PCR testi zorunluluğu devam ediyor mu kimlere yapılacak? PCR testi zorunluluğu kalktı mı? PCR testi nerede yapılır?

PCR testi zorunluluğu kalktı mı? PCR testi zorunluluğu devam ediyor mu kimlere yapılacak? PCR testi nerede yapılır? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılır oldu. Koronavirüs salgını ile mücadele devan ederken PCR testi zorunluluğu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bilim Kurulu bugün toplantı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi 13 Ocak 2022, 16:33 Güncelleme 13 Ocak 2022, 16:33
PCR testi zorunluluğu devam ediyor mu kimlere yapılacak? PCR testi zorunluluğu kalktı mı? PCR testi nerede yapılır?

İÇİNDEKİLER

PCR testi zorunluluğu kalktı mı? Tüm illerden vatandaşlar gündemde yoğun bir şekilde konuyla ilgili bilgileri araştırır oldu. Hem özel hem de devlet hastanelerinde yapılabilen bu uygulama covid şüphesi olan ve koronavirüs olan kişilerle temaslı olanlara da zorunlu olarak uygulanıyordu. Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Peki PCR testi zorunluluğu devam ediyor mu kimlere yapılacak? PCR testi nerede yapılır?

PCR TESTİ ZORUNLULUĞU KALKTI MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Bilim Kurulumuz tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştır. Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır."

Bugünkü bilim kurulumuzda aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler. Salgını gündemimizden çıkarmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi isterim.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde PCR testi için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Ancak ilerleyen dönemde havayollarından örnek alınmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir. Doğru zamanda ve doğru bir şekilde sağlık görevlisi tarafından alınan örnek özel bir kaba konulmaktadır ve bu örnek laboratuvarda test kartuşuna aktarılmaktadır. Bu aşamadan sonra örnek otomatik olarak filtre edilmektedir. Daha sonra ultrasonik dalgalarla virüsün DNA'sı salınır. Bu aşamada PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışır. Sonrasında reaksiyon tüpünde gerçek zamanlı çoğalma ve tanımlama yapılır. Ve sonrasında da sonuç aşamasına gelinir.

PCR; 94°C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon yani yüksek ısıya maruz kalan DNA'nın iki zincirinin ayrılması, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama yani sentetik oligonükleotidlerin hedef DNA'ya bağlanması (hibridizasyon) ve 72 °C'de gerçekleştirilen uzama aşamaları olmak üzere 3 aşamadan meydana gelir. Test bu aşamaların belirli bir döngüde ve sayıda tekrarlanması ile gerçekleştirilmektedir.