Başkan Erdoğan'dan Dubai EXPO 2020'de önemli açıklamalar: Olumlu gelecek için müşterek noktalarda buluşmalıyız

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dubai EXPO 2020 Türkiye Ulusal Günü etkiliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, "EXPO 2020’nin zihinleri birleştirmek şeklinde belirlenen temasını olumlu buluyorum. Olumlu gelecek için müşterek noktalarda buluşmalıyız. Yeni meydan okumalar, yeni çözümler aramaya yönlendiriyor. Çünkü biz çevreyi Allah’ın eseri ve emaneti olarak görüyoruz." dedi.

Giriş Tarihi 15 Şubat 2022, 14:49 Güncelleme 15 Şubat 2022, 17:05
Başkan Erdoğan’dan Dubai EXPO 2020’de önemli açıklamalar: Olumlu gelecek için müşterek noktalarda buluşmalıyız

İÇİNDEKİLER

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dubai EXPO 2020 Türkiye Ulusal Günü Programına katıldı.

Başkan Erdoğan program çerçevesinde yaptığı konuşmasında EXPO 2020'nin zihinleri birleştirmek, geleceği oluşturmak şeklinde belirlenen temasını son derece anlamlı bulduğunu belirterek, "Daha aydınlık bir gelecek üzerine hep birlikte düşünmeli, buna ulaşmak için beraberce hareket etmeli, müşterek ortak paydalarda birleşmeliyiz" dedi.

Tarımdan enerjiye, çevreden ekonomiye her alanda sürdürülebilirliği yakalamanın öncelikli amaç olarak ortaya çıktığını ifaden eden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: "Çevre ve sağlık başta olmak üzere dünyanın karşılaştığı felaketler ve yeni meydan okumalar bizleri hep birlikte çözüm aramaya yönlendiriyor. Tarımdan enerjiye, çevreden ekonomiye her alanda sürdürülebilirliği yakalamak ise öncelikli amaç olarak ortaya çıkıyor. Çünkü biz çevreyi, yani tabiatı Allah'ın eseri ve emaneti olarak görüyoruz.

Tüm insanların ortak hayat alanı olan çevreyi korumanın bir lütuf değil bir yükümlülük olduğuna inanıyoruz. 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışımız çevrenin korunmasını da içeren geniş bir tasavvuru ifade ediyor. Çevre politikalarımızı, kalkınma politikalarımızı işte bu anlayışla ortaya koymanın çabası içerisindeyiz. Eşim Emine Hanım'ın hamisi olduğu 2017 yılında başlattığımız 'Sıfır Atık' projesi bu bakımdan önemli bir örnektir.

Bu projeyle bugüne kadar 2 milyon tonun üzerinde atık işlenerek ekonomiye kazandırılmış, 3 milyon ton sera gazı salınımı önlenmiş, 265 milyon ağaç kesilmekten kurtarılmıştır. Dünyada orman varlığını artıran nadir ülkeler arasındayız. Ayrıca Türkiye bugün yenilenebilir enerji kurulum gücünde Avrupa'da 5'inci, dünyada 12'nci sırada yer alıyor. Paris İklim Anlaşması'nı onaylayarak 2053 vizyonumuzun ilk hedefi olarak yeşil kalkınma devrimini belirledik."

YERLİ OTOMOBİL
Konuşmasında Togg'dan da bahseden Başkan Erdoğan, "Çevreye verdiğimiz önemin bir başka nişanesi olan Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili Togg'u da burada ayrıca zikretmek isterim. Sergi alanında bir maketini gördüğünüz ve önümüzdeki sene başından itibaren seri üretime geçecek olan Togg'un çevrenin korunmasına yapacağı katkı açıktır.

Türkiye'nin EXPO'ya sürdürülebilirlik alt teması bölgesinde katılımı bu alandaki güçlü duruşumuzun bir ifadesidir. Ne olursa olsun kalkınmanın, büyümenin, zenginleşmenin değil insana, tabiata, çevreye saygılı bir gelişme sürecinin peşindeyiz. İnancımızın ve kültürümüzün bize gösterdiği yol budur. Sergi alanımızın medeniyetlerin başlangıç noktasından geleceği oluşturmak temasıyla kurulmuş olmasının gerisinde de bu anlayış vardır. Sergi alanımız engin tarihimizi, kadim coğrafi birikimimizi, güçlü sanayimizi ve dinamik ticaretimizi temsil ediyor." şeklinde konuştu.

Sergi alanının kısa sürede kurulmasında emeği geçen herkese şükranlarını sunan Başkan Erdoğan, "Bir Arap ülkesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk dünya fuarı olan Dubai Expo'yu yeni bir geleceği hep beraber kurmak için bir çağrı olarak değerlendiriyorum. 50'nci kuruluş yılını bu başarılı organizasyonla taçlandıran kardeş BAE'yi bir kez daha tebrik ediyorum" dedi.





Başkan Erdoğan, Dubai'de kendisini Türk Bayraklarıyla karşılayan çocuklarla fotoğraf çektirdi.

Notlar

Erdoğan ve heyetinin El Wasl Plaza'da yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı ve Türk bayrağı göndere çekildi.

BAE Hoşgörü ve Birlikte Yaşam Bakanı, Dubai Expo 2020 Genel Komiseri Nahyan bin Mubarek Al Nahyan'ın konuşmasının ardından Başkan Erdoğan katılımcılara hitap etti.

Erdoğan'ın hitabının ardından modern müzik topluluğunca türküler icra edildi.

Başkan Erdoğan, daha sonra BAE pavilyonuna geçti. Erdoğan, pavilyondaki gerçek çöl kumundan yapılan "Rüya çölü" adlı kumul tepelerinin bulunduğu alanı gezdi.

DUBAİ'DE MEHTERANLI KARŞILAMA
Öte yandan Dubai'de Başkan Erdoğan'ı karşılama töreninde mehter takımı da hazır bulundu.

DUBAİ EMİRİ AL MAKTUM İLE GÖRÜŞTÜ
Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın davetine icabetle, Birleşik Arap Emirlikleri'ne resmî ziyaret gerçekleştiren Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ile görüştü.



Dubai Expo 2020'deki liderlik sergi alanında gerçekleşen baş başa görüşmenin ardından Başkan Erdoğan ve Dubai Emiri Al Maktum, heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.



Başkan Erdoğan, ziyaretinde şeref defterine şunları kaydetti: "EXPO 2020 Dubai'yi, Türkiye millî günü vesilesiyle ziyaretim esnasında liderlik sergi alanında ağırlanmaktan büyük bahtiyarlık duydum. Değerli kardeşim Al Maktum'a sıcak misafirperverlikleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. 'Zihinleri birleştirmek, geleceği oluşturmak' temasıyla gerçekleştirilen EXPO 2020'nin başarısından dolayı Birleşik Arap Emirlikleri'ni tebrik ediyorum."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN