2022 Kadir Gecesi hangi tarihte başlayacak? Kadir Suresi okunuşu ve anlamı! Kadir Gecesi yapılması gereken ibadetler neler?

Kadir Gecesi ne zaman? 2022 Kadir Gecesi hangi gün, tarihte idrak edilecek? Kadir Gecesi yapılması gereken ibadetler neler? 2022 yılı Diyanet dini günler takvimine göre üç aylar Recep ayıyla birlikte 2 Şubat yani bugün başladı. Tüm illerden vatandaşlar Kadir Gecesi'nin 2022 tarihini de merak ederek araştırır oldu. Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olmasıyla büyük önem taşıyan Kadir Gecesi ile ilgili tüm bilgileri haberimizde derledik. İşte Kadir Suresi okunuşu ve anlamı...

Giriş Tarihi 03 Şubat 2022, 09:20 Güncelleme 03 Şubat 2022, 09:20
2022 Kadir Gecesi hangi tarihte başlayacak? Kadir Suresi okunuşu ve anlamı! Kadir Gecesi yapılması gereken ibadetler neler?

İÇİNDEKİLER

Bin Aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi Müslüman vatandaşların her sene en merak ettiği günlerden biri oluyor. 2022 yılının ikinci ayı yaşanırken ve üç ayların ilk günü başlamışken Kadir Gecesi ne zaman? 2022 Kadir Gecesi hangi gün, tarihte idrak edilecek sorularının yanıtları da merak konusu oldu. Bol faziletli günleri değerlendirmek isteyen ve ibadetlerini yerine getirmek isteyen İslam dünyası Kadir Gecesi yapılması gereken ibadetlerin neler olduğunu araştırmaya başladı. Kadir Suresi okunuşu ve anlamı da merak edildi. İşte tüm bilgiler…

2022 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Kadir Gecesi, gelecek yıl da pek çok Müslüman tarafından huşu içerisinde idrak edilecek. 2022'de, 27 Nisan tarihinde idrak edilecek olan Kadir Gecesi, bazı kesimler tarafından kandil olarak tabir edilse de kandil günlerinden değildir.

Kadir Gecesi 27 Nisan akşamı, teravih namazının ardından başlar ve gecenin geç saatlerine kadar devam eder.

KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Kur'an-ı Kerim'i bu mübarek gecede indirdiğini bizlere bildiren Rabbimiz, bu gecenin değerini ve önemini adını bu geceden alan Kadir suresi ile anlatmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de bu gecenin kıymetini "Kim Kadir Gecesini, faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah'tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Kadir 1) şeklinde ifade etmiştir.

Allah (c.c.) Kadir Suresinde "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. " buyurarak Kur'an-ı Kerim'in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur'an'ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu söylemektedir.

KADİR GECESİ'NDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELER?

Hak dostları namaz borcu olanların mübârek gecelerde kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

- Kur'ân-ı Kerîm okumak
- Tevbe istiğfar etmek
- Salat u selam getirmek
- Hamd etmek ve şükür halinde bulunmak
- Allah'ı çokça zikretmek
- Sadaka vermek

Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:

- Gece herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında Kadir sûresini okumalı.
- Şu duayı okumalı: (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî.)
- Birkaç sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.
- İlmihalden birkaç sayfa okumalı.
- Az da olsa İslâmiyet'i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.
- Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli.
- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.

KADİR SURESİ OKUNUŞU VE ANLAMI

Kadir suresi Türkçe okunuşu

İnna enzelnahü fiy leyletilkadr. Ve ma edrake ma leyletülkadr. Leyletülkadri hayrün min elfi şehr. Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta matle'ılfecr.

Kadir suresi Anlamı (Diyanet Meali)

Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Kadir Suresi Konusu

Kadir Suresi, ismini Kadir Gecesi'nden alır. Surenin konusu Kadir Gecesi'dir. Bir hadisi şerifte "Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içinde arayınız!" buyrulur. Buna göre ayetlerde; bin aydan daha hayırlı olan bu mübarek geceden, Müslümanlar için taşıdığı rahmet ve bereketten bahsedilir.