Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan 'Kanal İstanbul' mesajı: Türkiye için olmazsa olmaz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu A Haber ekranlarında yayınlanan Sebep Sonuç Programının konuğu oldu. Bakan Karaismailoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun asılsız iddialarına cevap verdi. CHP'li İBB'nin tamamlayamadığı projeleri bakanlığın devraldığını belirten Karaismailoğlu İstanbul'da planlanan ve devam eden metro projelerine ilişkin de açıklama yaptı. Hızlı tren ağları ve 1915 Çanakkale Köprüsü için tarih veren Bakan Adil Karaismailoğlu Kanal İstanbul'un önemine dikkat çekerken "Türkiye için olmazsa olmaz" dedi. Bakan Karaismailoğlu İstanbul Havalimanı için de çok çarpıcı değerlendirmeler yaptı.

Giriş Tarihi 10 Ocak 2022, 21:05 Güncelleme 10 Ocak 2022, 23:15
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ndan ’Kanal İstanbul’ mesajı: Türkiye için olmazsa olmaz

İÇİNDEKİLER

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu A Haber ekranlarında yayınlanan Sebep Sonuç Programında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ
İftiralarına üst perdeden cevap verdik. Kılıçdaroğlu yargıda hesap verecek. Uydurma bir kağıt üzerinden böyle iftira atıldığında tabi ki en üst perdeden yanıt vereceğiz. O uydurma belgeyi onun eline kim verdiyse araştırılması gerekiyor. İddiaların altı tamamen boş. Vatanımıza, milletimize hizmetimizi artıracak eleştirilerin başımızın üstünde yeri var ama bunlar yatırım karşıtı.

HAYATIM MÜCADELEYLE GEÇTİ
Ben 24 yıl İBB'de çalıştım. Üniversitede yeni mezun bir mühendis olarak başladım. Bütün basamakları tecrübe edinerek kazandım. Vizyonumuzu orada kazandın. Yani oradaki bilgi-birikimimi Türkiye için harcamaya çalışıyoruz. O yüzden büyük bir emek var. Hayatım büyük mücadelelerle geçti. Aynı programda "Türkiye'de demokrasi yok" diyor. Bu kadar muhalefetin yalan konuştuğu demokratik bir ülke gösterebilir misiniz. Gazetelerinde aynı şekilde, dillerinde aynı şekilde. Ortaya bir yalan atıyorlar. Yüzlerce kez yanıtlıyorsunuz görmüyorlar. Bu şekilde ispatlandı. İnşallah bundan sonra ayaklarını denk alırlar. Gazetelerinde tekzip yayınlamaktan bıkmadılar. Bu kadar yüzsüzler.

İSTANBUL'DA METRO TARTIŞMALARI
Bakanlık olarak 103 km metro yapıyoruz. Metrolara neden U ismi koyduk. Baktık bir emek hırsızlığı var. Otobüsleri çalıştıramayanlar metro yapamaz. İBB'de liyakatli kadro kalmadı.

METRO PROJELERİ
Sabiha Gökçen'e metro projesi Haziran ayında tamamlanacak. 18 ayda Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi metrosu hizmete sunulacak. İBB'nin tamamlayamadığı projeleri devraldık.

DEMİRYOLU PROJELERİ
13 Bin 20 km demiryolu hattımız var.

YILBAŞI GECESİ OSMANGAZİ KÖPRÜSÜNDE YAŞANANLAR
Mağduriyet yaşayanların parasını iade ettik. Firmaya ceza kesildi. Mazereti yok, hemen duruma müdahale ettik.

YAP-İŞLET-DEVRET PROJELERİ
Tamamen açık bir şekilde ihale yapılıyor.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?
15 Şubat'tan sonra projeyi bitiriyoruz. Konya-Karaman hattı Akdeniz'e uzanacak. Mersin'e ardından da Gaziantep'e gidilecek.

HIZLI VE YÜKSEK HIZLI TREN PROJELERİ
Konya-Karaman Hattı Akdeniz'e uzanacak. Mersin'e ve ardından da Gaziantep'e gidilecek. Sivas ile ilgili proje yıl sonu bitecek.

KANAL İSTANBUL
Türkiye için olmazsa olmaz. Türkiye dünyanın merkezinde 67 ülkeye yaklaşık 4 trilyon dolar bir ticaret hacmine sahip 4 saatlik uçuşla 67 ülkenin ulaşabileceği bir yerde. Lojistik koridorların tam ortasında. Bugün 12 milyar ton dünyadaki ticaret hacmi. Bunun 2035 yılında 25 milyar tona çıkması hedefleniyor. Tüm otoriteler bunu söylüyor. Asya'daki büyük hareketlilik Afrika'ya kaymaya başladı. Buzulların erimesiyle Rusya ve Sibirya'da hareketlilik var. Batı Avrupa'da önemli hareket var ihtiyaçlarını İstanbul Boğazından karşılıyor.

Karadeniz'e komşu olan tüm ülkeler bu lojistik hareketlere hazırlanıyor. Limanlarına yatırım yapıyorlar. Çünkü geleceği düşündükleri için. Biz de planlarımızı buna göre yapıyoruz.

Şu anda İstanbul Boğazı'nda 40 bin gemi geçiyor ama güvenli geçiş için 25 bin gemidir. 15 bin fazlası var. Marmara Denizi'ndeki bekleme süreleri günler alıyor. 25 bine düşürürsek, günler haftalar uzayacak. Bunların bulundukları yerde verdikleri çevre kirliliği egzoz salınımı, suyun ısınması... Bunlar çok büyük etmen.

Geçmişte yaşanan çok büyük kazalar var. Yanan gemiler var, 1 ay sürdü onun yangını. Yalılara çarpan gemiler... Yazın balıkçı gemisine çarptılar. Bunlar için tedbir almamız lazım. Burası rahatladığı zaman bu 40 bin 2050 yılına geldiğimizde 78 bin gemiye çıkacak. Bu kadar geminin İstanbul Boğazından geçmesi mümkün değildir. O yüzden bu lojistik hareketlere yön vermek, küresel bir lider olmak için bizim alternatif bir suyoluna ihtiyacımız vardı. Alternatif suyolu için Kanal İstanbul projelendirildi.

İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYANIN TRANSİT MERKEZİ OLDU
Buraya devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 10 milyar euroluk bir yatırım yapıyorsunuz buraya. Bu devlet aklı ile üretilmiş uzun soluklu planlamanın sonucu. İşletme süreci boyunca 22 milyar euro devlete gelir gelecek. Şu anda 200 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Atatürk Havalimanından 160 milyon dolar alıyorduk yıllık. Buradan 1 milyar dolar alacağız ortalama. Buraya garanti edilen yolcu sayısını geçtiğimiz için 22 milyon euro devlete gelir gelmişti. Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü yolcu hareketliliğinde. Dünyanın transit merkezi oldu burası.

"UZAYDA KENDİ UYDUSU İLE TEMSİL EDİLEN 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAĞIZ"
2021 başında 5 A'yı gönderdik. Yörüngesine yerleşti. Bunlar yeni nesil uydular. Ticari uydular bunlar bir de, bu hizmeti satıyorsunuz. 2021 sonuna doğru da TÜRKSAT 5 B uydumuzu fırlattık. Karasal olarak ulaşamadığımız yerlere de önemli derecede haberleşme hizmeti verecek. Bunlar çok kıymetli işler, hayal edilemeyecek işler. TÜRKSAT 6A uydusu. En büyük özelliği yerli ve milli olması. Biz 2023'te onu uzaya fırlattığımızda uzayda kendi uydusu ile temsil edilen 10 ülkeden biri olacağız.

Bakan Karaismailoğlu programa ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Karaismailoğlu, "Bu akşam A Haber'de Melih Altınok ile Sebep Sonuç Programında Ulaştırma ve Haberleşmeyi konuşacağız." ifadelerini kullandı.