Kılıçdaroğlu ile HDP arasında 2023 pazarlığı! CHP lideri İmamoğlu'na karşı destek mi istedi?

Son dakika haberleri... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK'nın siyasi kanadı HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile partisinin genel merkezinde görüştü. Görüşmede İP'in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tarafını seçmesinin ardından Kılıçdaroğlu'nun tutunacağı tek dal kalan HDP'ye "İmamoğlu'na değil bana destek verin" mesajı verdiği öngörülüyor. Masada hangi pazarlıkların döndüğü merak konusuyken geçtiğimiz günlerde "Kandil'i yerle bir edeceğim." ve "Kürdistan lafından ben de rahatsız oluyorum" diyen CHP liderinin bunu ortaklarının yüzüne de söyleyip söyleyemediği bir soru işareti. Görüşmeden ilk kareler de geldi.

Giriş Tarihi 28 Aralık 2021, 09:45 Güncelleme 28 Aralık 2021, 15:41
Kılıçdaroğlu ile HDP arasında 2023 pazarlığı! CHP lideri İmamoğlu’na karşı destek mi istedi?

İÇİNDEKİLER

2023 seçimleri yaklaşırken, Cumhur İttifakı adayının mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu defaatle duyurdu. Millet İttifakı'nın ise seçimleri bir arada görmesi hayli zor görünüyor.

Dağılmanın eşiğindeki ittifakta Akşener liderliğindeki İP; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için seçim turlarına ve parlatma operasyonlarına başlarken Kılıçdaroğlu ise adaylık yolunda önüne herhangi bir engel çıkmaması için elinden geleni yapıyor.


İP'in desteğini kaybeden Kılıçdaroğlu, HDP'yi İmamoğlu'na karşı elinde kalan tek koz olarak kullanmak istiyor. Bugün saat 13.00'te CHP Genel Merkezi'nde HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı kabul eden Kılıçdaroğlu'nun "Adaylık için İmamoğlu'na karşı benim tarafımda yer alın" sözleriyle destek istediği öngörülüyor.



MASADA HANGİ KİRLİ PAZARLIKLAR VARDI?
Kılıçdaroğlu'nun 2023 seçimlerinde HDP desteğini almak için HDP'nin hangi şartlarına boyun eğeceği merak konusu. Daha önceki açıklamalarında özerklik sinyali veren Kılıçdaroğlu'nun terörle mücadeleyi engellemeye varana kadar birçok taviz için ittifak ortağı HDP'ye vaatler vermesi bekleniyordu.

HDP'NİN YÜZÜNE SÖYLEYEBİLECEK Mİ?
Milliyetçi seçmenin gazını almak isteyen Kılıçdaroğlu'nun iki söylemi dikkat çekiyor.

Birincisi:Terörle mücadeleyi bunlar gibi yapmayacağız, söz. Kandil denen yuvayı yerle yeksan etmezsem Kılıçdaroğlu demesinler.

İkincisi ise: "Kürdistan lafından ben de rahatsız oluyorum. Benim ağzımdan hiç bugüne kadar böyle bir şey duydunuz mu?"



Kılıçdaroğlu'nun bugünkü HDP buluşmasında bu açıklamalarının ortaklarının yüzüne söyleyecek cesarete sahip olup olmadığı merak konusu.


KANDİL'İN TEMSİLCİLERİNİN YANINDAN "BARIŞ" MESAJI
Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin birliğe, beraberliğe, kucaklaşmaya ve helalleşmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Kavgalardan dolayı çok acılar çekildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Kavgayı değil, barışı öncelemeliyiz. Bir araya gelmeliyiz, oturmalıyız ve konuşmalıyız. Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Bütün sorunlar akılla, mantıkla, birikimle, ferasetle çözülebilir. Bu çerçevede Türkiye'nin sorunlarını masaya yatırdık. Sayın Genel Başkanlar düşüncelerini ifade ettiler. Biz kendi düşüncelerimizi ifade ettik, ekonomiden söz ettik. Esnafın, çiftçinin, emeklinin, ücretlinin sorunları... Bütün bunlar masaya yatırıldı, görüşüldü, tartışıldı. Elbette farklı görüşlerimiz var ama her görüş bizim için son derece değerlidir."

"HEYETLER ARASI GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK"
HDP Eş Genel Başkanı Buldan da Türkiye'nin acil çözülmesi gereken konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Türkiye'nin yeni bir yönetime ihtiyacı olduğunu, bunun da erken seçim kararıyla mutlaka Türkiye'nin gündemine geleceğini savunan Pervin Buldan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne vereceğimiz ortak önergeyle erken seçim isteme talebini gündeme getirme teklifimizi de sunduk bugün Sayın Genel Başkan'a. Kendi aralarında istişare edecekler tabii ki milletvekilleriyle birlikte ve bize en kısa zamanda bu konuyla ilgili görüşlerini bildirecekler." diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, diyalog, müzakere ve istişareyle toplumsal barışın kurabileceğini topluma göstermek gerektiğini kaydetti. Muhalefetle yaptıkları görüşmelerin önemine vurgu yapan Sancar, "Heyetler arası görüşmeler olarak devam edecektir. İhtiyaç duyulduğunda başkanlar, eş başkanlar olarak bizler ve başkanlar düzeyinde de bu görüşmeleri sürdürme isteğimizi bir kez daha dile getirdik. Türkiye'nin sorunlarına birlikte çözüm aramamız lazım." dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN