Pitbull beslemek yasak mı? Pitbull Terrier ve Japanese Tosa beslemenin cezası ne kadar, kaç TL? Hapis cezası var mı?

Tüm Türkiye Gaziantep'te yaşanan korkunç olayı konuşuyor. Gaziantep'te 4 yaşındaki A.A bir sitenin bahçesinde pitbull cinsi iki köpeğin saldırısına uğradı. Olay sonrası çığlıkları ve sesleri duyan vatandaşların yardımı sonucu güçlükle kurtarılan çocuk, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Olayla ilgili 6 kişi gözaltına alındı. Bu gelişmelerin ardından arama motorlarında, "Pitbull beslemek yasak mı? Pitbull Terrier ve Japanese Tosa beslemenin cezası ne kadar, kaç TL? Hapis cezası var mı?" Soruları gündeme geldi. İşte cevabı...

Giriş Tarihi 23 Aralık 2021, 10:44 Güncelleme 23 Aralık 2021, 10:44
Pitbull beslemek yasak mı? Pitbull Terrier ve Japanese Tosa beslemenin cezası ne kadar, kaç TL? Hapis cezası var mı?

İÇİNDEKİLER

Sosal medya Gaziantep'teki Pitbull dehşetini konuşuyor. Gaziantep'te 4 yaşındaki A.A sitenin bahçesinde pitbull saldırısına uğradı. Küçük kız hastanede yaşam mücadelesi verirken olayla ilgili 6 kişi tutukladı. Yaşanan korkunç olay sonrası arama motorlarında, "Pitbull beslemek yasak mı? Pitbull Terrier ve Japanese Tosa beslemenin cezası ne kadar, kaç TL? Hapis cezası var mı?" Sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte tüm merak edilenler!

Pitbull beslemenin cezası ne kadar?

Pitbullar ile ilgili 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu Yasakları'nın 14. Maddesinde bir madde geçmektedir. O da şu şekildedir : "Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır."

Bu maddede Pitbulların beslenemeyeceği veya sahiplenilemeyeceği hakkında bir madde bulunmadığından insanlar bunu beslenebilir ya da sahiplenilebilir olarak algılamaktadır. Ancak işin doğrusu bu şekilde değil. Hayvanların Korunması Kanunu'nun 12. Maddesinde yer alan ifadeye göre "Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi çevresine tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemez, üretilemez ve satılamaz." Denilerek Pitbull beslemenin ve sahiplenmenin yasak olduğu açıkça belirtilmiştir. Pitbull Beslemenin Cezası Ne Kadar? Pitbull besler ya da sahiplenirseniz bir yasağı çiğnemiş olursunuz. Dolayısıyla bir cezaya tabisiniz. Yasaklara karşı gelen kişi 7.802 TL para cezası ödemek zorundadır. Pitbull Cinsi Köpeklerin Özellikleri Nelerdir? Pitbull'lar Bulldog ve Terrier çiftleşmesi sonucu, yani bir tür deney sonucunda ortaya çıkan son derece güçlüi kaslı ve saldırgan köpeklerdir. Erkek Pitbull'lar 46 cm boyunda ,dişileri ise 42 cm bir uzunluğa sahiptirler. Ağırlıkları değişkenlik gösterse de ortalama 20 kg'dır. Oldukça çevik olan bu köpek türünün çenesi de oldukça güçlüdür. Bu sebeple bir çok ölüme ve ağır yaralanmaya sebep olmuşlardır.

GAZİANTEP'TE PİTBULL DEHŞETİ

Gaziantep'te 4 yaşındaki A.A.'nın bir sitenin bahçesinde pitbull cinsi iki köpeğin saldırısına uğramasına ilişkin yazılı açıklama yapan Gaziantep Valiliği, olaya ilişkin 6 kişinin gözaltında olduğunu ve adli sürecin devam ettiğini bildirdi.



Olay, dün öğleden sonra Şahinbey ilçesi Beştepe Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, bir sitenin bahçesindeki basketbol sahasında oyun oynayan 4 yaşındaki A.A., iki pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğradı. Olay sonrası çığlıkları ve sesleri duyan vatandaşların yardımı sonucu güçlükle kurtarılan çocuk, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Çocuk hastanede yaşam mücadelesi verirken Gaziantep Valiliği saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.



"OLAYLA İLGİLİ 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTIR"

Bir sitede oturan 5 şahsa ait iki adet pitbull cinsi köpeğin site çalışanının çocuğunu baş ve boğaz bölgesinden hayati tehlike oluşturacak şekilde yaraladığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu yaralı çocuk, olayın ardından hastaneye sevk edilmiş olup, tedavisine devam edilmektedir. Olaya karışan iki köpek Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezine teslim edilmiştir. Olayla ilgili beş şüpheli ve site güvenlikçisi ile toplam altı şahıs gözaltına alınmıştır. Adli ve idari süreç devam etmekte olup, yaralı çocuğun tedavisi ve sonrası Valiliğimiz tarafından takip edilecektir" denildi.