AK Parti anayasa önerisini yılbaşından önce sunacak: Dikkat çeken Kabine detayı

Yılbaşından önce kamuoyu ile paylaşılacak olan AK Parti’nin yeni sivil anayasa önerisinde sona gelindi. AK Parti, muhalefetin parlamenter sistemle ilgili teklifine ise kapıları kapattı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde bakanların bir kısmının parlamentodan seçilmesi önerilerin en dikkat çekici olanı.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2021, 07:02 Güncelleme 30 Eylül 2021, 08:17
AK Parti anayasa önerisini yılbaşından önce sunacak: Dikkat çeken Kabine detayı

İÇİNDEKİLER

AK Parti, sivil, özgürlükçü yeni anayasa çalışmalarında sona geldi. MHP'nin 120 maddeden oluşan anayasa teklifini geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıklamasının ardından gözler Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı AK Parti'ye çevrildi.


YILBAŞINDAN ÖNCE KAMUOYUNA AÇIKLANACAK
AK Parti yeni anayasa çalışmasında sona gelirken, yeni anayasa teklifinin yılbaşından önce kamuoyuna açıklanacağı ifade edildi. AK Parti'nin hukukçu kurmayları ve Başkan Erdoğan'ın hukukçu danışmanlarının ortak yürüttüğü çalışmada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde parlamentonun etkinliğini daha da artırmak için bir dizi öneriler sunuldu.



DİKKAT ÇEKEN KABİNE DETAYI
Sabah'ın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde bakanların bir kısmının parlamentodan seçilmesi önerilerin en dikkat çekici olanı. Zira, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kurgulanırken, yasama ve yürütme kesin bir şekilde ayrılmıştı. Mevcut sistemde milletvekili bakan olduğunda milletvekilliği düşüyor ve bakanlık görevi sona erdiğinde ise geri dönemiyor. Yine bakan olan milletvekilinin sandalyesi boş kaldığı için bağlı bulunduğu siyasi partinin Meclis'teki sandalye sayısı da azalıyor. Bu nedenle yeni sistemde Kabine'nin Meclis dışından oluşturulması avantaj sağlıyor. Yürütme ve yasama arasında bağın kurulması için milletvekilinin bakan olunca vekilliğini dondurulması, görev süresi bittiğinde ise geri dönmesinin önünün açılması öneriler arasında.

Parlamenter sistemde hükümetler güvenoyu ile göreve başlıyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde böyle bir mekanizma bulunmuyor. Önerilerden biri de Kabinenin tümünün ya da Milli Savunma, Adalet, İçişleri, Dışişleri bakanlarının güvenoyu almaları. Meclis'in denetim yetkisinin güçlendirilmesi için gensoru uygulamasının geri getirilmesi de öneriler arasında. Bu kapsamda bakanlar için belli sayıları bulmak koşulu ile gensoru önergesi verilebilecek. Daha öncede olduğu gibi belli sayıya ulaşılıp önerge kabul edilirse ilgili bakan düşmüş olacak.

SÖZLÜ SORU ÖNERGESİ GELİYOR
Bir başka öneri de sözlü soru önergesi uygulamasının yeniden getirilmesi. Milletvekilleri geçmiş dönemde yani parlamenter sistemde olduğu gibi sözlü soru önergesi verebilecek. Bakanlar belli günlerde TBMM'ye gelip milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak. AK Parti, muhalefetin 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' teklifine ise sıcak bakmıyor. AK Parti kaynakları, geçmişte parlamenter sistemde yaşanan sıkıntıları anımsatarak, "Onlar da parlamenter sistemden memnun değiller ki, 'güçlendirilmiş', "iyileştirilmiş' gibi yeni ifadeler kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu. AK Parti, Başbakanlık makamının geri gelmesi, Cumhurbaşkanlığında yüzde 50+1 barajının düşürülmesi gibi önerileri ise sıcak bakmıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN