Başkan Erdoğan'ın da katıldığı NATO Olağanüstü Zirvesi sonrası kritik açıklamalar

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bugün çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek NATO Olağanüstü Zirvesi'ne katıldı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın değerlendirildiği kritik zirve yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıklamalarda bulundu. Putin'in büyük bir stratejik hata yaptıpını belirten Stoltenberg, "Rusya yıllarca bedelini ödeyecek" dedi. NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın niyetinin Kiev’deki seçimle gelmiş yönetimi değiştirmek olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 25 Şubat 2022, 07:59 Güncelleme 25 Şubat 2022, 21:28
Başkan Erdoğan’ın da katıldığı NATO Olağanüstü Zirvesi sonrası kritik açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çevrimiçi olarak gerçekleştirilen NATO olağanüstü zirvesine katıldı.

Erdoğan'ın Maslak'ta bulunan Milli Savunma Üniversitesi'nden katıldığı zirvede NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna'daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumu görüştü.

Saat 17.00'de başlayan zirve yaklaşık 3 saat sürdü.


Zirvesinde liderler, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ve son gelişmeleri ele aldı.

Erdoğan'a zirve sırasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik eşlik etti.

NATO: PUTİN'İN UKRAYNA'YA SALDIRMASI KARARI KORKUNÇ STRATEJİK BİR HATA

Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Putin'in Ukrayna'ya saldırması kararı korkunç stratejik bir hata" denildi.

"İttifakın doğu bölümüne önemli ilave savunma gücü konuşlandırıyoruz. Güçlü ve inandırıcı şekilde caydırıcılığı sağlamak için gerekli sevkiyatı yapacağız" denilen açıklamada, "Hiç kimse Rusya'nın yalanlarına aldanmamalı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız."

"Rusya'nın eylemleri ışığında NATO'nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız."

"Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır."

"RUSYA YILLARCA BEDELİNİ ÖDEYECEK"
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg olağanüstü zirve sonrası açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Rusya, bundan sonraki süreçte çok ciddi bedeller ödeyecektir. Kremlin'in Ukrayna'daki savaşı Rusya'yı daha güvenli hale getirmeyecek. Rusya'yı daha saygın hale de getirmeyecek. Rusya'nın geçtiğimiz aydaki askeri yığınağına karşı biz savunma planlarını hazırladık. Savunma planlarımızı aktif hale getirdik. NATO yanıt gücünün unsurlarını denizde, karada ve havada konuşlandırmış bulunmaktayız.

100'den fazla jetimiz yüksek alarmda bulunmaktadır. 120'den fazla gemi de Akdeniz'den Kuzey Denizi'ne kadar hazırdır. Vurucu güçler de dahil. Biz her müttefikimizi korumak için gerekeni yapacağız. Ukrayna'ya olan desteğimiz kesintisiz bir şekilde devam etmelidir. "

"NATO'NUN KARARLI BİR ADIM ATMASI GEREKİRDİ"
Başkan Erdoğan, bugün Cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan NATO Liderler Zirvesi'ne ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce tabii yapılmamış bir toplantıdan ne gibi mesajlar çıkacağını söylemek herhalde doğru olmaz. Saat 17.00'de toplantımızı yapacağız ve bu toplantıda liderlerin kanaatlerini göreceğiz. Onların da kanaatlerinin yanında, bizim bugüne kadar NATO'nun tavrı ile alakalı tavrımız çok net, açıktı. Yani sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli. Daha kararlı bir adım NATO'nun atması gerekirdi. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Genel Sekreter Stoltenberg ile yaptığımız net görüşmelerimiz var. Bu görüşmelerde de NATO'nun tavrı konusunda, belirlediğimiz tavrımızı onlara da iletmiştik. Bugünkü toplantıda da tüm liderlerin duruşunu görerek, biz de kendilerine duruşumuzu açıklayacağız."

GÜVENLİK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ
Başkan Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi'nde, Ukrayna'nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi ele alınmıştı. Zirvede, Rusya'nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edilmişti.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye'nin Ukrayna'nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulanmıştı.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katılmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN