Son dakika: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıklama yaptı: Zelenskiy müzakere istemiyor

Son dakika... Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 10. gününe girdi. İki devlet ikinci müzakere görüşmeleri sonrası yaptıkları açıklamalarda müzakerelerin zor geçeceğini ifade etmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov canlı yayında açıklama yaptı. Lavrov, "Zelenskiy konuşmak istemiyor, müzakere istemiyor. NATO'nun savaşa girmesini istiyor" dedi.

Giriş Tarihi 05 Mart 2022, 14:21 Güncelleme 05 Mart 2022, 15:39
Son dakika: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıklama yaptı: Zelenskiy müzakere istemiyor

İÇİNDEKİLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler konusunda Kiev'den henüz yeni bir tarih almadıklarını belirterek, "Ukrayna, Rusya ile bir sonraki müzakere turunun başlamasını ertelemek için sürekli bahaneler buluyor." dedi.

Lavrov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'da yalnızca kendileri için tehdit oluşturan Ukrayna askeri altyapı tesislerine saldırdığını savunan Lavrov, Kiev yönetiminin yabancılar ve sivillerin Rus ordusuna karşı rehin tutulmasına karşı olmadığı izlenimi verdiğini söyledi.

Lavrov, Rus ordusunun yabancı öğrencilerin Harkiv'den tahliyesine yardım etmeye hazır olduğunu ancak bunun Ukrayna tarafınca engellendiğini öne sürdü.

İnsani yardım ve güvenli koridor hususunda da açıklamalarda bulunan Lavrov, Herson şehri yönetiminin Rusya'nın insani yardımını reddettiğini ifade etti. Lavrov, "Bu, Kiev rejiminin manevrasına benziyor." ifadesini kullandı.

Lavrov, Rus askeri birliklerinin kuşatması altında bulunan Mariupol'da da yönetimin sivillerin güvenli koridordan çıkmasına imkan vermediğini savundu.

"KİEV RUSYA İLE NATO ARASINDA ÇATIŞMAYI KIŞKIRTMAK İSTİYOR"
Ukrayna Devlet Başkan Vladimir Zelenskiy'in konuşmalarının durumun gidişatına iyimserlik katmadığını belirten Lavrov, "Kiev, NATO ile Rusya arasında bir çatışmayı kışkırtmak istiyor. Zelenskiy'in militarist çılgınlığı Ukrayna'nın Rusya ile müzakerelere ihtiyacı olmadığını gösteriyor." diye konuştu.

Rusya ile Ukrayna arasında müzakereler konusunda Kiev'den henüz yeni bir tarih almadıklarını anlatan Lavrov, dün akşamdan bu yana 3. tur için teklif vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Lavrov, "Ukrayna, Rusya ile bir sonraki müzakere turunun başlamasını ertelemek için sürekli bahaneler buluyor. Rus heyet, hala Ukrayna'dan bilgi bekliyor. Şimdi durum garip görünüyor." dedi.

Rusya'nın Ukrayna krizini çözmek için gerekli gördüğü koşulları açıkça ortaya koyduğunu aktaran Lavrov, "Bu krizi çözmek, Kuzey Atlantik İttifakı üyeleri tarafından Ukrayna topraklarında Rusya'ya karşı yıllardır yaratılan tehdidi ortadan kaldırmak için koşulların kesinlikle vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Rusya Devlet Başkanı'nın konuşmasında da heyetimizin görüşmelerinde de bunu belirttik." değerlendirmesinde bulundu.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Rus ordusunun başkent Kiev'e ilerleyişi adım adım sürüyor. Ukrayna ordusu ile kentte silahlanan sivil halk direnişe ve sıcak çatışmaya hazırlanıyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise bu gece dikkat çeken bir konuşma yaptı, ilk kez NATO'yu eleştirdi.

HEPSİ SİZİN YÜZÜNÜZDEN ÖLECEK

Rusya Ukrayna savaşında NATO'yu aktif aksiyon göstermemek ile suçladı ve Ukrayna hava sahasının gökyüzüne kapatılmamasına tepki verdi. Zelenskiy, "Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek" ifadesini kullandı. Öte yandan; ABD, bombardıman uçakları ile birlikte NATO'nun doğu kanadı üzerinde uçtu. Almanya ve Romanya ordularıyla birlikte düzenlenen tatbikat dünya meydası tarafından yakından takip edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yeni açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna halkına seslenerek, "Yakında halkımıza şunu söyleyebileceğimize eminim: Geri dönün! Polonya, Romanya, Slovakya ve diğer tüm ülkelerden dönün. Geri dönün, çünkü artık ülkenizde tehdit yok" dedi.

Zelenskiy ayrıca, "Ukrayna insani koridorlarla ilgili anlaşmaların işlemesi için her şeyi yapıyor. Bakalım Rusya ile müzakerelerde daha ileri gidebilir miyiz" derken "Biz şimdiden geleceği düşünüyoruz. Şehirlerimizi nasıl restore ederiz, ekonomiyi nasıl restore ederiz. Ukrayna'ya yeniden yapılanma için on milyarlarca dolar tahsis etmek için şimdiden anlaşma var ve bunlar sadece ilk kararlar" diye konuştu.

Rus ordusunun planladığı hatlara ulaşamadığını belirten Zelenskiy, öldürülen Rus askeri sayısının yaklaşık 10 bine ulaştığını açıkladı ve "İşgalcilere kabuslarında bile görmedikleri kadar büyük kayıplar verdiriyoruz" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN