Ahlatlıbel masası dağılıyor mu? Kılıçdaroğlu "aday benim" dedi ortaklarından "3. ittifak" resti geldi

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi genel başkanları 28 Şubat'ta Ankara'daki Bilkent Otel'de bir araya gelecek. Millet İttifakı'nın adayının belirlenmesine günler kala CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken bir hamle geldi. İngiliz Reuters'a konuşan CHP lideri, ittifak yoldaşlarından habersiz "adayım" sinyali verdi, Kılıçdaroğlu'nun restine Saadet Partisi'nden yanıt "üçüncü ittifak" çıkışı oldu! "Masanın mutsuz ismi Akşener" haberlerinden sonra Saadet Partisi'nden de huzursuzluk mesajı gelmesi ittfaikı karıştırdı. İşte masayı dağıtacak, krize gebe açıklamalar.

Giriş Tarihi 21 Şubat 2022, 12:53 Güncelleme 21 Şubat 2022, 16:01
Ahlatlıbel masası dağılıyor mu? Kılıçdaroğlu aday benim dedi ortaklarından 3. ittifak resti geldi

İÇİNDEKİLER

Millet İttifakı cephesinde adaylık krizi her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor. CHP genel merkezinde Reuters'ın sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.



ADAYLIĞINI RESMEN İLAN ETTİ
CHP'nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Reuters röportajında henüz seçimlerde kimin cumhurbaşkanı adayı olacağının netlik kazanmadığını ancak bir araya geldiği beş parti genel başkanının kendisine adaylık teklif etmesi halinde bunu kabul edeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun yabancı basına verdiği bu demeç, ittifak üyelerine "adaylık dayatması" olarak yorumlandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Reuters'a verdiği röportajda 2023 için parti içinde en büyük rakibi olan İmamoğlu için de kapıları kapattı.

Anketlerde de isimleri yer alan ve bazı kesimlerce 'potansiyel aday' olarak öne çıkarılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında Kılıçdaroğlu, "Onlar görevlerine devam edecek" dedi, kapıları kapattı.



DAYATMA ADAYLIK KRİZ ÇIKARDI
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Reuters'a verdiği röportajın ittifak üyelerinin bilgisi dahilinde olup olmadığı büyük bir soru işareti. Kılıçdaroğlu'nun bu röportajının bir hamle olduğu, yabancı basına adaylığını resmen ilan ettiği ve olası rakiplerine karşı erken davranarak ittifakın ikinci buluşması öncesi adaylık yolunda elini güçlendirmeye çalıştığı konuşuluyor.

Fakat CHP liderinin bu hamlesi ittifakta kriz yaratmaya gebe. Öyle ki ittifakın parçası olan Saadet Partisi'nin Genel İdare Kurulu Üyesi Abdullah Sevim, CHP'ye adeta rest çekti.


Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Dr. Abdullah Sevim, CHP ile yakınlaşmanın ardından tabanda oluşan rahatsızlığı dile getirdi.

Saadet Partisi GİK Üyesi Abdullah Sevim, katıldığı bir programda Millet İttifakı'nın içinde yer alan partisini eleştirerek, üçüncü bir ittifakın Saadet Partisi öncülüğünde kurulması gerektiğini söyledi.

"SAADET PARTİSİ ÜÇÜNCÜ İTTİFAKI KURMALI"
Sevim, "Benim kanaatim, Genel İdare Kurulu'nda da defalarca söyledim. Saadet Partisi olarak ittifaka mecbursak üçüncü bir ittifakı bizim oluşturmamız lazım. Bizim oluşturacağımız üçüncü ittifak, Türkiye'nin normalleşmesine büyük oranda hizmet eder" dedi.

"TABAN CHP İLE GÖRÜNMEMİZDEN HOŞNUT DEĞİL"
"Bunun Saadet Partisi'nin geleceği açısından da önemli olduğunu düşünüyorum" diyen Sevim, parti tabanının Millet İttifakı'ndan ve CHP'den rahatsız olduğunu belirtti, "Bizim tabanımız, CHP ile bir görünmemizden, bir algılanmamızdan hoşnut değil. Bunu, bizim Saadet Partisi yöneticileri olarak görmemiz gerek" diye konuştu.



AKŞENER DE MUTSUZ!
İtitfak'ta tek huzursuzluk Saadet Partisi'nde değil. CHP yandaşı Halk TV yazarı İsmail Saymaz, yazısında 'Ahlatlıbel'de en memnuniyetsiz görünen İyi Parti lideri Meral Akşener'di' demişti.

Saymaz, yazısında şu kulis bilgilerine yer vermişti:

Ahlatlıbel'de en memnuniyetsiz görünen İyi Parti lideri Meral Akşener'di. O gece pek konuşmadı.

İyi Parti'nin bir ağır topuna "Neden?" diye sordum.

Şöyle dedi:

"Üzerinde anlaşılması gereken, sadece parlamenter sistem konusuydu. Ama öyle ileri noktaya taşıdılar ki, gelecekte problem olacak bir yapı inşa ettiler. Yeni partiler kendilerine alan açma mücadelesi veriyor. İleride istekler zirve yapar. Belli konularda anlaşmakta sıkıntı çıkar. Grup kurmaya kadar istekler var. Olması gereken, 'Parlementer sistemde anlaştık' demekti. Büyük anlam yüklendi."

İyi Partili yetkili, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olmak arzusundan ötürü bu aşamaya gelindiğini savunuyor.

Şöyle devam etti:

"Adaylık düşündüğü için herkese taviz vermeye hazır bir halde olduğunu görüyorum. Onun bu halinin sezilmesinin ileride daha büyük sıkıntılar çıkaracağını düşünüyorum."


GÖZLER 28 ŞUBAT SAAT 13.30'DA
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi genel başkanları 28 Şubat'ta Ankara'daki Bilkent Otel'de bir araya gelecek. Genel başkanların oturma düzeninin partilerinin harf sırasına göre planlandığı toplantıda, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metni, partilerin kurmayları tarafından okunacak. Genel başkanların birer konuşma yapacağı toplantıda, 700'e yakın davetli bulunacak, kitapçık haline getirilen metin katılımcılara da dağıtılacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu zirve öncesi adaylık yolunda kendi ismini konsolide etmesi ve zirveye eli güçlü bir şekilde katılması bekleniyor. Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda çekinceleri olan isimlerin de ne hamle yapacakları merak konusu.

İttifak 28 Şubat'a çıkacak mı? Kılıçdaroğlu'nun "adayım" çıkışı 6'lı muhalefette karşılık bulacak mı? Yoksa masa dağılacak mı? Tüm bunları zaman gösterecek...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN