Diyanet 2022 Şaban ayı hangi tarihte başlayacak? Şaban ayı ne zaman 2022? Şaban ayı ibadetleri neler, oruç tutulur mu?

Müslüman alemi Şaban ayı ne zaman 2022? Diyanet 2022 Şaban ayı hangi tarihte başlayacak? Şaban ayı ibadetleri neler, oruç tutulur mu? Sorularının yanıtlarını arama motorları üzerinden sıklıkla sorguluyor. İslamiyet'te önemli bir yeri bulunan Üç Aylar'dan ikincisi Şaban ayı için araştırmalar hızlandı ve vatandaşlar hangi ibadetleri yerine getirmeleri gerektiğini merak ediyor. İşte tüm bilgiler...

Giriş Tarihi 17 Şubat 2022, 10:49 Güncelleme 17 Şubat 2022, 10:49
Diyanet 2022 Şaban ayı hangi tarihte başlayacak? Şaban ayı ne zaman 2022? Şaban ayı ibadetleri neler, oruç tutulur mu?

İÇİNDEKİLER

Tüm illerden Müslüman vatandaşlar Şaban ayı ne zaman 2022 araştırmalarını yoğun bir şekilde yapıyor. Mübarek Üç Aylar 2 Şubat'ta Receb ayı ile birlikte başladı, sırasıyla Şaban ve Ramazan ayları olarak devam edecek. İslam dünyası için büyük önem taşıyan ve bol bol ibadetlerin yapıldığı Üç Aylar'ı bu anlamda değerlendirmek gerekiyor. Peki Diyanet 2022 Şaban ayı hangi tarihte başlayacak? Şaban ayı ibadetleri neler, oruç tutulur mu?

2022 ŞABAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre üç aylar 2022 yılında Şaban ayı 4 Mart 2022'de başlayacak. On bir ayın sultanı Ramazan ayı 2 Nisan'da başlayacak. Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi 27 Nisan tarihine denk geliyor.

MİRAÇ KANDİLİ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyurulan 2022 yılı dini günler takvimine göre Miraç Kandili 27 Şubat Pazar günü idrak edilecek.

2022 DİYANET DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

2 Şubat: Üç ayların başlangıcı
3 Şubat: Regaib Kandili
27 Şubat: Miraç Kandili
17 Mart: Berat Kandili
2 Nisan: Ramazan başlangıcı
27 Nisan: Kadir Gecesi
1 Mayıs: Arefe
2-4 Mayıs: Ramazan Bayramı
8 Temmuz: Arefe
9-12 Temmuz: Kurban Bayramı
30 Temmuz: Hicri Yılbaşı
8 Ağustos: Aşure Günü
7 Ekim: Mevlid Kandili

ŞABAN AYI İBADETLERİ NELER?

Üç aylar, kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan olarak adlandırılan aylardır. Müslümanların manevi hayatında bu ayların seçkin bir yeri vardır. Çünkü bu aylar, mübarek gecelerle doludur. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib gecesi, 27'nci gecesi de Mirac gecesidir. Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesi, Ramazan'ın 27'nci gecesi de mübarek Kadir gecesidir.

Bu aylarda ibadet yapmak müminler için oldukça faziletlidir. Peygamber Efendimiz; "Şaban, Recep ile Ramazan arasında insanların kendisinden gafil oldukları bir aydır. Hâlbuki o, içerisinde amellerin Allah'a sunulduğu bir aydır." (6 Şevkanî, Neylü'l-evtâr, IV, 276.) buyurmuştur.

Kur'an-ı Kerim'in indiği ve oruç ibadetinin tahsis edildiği bir ay olan Ramazan ayının da bu aylar arasında olması, üç ayları diğer aylardan farklı kılmıştır. Bu aylarda Müslüman, kendisine çeki düzen vermeli, geçmişinin bir muhasebesini yaparak geleceğe daha gayretli olarak yönelmelidir. Kötülükleri ve kötü alışkanlıkları azaltarak iyilikleri çoğaltmalı, imkânları ölçüsünde yoksulları görüp gözetmelidir. Böyle yaptığı takdirde bu kutlu ayları değerlendirmiş ve bu ayların manevi feyzinden yararlanmış olur.