim elimizdedir. Pozitif bir gündem üzerinden ikili iş birliği ve bölgesel diyaloğumuzu ilerletebildiğimiz ölçüde, fikir ayrılığı yaşadığımız konuları ele almamız da kolaylaşacaktır.

Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde iş birliğine hazırız. Ticaret hacmimiz salgına rağmen %36'ya yakın bir artış göstererek geçtiğimiz sene 8,5 milyar dolar seviyesine yaklaşmıştır. Bu rakamı 2022 senesinde 10 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum.

Görüşmemizin temel unsurlarından birisi Filistin meselesiydi. Gerginliğin azaltılmasına ve iki devletli çözüm vizyonunun muhafazasına önem veriyoruz. Kudüs'ün tarihî statüsüyle Mescid-i Aksa'nın dini kimliği ve kutsiyetinin korunmasına atfettiğimiz önemin altını çiziyoruz.

Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Türk Kızılay gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devamı hususunda İsrail makamlarının desteğini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemin bölgesel iş birliği açısından da fırsatları beraberinde getireceğine inanıyoruz.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞMEDEN DİKKAT ÇEKEN KARELER

"SICAK KARŞILAMA İÇİN ERDOĞAN'A MİNNETTARIM"
İki günlük devlet ziyareti kapsamında bugün Ankara'ya gelen Herzog, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada ziyaretini değerlendirdi.

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılanan Herzog, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki bu sıcak karşılama için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarım." ifadesini kullandı.

Herzog, devamında, "Bölgemizdeki tüm halkların, inançların ve devletlerin barış içinde yaşayabileceğine ve yaşaması gerektiğine, ortaklıkların hepimiz için bereket ve refah getireceğine inancım tamdır." değerlendirmesinde bulundu.

ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ
Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Herzog, beraberindeki heyetle Anıtkabir'i ziyaret etti.

Aslanlı Yol'dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine gelen Herzog, mozoleye çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Herzog, saygı duruşunun ardından beraberindeki heyetle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzalayan Herzog, deftere şunları yazdı:

"Büyük vizyoner Mustafa Kemal Atatürk'ü ebedileştiren bu tarihi mekanı ziyaret etmek farklı bir ayrıcalık.

Bu büyük liderin ilerleme ve barış mirasının bilgeliğini takip ederek ve cesurca iş birliği yolunu seçerek milletlerimiz, inançlarımız, bölgemiz ve dünya için daha güvenli ve daha istikrarlı bir dünya vaadinden elde edilecek birçok gerçeği içtenlikle karşılayalım."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN