İlim Yayma Vakfı yaptırılan bir binanın Süleymaniye Camii'nin siluetini kapattığına ilişkin iddialara yanıt verdi

İlim Yayma Vakfı tarafından yapılan bir binanın Süleymaniye Camii'nin siluetini kapattığına dair sosyal medyada paylaşımlar yapılmıştı. İlim Yayma Vakfı bu paylaşımlarla ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere, tek kütle halinde, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camii'nin etrafının açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır. " dedi.

Giriş Tarihi 03 Şubat 2022, 05:15 Güncelleme 03 Şubat 2022, 11:41
İlim Yayma Vakfı yaptırılan bir binanın Süleymaniye Camii’nin siluetini kapattığına ilişkin iddialara yanıt verdi

İÇİNDEKİLER

Vakıf tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sosyal medyada İlim Yayma Vakfı tarafından yaptırılan bir binanın Süleymaniye Camii'nin siluetini kapattığına ilişkin olarak yapılan paylaşımlar nedeni ile İlim Yayma Vakfı olarak konu hakkında açıklama yapılması zorunluluğu hasıl olmuştur.



Fetva Yokuşunda bulunan Fetva Han ismi ile 50 yıldan fazla süredir han olarak işletilen yer, malikleri tarafından yurt olarak kullanılması şartı ile İlim Yayma Vakfı'na bağışlanmıştır. Bağışlanan binada deprem risk analizi yaptırılmış olup; binanın depreme dayanıklı olmadığı anlaşıldığından bina yıkılarak yeniden projelendirilmiş, yapılan proje Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanmıştır.

Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere, tek kütle halinde, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camii'nin etrafının açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

"2021'DE VERİLEN İNŞAAT RUHSATI KAT ADEDİNİ 1 KAT EKSİLTTİ"
Fatih Belediyesinin, 494 ada 1 parsel üzerindeki inşaatla ilgili açıklamasında ise arşiv incelemesi sonucu söz konusu yerde 1991'de verilen yapı kullanma izin belgesinde 3 bodrum kat, zemin kat ve 3 normal kat olmak üzere 7 katlı yasal binanın görüldüğü kaydedildi.

Mimari projenin, 2012'de Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planıyla belirlenen yapılaşma koşullarına uygun olarak hazırlandığı, 18 Temmuz 2019'da Koruma Kurulunca onaylandığı aktarılan açıklamada, 3 Haziran 2021'de verilen ruhsatla 3 bodrum kat, zemin kat ve 2 normal kat olmak üzere 6 kat olarak binanın ruhsatlandırıldığı vurgulandı.

Açıklamada, "Sonuç olarak, 2021'de verilen inşaat ruhsatı eski iskanlı binaya göre kat adedini 1 kat eksilterek saçak kotu yüksekliğini de 1 buçuk metre düşürmüştür." denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN