MasterChef Papara (ekmek aşı) malzemeleri ve tarifi! Papara yemek nedir, nerede satılır, nasıl yapılır?
Papara yemek nedir, nerede satılır, nasıl yapılır? soruları MasterChef 2021 yarışmasının son bölümünden sonra gündem oldu. MasterChef'in dün geceki bölümünde menüde Papara (ekmek aşı) vardı. Papara yemeğini ilk kez duyanlar, hakkında araştırmalara koyuldu. MasterChef Papara (ekmek aşı) malzemeleri ve tarifine haberimizde yer verdik. İşte mutfağınızda deneyebileceğiniz lezzetli Papara yemeği hakkında merak edilenler...
Ekmek aşı adıyla da bilinen Papara yemeğinin malzemeleri ve tarifi merak ediliyor. MasterChef 2021'de yarışmacılar Papara (ekmek aşı) hazırladı. Evlerinde bu tarifi denemek isteyenler ya da dışarıda bir yerden almak isteyenler Papara yemek nedir, nerede satılır, nasıl yapılır? sorularının yanıtlarını araştırıyor. İşte ülkemizde bir çok şehirde farklı malzemelerle yapılan Papara (ekmek aşı) tarifi ve MasterChef malzemeleri, yapılışı...
PAPARA YEMEK NEDİR, NEREDE SATILIR?
Türkiye'de Papara veya Popara Sivas, Kars, Kilis, Tokat gibi bir çok ilde kendine has tarifleriyle yapılmaktadır. Ülkemizde ve diğer bazı Balkan ülkelerinde geleneksel olarak yapılmaktadır. Batı Marmara'da papara, doğu Marmara'da ve batı Karadeniz'de ekmek makarnası olarak adlandırılır.

MASTERCHEF PAPARA (EKMEK AŞI) MALZEMELERİ
1 kırmızı soğan
50 gr tereyağı
1 domates
2 ya da 3 dal maydanoz
50 gr tulum peyniri
Yarım diş sarımsak
2 ya da 3 dilim bayat ekmek
Tuz
Karabiber
PAPARA NASIL YAPILIR?
Soğanı ince doğrayıp tereyağında kavurun. Doğranmış domatesi ilave edin ve sos kıvamında pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Bayat ekmekleri ekleyip pişirmeye devam edin. Tulum peyniri üzerine rendeleyin. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyip servis yapın.

ETLİ ( KIYMALI-TAVUKLU ) PAPARA
1 baş beyaz soğan
1,5 bardak et suyu ( sıcak su )
5-6 dilim bayat ekmek
250 gr tereyağı
250 gr kıyma / haşlanmış tavuk eti
2 sivri biber

1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 kase sarımsaklı yoğurt
HAZIRLANIŞI
Tavuk eti kullanacaksanız etlerinizi haşlayıp didikleyin. Elde ettiğiniz tavuk suyundan kenara ayırın.
Tereyağınızın yarısını tavaya alıp piyazlık doğranmış beyaz soğanları pembeleşinceye değin kavurun.
İnce kıyılmış biberlerinizi de ekleyip birkaç dakika birlikte kavurmaya devam edin.
Kıymanızı yahut didiklenmiş tavuk etlerinizi ekleyip, tuzunu ve baharatını ayarlayarak birlikte kavurmaya devam edin.

Etli harcın kavrulmasının son aşamasında salçanızı veya domates rendenizi ekleyip aromasını kuvvetlendirin.
Bir buçuk su bardağı tavuk suyu yahut yoksa sıcak suyu ilave edip 4-5 dakika tıkırdatın.
Arzuya göre ister küp doğranmış bayat ekmeklerinizi ilave edip harmanlayıp, ateşi kapattıktan sonra ağzı açık demlenmeye alın; arzu ederseniz bu sosu siniye yaydığınız bayat ekmeklerinizin üzerine gezdirin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyin.
Bir tavada ayrıca kızdırılmış tereyağında yaktığınız pul biber sorunu gezdirip sevisi tamamlayın.