Türkiye Uzay Ajansı'ndan Sözcü'nün 'Milli Uzay Programı için dev bütçe: 20 bin lira!' haberine yalanlama!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin yayın organlarından olan Sözcü Gazetesi algı ve manipülasyon içerikli haberlerini sürdürüyor. Son olarak Türkiye'nin uzay hamlelerini hedef alan Sözcü Gazetesi, 'Milli Uzay Programı için dev bütçe: 20 bin lira!' şeklinde bir haber servis etti. Sözcü'nün haberi Türkiye Uzay Ajansı trafından yapılan açıklama ile yalanlandı.

Giriş Tarihi 15 Ocak 2022, 20:42 Güncelleme 15 Ocak 2022, 21:11
Türkiye Uzay Ajansı’ndan Sözcü’nün ’Milli Uzay Programı için dev bütçe: 20 bin lira!’ haberine yalanlama!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin yaptığı hamlelere karşı Cumhuriyet Halk Partisi yandaşı yayın organları tarafından itibarsızlaştırma operasyonları sürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin yayın organlarından olan Sözcü Gazetesi algı ve manipülasyon içerikli bir habere daha imza attı.

SÖZCÜ'DEN MİLLİ UZAY PROGRAMI' YALANI
Türkiye'nin uzay hamlelerini hedef alan Sözcü Gazetesi, 'Milli Uzay Programı için dev bütçe: 20 bin lira!' şeklinde bir haber servis etti.

Sözcü'nün haberi Türkiye Uzay Ajansı trafından yapılan açıklama ile yalanlandı.

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NDAN YALANLAMA: GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR
Yapılan açıklamada, "Bugün bazı basın-yayın organlarında "Milli Uzay Programı için dev bütçe: 20 bin lira" şeklinde yer alan iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, 15 Ocak 2022 tarihli 31720 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2022 Yılı Yatırım Programı'nda Milli Uzay Programı 1. safha çalışmaları için öngörülen 20 bin lira projenin yatırım programında izlenebilmesi için bütçe tekniği gereği "iz bedeli" olarak belirlendiği belirtilerek 2021 yılında benzer şekilde, iki önemli proje için Ajansa 1 milyar 890 milyon lira ödenek tahsisini müteakip 270 milyon lira ilgili kurumlara aktarıldığı ifade edildi.

Devletin, stratejik önemi büyük uzay projeleri için ihtiyaç duyulan kaynağı gerektiği şekilde sağlamaya muktedir olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2022 yılı için TUA ile alakalı yatırım programında yer alan miktar onaylanmış iken bütçe teknikleriyle ilgili maddeler üzerinden algı yönetimi yapanlara, gazeteciliğin temel prensiplerini hatırlatmak istiyoruz. Gerçek apaçık ortadayken algı oluşturma ve ülkemizin geleceğe yönelik en değerli projelerinden biri olan 'Milli Uzay Programı'nı karalama amaçlı bu güdümlü habercilik anlayışını şiddetle kınıyoruz. Türkiye kamuoyunu böylesi bir gündemle manipüle ederek Türkiye'nin uzay çalışmalarına gölge düşürmeye çalışanları milletimizin vicdanına havale ediyoruz. TUA, Türkiye'nin uzay liginde hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için gerekli tüm çalışmaları gayret ve özveri içinde sürdürmeye devam edecektir."

Türkiye Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

TÜRKİYE'NİN UZAY ATILIMLARI

Sözcü'nün küçümsemeye kalkıp hedef aldığı Milli Uzay Programı kapsamı ile birlikte Türkiye birçok projeye imza attı.

TÜRKSAT 5B haberleşme uydusu ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

TÜRKİYE'NİN AKTİF HABERLEŞME UYDUSU SAYISI 5'E, TOPLAM UYDU SAYISI 8'E ÇIKTI
Türkiye'nin yanı sıra Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri içeren geniş kapsama alanında hizmet verecek TÜRKSAT 5B uydusunun manevra kabiliyetini en az 35 yıl sürdüreceği öngörülüyor. Böylece Türkiye'nin aktif haberleşme uydusu sayısı 5'e, toplam uydu sayısı 8'e çıkmış oldu.

Sabit Uydu Servisi sınıfındaki uydulara göre verimliliği en az 20 kat fazla olan, 15 kilovat güç kapasitesi ile TÜRKSAT uydu filosunun en güçlüsü TÜRKSAT 5B uydusu, Türkiye'nin haberleşme alanındaki ihtiyaçlarını yerli çözümlerle karşılayabilmesi açısından önemlidir. Böylece Türkiye, uzayda haberleşme uydusu bulunduran 30 ülkeden biri oldu.

Uzay çalışmaları belirli yeteneklere göre kategorilere ayrılmıştır. Bu kategoriler; Ay'a İnsanlı Uçuş, Uzay İstasyonu, İnsanlı Uzay Uçuşu, Fırlatma Yeteneği, Dünya Dışı Yönetimler ile Türkiye'nin de yer aldığı Yapay Uydular kategorileridir. Bu kategoride yer alan gözlem uyduları, keşif uyduları ve haberleşme uydularımız mevcuttur.

Türkiye'nin uzay alanındaki atılımları; (i) geçtiğimiz yıl fırlatılan, 1728 megahertz kapasitesiyle 3 kıtada yayın ve veri iletimi yapacak olan TÜRKSAT 5A, (ii) yerli imkânlarla üretilmiş kapsamlı yayın için kullanılacak ve Ka-bant veri iletim kapasitesini 15 kat artırarak, 35 yıldan fazla hizmet vermesi hedeflenen TÜRKSAT 5B ve (iii) bu yıl içerisinde fırlatılması planlanan ve Türkiye'nin kendi imkânları ile geliştirme çalışmalarına devam ettiği ilk milli haberleşme uydusu olacak olan TÜRKSAT 6A ile hız kesmenden sürüyor.

TÜRKİYE'NİN İLK CEP UYDUSU 'GRİZU-263A' UZAYA FIRLATILDI
Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A, 13 Ocak'ta Türkiye saatiyle 18.25'te ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN