Başkan Erdoğan'dan Kabine sonrası açıklamalar: Elektrik faturaları, 3 yeni destek paketi ve İran'dan gaz akışı...

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi saat 15.30'da Başkan Erdoğan liderliğinde Beştepe'de toplandı. Toplantının ardından Başkan Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Elektrik faturalarında yeni bir döneme geçildiğini ifade eden Erdoğan, "Vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine ilgili kurumlara elektrik faturalarının yeniden düzenleme talimatını verdik. Bu çerçevede aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowata çıkartıyoruz." dedi. İşletmeler için 3 yeni destek paketi düzenlendiğini belirten Erdoğan, tarımsal destekleme bütçesinin 29 milyar liraya çıkarıldığını duyurdu. Erdoğan ayrıca koronavirüs salgını ve engelli atamalarına ilişkin de açıklamalar yaptı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 31 Ocak 2022, 17:53 Güncelleme 31 Ocak 2022, 18:47
Başkan Erdoğan’dan Kabine sonrası açıklamalar: Elektrik faturaları, 3 yeni destek paketi ve İran’dan gaz akışı...

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun bir dış politika gündemi ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Beştepe'de toplandı.

Toplantı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Kabinede revizyon normaldir. Bayrağı teslim alan arkadaşımız yeni enerji, vizyonla hedeflerimize doğru ilerlemeyi sürdürmektedir. Yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini kurduğumuz 2018 yılından bu yana 6 bakanımız değişti. Bundan sonra da elbette gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz. Bizim için asıl hedef ülkemizi 2023 hedefine ulaştırmak, gençlerimize büyük ve güçlü Türkiye'yi emanet etmektir.

Hepimiz faniyiz, insanlar gelir geçer, önemli olan şu gök kubbede hoş bir sada bırakmaktır. Hangi görev, unvan, sorumluluk mevkiinde bulunursak bulunalım, bunu başarabilirsek ne mutlu bize. Tuğla üstüne tuğla koymadıkları halde ekmeğini yediklerini, suyunu içtiklerini, havasını soludukları vatanlarına layık olamayanlar da var.

Bunları milletimizi o engin ferasetine havale ediyoruz. İnşallah ülkemizi bölgesinin ve dünyanın lider devleti yaparak bu kutlu mücadeleyi nihayetine uğraştıracağız. Ülkemizin son 20 yılında bize bu imkanı veren, insanımızın başını dik durmasını sağlayan Rabbime binlerce hamdolsun.

Türkiye son yılların en bereketli ve elbette onunla birlikte zahmetli kışını geçiriyor. Son haftalarda yağan karla en azından bu yıl için rahat bir nefes aldık. Kar yağışının bastırdığı ilk günlerde şehirlerarası yollarda, şehir içi ulaşımında çeşitli sıkıntılar yaşandı. Karayolları ekiplerimiz şehirlerarası yolları, belediyeler kendi sorumlu alanlarındaki yolları açık tutmak için harekete geçti.

Kar yağışıyla birlikte toprağın doymasını, barajların doymasını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. İnşallah Şubat, Mart, Nisan ayında yeterli yağış alır bereketli yılı hep birlikte yaşarız.

TARIMSAL DESTEKLEME BÜTÇESİ
Tarımsal destekleme bütçesini 29 milyar liraya çıkardığımızın müjdesini çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum. Hububat üreticilerimizin girdi desteklerini yüzde 127 oranında arttırdık.

İRAN GAZI
İran'la aramızdaki doğalgaz hattının karşı tarafta arıza sebebiyle doğalgaz arzında azalma ortaya çıkmıştır. Arızanın giderilmesi çalışmalarını havaların ısındığı aylara bırakılması konusunda İran'la mutabık kaldık, doğalgaz akışını yeniden başlattık.

Azerbaycan'dan aldığımız doğalgaz miktarını arttırdık. Tuz Gölü ve Silivri'deki yeraltı doğalgaz depolama tesislerini devreye soktuk.

ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM
Salgın döneminde dünyada kömür 5 doğalgaz fiyatları 10 kat artarken biz bunu vatandaşlarımıza yansıtmamak için yoğun gayret gösterdik. Enerji piyasalarında sürdürebilirliği sağlamak için tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek durumunda kaldık.

Vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine ilgili kurumlara elektrik faturalarının yeniden düzenleme talimatını verdik. Bu çerçevede aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowata çıkartıyoruz.

SALGINI YAKINDA GÜNDEMİMİZDEN ÇIKARACAĞIZ
Bu dönemde dikkatle takip ettiğimiz hususlardan biri de koronavirüs salgınında gelişmelerdir. Artık gücü azalan salgının inşallah yakında gündemimizden tamamen çıkartmayı ümit ediyoruz. Türkiye tedbirleri en önce alan ülkelerden biriydi. Avrupa ülkeleri henüz yeni bu aşamaya geçiyor. Bu konuda en önemli gücümüz aşılama çalışmalarında başarımızdır. 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza kendi aşımız TURKOVAC başta olmak üzere aşılarını yaptırmalarını veya tamamlamalarını yaptırmalarını hatırlatmak istiyorum.

Hastanelerimizde alarm seviyesine geçmemiz gerektiren bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Türkiye sağlık hizmetlerin aksaksız yürütülmesi, ekonominin işleyişi, istihdamın arttırılarak sosyal kırılmaya meydan verilmemesi, büyümenin sürdürülerek, ülke genelinde huzurun ve güvenliğin eksiksiz sağlanması bakımından yönetilen ülkelerin başında geliyor.

Biz güçlü altyapımız ve tedbirler sayesinde bu duruma düşmedik. Herkesin içine kapandığı, şalter indirdiği dönemde tarihimizin en büyük üretim, ihracat atağını gerçekleştirdik. Sosyal kaos, siyasi istikrarsızlık, ekonomik çöküntü, ülkenin parçalanması senaryolarını yırtıp attığımız gibi salgının da üstesinden geldik.

Terörle mücadelede, sınırlarımıza yönelik tehditleri bertaraf etmekte, ön alıcı olmada gösterdiğimiz başarıyı salgın sürecinde bir üst aşamaya çıkardık. Türkiye artık etkilenen, takip eden, dahil edilen değil belirleyici ülkeler arasına girmiştir.

3 YENİ DESTEK PAKETİ
Artık geleceğe daha bir güven, umut, azim, kararlılıkla bakıyoruz. Bugün müjdesini vereceğimiz bir başka konu kredi garanti fonu kefaletiyle kullandırılacak üç yeni destek. İşletme harcamalarında kartlı ödeme desteği KOBİ dışı tüm firmaların finansmana erişimi için hazırladık. Katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik çalışan firmalarımızı kapsamaktadır. İhracat destek paketi ise, ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ'lerimize hitap etmektedir. Firmalarımıza 60 milyar liralık kefalet limiti açıyoruz.

Amacımız yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazlayı destekleyecek ekonomik destek iklimi oluşturmaktır. Bankaların ve firmalarımızın gereken hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız bu amacı sağlamaya yönelik gereken tedbirleri alacak. Yeni kredi paketin hayırlı olmasını diliyorum.

ENGELLİLERE YÖNELİK ATAMALAR
Engellilerimize yönelik bu yılın ilk memur yerleştirme atamasını 8 Şubat'ta yapacağız. Her eğitim kademesinden 2 bin 927 engelli vatandaşımızın kamuya yerleşimini sağlayacağız. Dezavantajlı ailelerimize destek paketini hayata geçiriyoruz. Sadece salgınla değil deprem, sel, yangın gibi tabii afetlerle mücadelede de dünyada örnek bir ülkeyiz. Elazığ ve Malatya, İzmir depremleri, Karadeniz bölgelerinde sel felaketi, Akdeniz ve Ege'deki yangınlarla bunu tekrar tekrar ispatladık.

Avrupa'daki bazı şehirlerde yaşanan sel felaketlerinde ortaya çıkan altyapı, üstyapı kayıpları yıllardır telafi edilememişken biz birkaç haftada arama kurtarma, 1 yılda da yeni konut inşası çalışmalarını tamamlayabilen bir yönetim sergiliyoruz. Cumartesi günü Giresun'un Dereli ilçesine yaptığımız ziyarette, inşasına başlamış konut ve işyerlerinin resmi açılış törenine katıldık.

Dereli'deki 213 konut 82 işyerinin resmi açılışını ve teslim törenini gerçekleştirdik. Felaketin yaşandığı ilçelerde yollar, altyapı, kamu binalarında pek çok yatırımı hayata geçirdik. Köylerimizde ahırlı evler başta olmak üzere, halen inşası süren yapıları tamamlıyoruz.

"MİLLETİNDEN KOPUK SALON SİYASETÇİLERİNDEN OLMADIK"
Eser ve hizmet siyasetimizin meyvelerini toplamak olarak kabul ettiğimiz bu açılış törenleri aynı zamanda şehirlerimizin nereden nereye geldiğini görebilmemize de vesile oluyor. Bizden önceki dönemde yapılanların 5-10 katı eseri milletimizin hizmetine vermeyi müşahede etmekten gurur duyuyoruz.

Biz asla ülkesinden bihaber, milletinden kopuk salon siyasetçilerinden olmadık, olmayacağız. Bu hafta sonu Cumartesi günü inşallah Zonguldak'ta olacağız. Oradaki tünel, kavşak düzenlemelerinin açılışını yapacak, Zonguldaklı hemşehrilerimizle birarada olacağız.

YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARIMIZIN SAYISINI ARTIRIYORUZ
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sadece milletimizin ne istediğine, ne beklediğine, ne talep ettiğine bakarak yönümüzü belirledik, bundan sonra da aynı şekilde istikamet tayin edip yola devam edeceğiz. Orman yangılarındaki altyapımızı güçlendirecek adımlarımızı arttırıyoruz. Yerli ve milli İHA araçlarını 8'e, helikopter sayımızı 55'e çıkartıyoruz. Yapay zeka uygulamalarını daha etkin şekilde kullanarak yangın riski ve seyrini yakından takip edecek bir sistemi de kuruyoruz.

Eğitim verdiğimiz 100 bin vatandaşımızla önemli bir gönüllü gücü oluşturuyoruz. Tıpkı kar yağışının rahmeti ve zahmetinin birlikte tezahür etmesi gibi, Türkiye'nin girdiği kalkınma ve büyüme sürecinde elbette sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Yaşadığımız dönüşüm, değişimin, hedef büyütmenin neticeleridir. Ülkemize kurulan tuzakları aşarken, ayağımıza takılan çelmelerin üzerinden atlarken yaşadığımız sıkıntılar da var.

Türkiye hem tarihi hem coğrafi böyle bir süreci asla rahat bırakılmayacak, kendi haline terk edilmeyecek, hele hele kimi toplumlar gibi desteklenmeyecek iddialara, müktesebata sahip bir ülkedir. Geçmişte nicelerinin yaptığı gibi ülkemizin ayağına takılan pranga, sırtına yüklenen kamburlara rıza gösterip sadece günü kurtarmaya koşsaydık belki de bu kadar hücuma maruz kalmazdık. Ama milletimizin karşısına alnı ak, başı dik çıkarak söz edemezdik. Türkiye eğitim, sağlık, güvenlik, adalet, ulaştırma, enerji, tarım ve şehirciliğe her alanda dünya ile yarışacak altyapıya sahipse ısrarla kendi yolumuzda yürümeye borçluyuz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN