Son dakika! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan ABD Başkanı Joe Biden'ın mektubuna sert yanıt

Gelen son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Acil Durum halini bir yıl daha uzatması ve Türkiye açıklamalarına tepki göstererek, "Bu mektup kopyala yapıştır bir mektup olmuş. Bu cümleleri ABD yönetimi daha önce de kulandı. ABD yönetimi kongreye mektup yollarken ya da bilgi verirken doğruyu söylemiyor. PKK ile YPG arasında hiçbir farkın olmadığını çok iyi biliyorlar. Bu terör örgütüne çok iyi destek veriyorlar. Bu ABD kanunlarına göre suç. Burada bulunma amacının da DEAŞ ile mücadele olmadığını biliyoruz. DEAŞ ile mücadele eden dünyadaki tek ordu bizim ordumuz." ifadelerini kullandı. Biden, Suriye'deki "acil durum halini" uzattığını belirterek, Türkiye'nin Suriye'de yürüttüğü askeri eylemlerin ve operasyonların DAEŞ ile mücadeleye zarar verdiğini iddia etmişti. Haberin detayları...

Giriş Tarihi 09 Ekim 2021, 12:45 Güncelleme 09 Ekim 2021, 14:17
Son dakika! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ABD Başkanı Joe Biden’ın mektubuna sert yanıt

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da ağırladığı Venezuelalı mevkidaşı Felix Plasencia ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Venezuela'nın üç ayrı anlaşma imzaladığını açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN ABD'YE SERT YANIT

ABD lideri Biden'ın Türkiye sert eleştiriler yönelttiği mektup sorulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Washington yönetiminin dürüst davranmadığını söyledi.

ABD DEAŞ'LI TERÖRİSTLERİ TAŞIMIŞTI

Çavuşoğlu, ABD'nin terör örgütü DEAŞ'ın militanlarını otobüslere bindirip havalimanına getirdiğini ve Afganistan'a uçaklarla taşıdığını hatırlattı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Acil Durum halini bir yıl daha uzatması ve Türkiye açıklamalarına karşı Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Bu mektup kopyala yapıştır bir mektup olmuş. Bu cümleleri ABD yönetimi daha önce de kulandı. ABD yönetimi kongreye mektup yollarken ya da bilgi verirken doğruyu söylemiyor. PKK ile YPG arasında hiçbir farkın olmadığını çok iyi biliyorlar. Bu terör örgütüne çok iyi destek veriyorlar. Bu ABD kanunlarına göre suç. Burada bulunma amacının da DEAŞ ile mücadele olmadığını biliyoruz. DEAŞ ile mücadele eden dünyadaki tek ordu bizim ordumuz."

BIDEN'IN "TÜRKİYE DEAŞ İLE MÜCADELEYİ SEKTEYE UĞRATIYOR" YALANI

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray internet sitesinde Çarşamba günü yayınlanan Suriye ile ilgili başkanlık kararnamesinde Türkiye'nin, bu ülkenin kuzeydoğusundaki askeri operasyonlarının "DEAŞ'la mücadeleye sekte vurduğunu" ileri sürmüştü.

KONGRE'YE GÖNDERİLEN MEKTUP

'Suriye'deki durum ve Suriye ile ilgili Ulusal Olağanüstü Hal Durumu'nun Devamına Dair Not' başlığını taşıyan ve Kongre'ye de gönderilen kararname, esas olarak bu ülkenin ABD açısından oluşturduğu düşünülen ulusal güvenlik tehdidi nedeniyle 2019'da ilan edilen Olağanüstü Hal önlemlerinin bir yıl daha uzatılmasını düzenliyor.

Başkan Biden'ın imzasını taşıyan kısa başkanlık kararnamesi metninin ana bölümünde, en önemli kısmı Türkiye'ye yönelik eleştiri oluşturdu. Biden, bu bölümde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri faaliyetlerine değinerek, bunun, DEAŞ'ı yenilgiye uğratmak için sürdürülen mücadeleye sekte vurduğunu, siviller için tehlike oluşturduğunu, ABD'nin ulusal güvenliği ve dış politikasına sıra dışı bir tehdit olduğunu ileri sürdü.

MADURO TÜRKİYE'YE GELEBİLİR

Öte yandan Çavuşoğlu, Venezuelalı iktidar ve muhalefetin Meksika'da süren görüşmelerini Ankara'nın desteklediğini kaydetti. Muhalet partilerinin büyük çoğunluğunun yerel seçimlere katılmasını olumlu bir gelişme olarak niteleyen Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin yanı sıra Türkiye'nin de seçimlere gözlemci göndereceğini duyurdu.

Konuk bakan Plasencia ise, Türkiye'nin bölgesinde ve uluslararası arenada lider bir ülke olduğunu söyledi. Venezuela Dışişleri Bakanı Plasencia, Ankara ve Caracas arasında imzalanmayı bekleyen başka anlaşmalar bulunduğu bilgisini de verdi.

Bakanlar Çavuşoğlu ve Plasencia, Venezuela lideri Nicolas Maduro'nun yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret edebileceğini de aktardı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN