Tek tıkla soyağacı sorgulama nasıl yapılır? nvi.gov.tr Yeni soyağacı tasarım/tablo nereden yapılır?

e-Devlet'te yer alan soyağacı hizmetiyle ilgili yeni bir özellik hizmete sunuldu. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından alt-üst soy bilgilerinin kullanılması ile soyağacı tasarlayabilecekleri “Soyağacı Oluşturma” hizmeti aktif edildi. Vatandaşlar bu kapsamda detayları araştırıyor. Peki, tek tıkla soyağacı sorgulama nasıl yapılır? nvi.gov.tr Yeni soyağacı tasarım/tablo nereden yapılır? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 07 Eylül 2021, 11:55 Güncelleme 07 Eylül 2021, 12:00
Tek tıkla soyağacı sorgulama nasıl yapılır? nvi.gov.tr Yeni soyağacı tasarım/tablo nereden yapılır?

İÇİNDEKİLER

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son duyuruya göre, Tek Tıkla Soyağacı uygulamasının geliştirildiği ifade edildi. Bu doğrultuda vatandaşlar atık nüfus müdürlüklerine gitmeden soyağaçlarını tasarlayabilecek. Peki, Tek tıkla soyağacı sorgulama nasıl yapılır? nvi.gov.tr Yeni soyağacı tasarım/tablo nereden yapılır? İşte merak edilenler...

TEK TIKLA SOYAĞACI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Tek Tıkla Soyağacı uygulaması geliştirilmiştir.
Uygulamaya e-devlet üzerinden doğrulama yapılarak yönlendirme ile giriş yapılmaktadır.
Uygulamanın çıkarmış olduğu üst soy ağaç yapısında vatandaşlarımız,
• Arka Plan Tasarımını,
• Metin Fontlarını,
• Metin Renklerini,
• Çerçeve Tasarımlarını,
• Çerçeve Renklerini,
• Ağaç düğümleri düzen ve yerlerini,
kendi görsel beğenilerine göre düzenleyerek yüksek çözünürlüklü .PNG formatında çıktı alabilmektedir.

İşte soyağacı oluşturma hizmetine dair merak edilenler;

"SOYAĞACI OLUŞTURMA" HİZMETE SUNULDU

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan alt-üst soy sorgulama hizmetine gösterilen yoğun ilgiden yola çıkarak vatandaşlar için alt-üst soy bilgilerinin kullanılması ile soyağacı tasarlayabilecekleri "Soyağacı Oluşturma" hizmetini uygulamaya açtı.

İçişleri Bakanlığı soyağacı oluşturma hizmeti ile dijital dönüşüm alanında bir adım daha atarak, vatandaşların elektronik ortamdan ulaşabilecekleri kamu hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Bu yeni hizmet sayesinde vatandaşlar nüfus müdürlüklerine gitmeden soyağaçlarını oluşturabilecek.

AİLE SOYBAĞI 1800'LÜ YILLARA KADAR ÖĞRENİLEBİLİR

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi kapsamında elektronik ortamda tutulan nüfus kütükleri sayesinde üst soya dair bilgiler kolayca edinilebiliyor.

MERNİS'te tutulan bilgiler, Osmanlı Dönemi'nde 1904 yılında yapılan genel nüfus sayımı ile elde edilen bilgilere dayandığı için 1800'lü yıllara kadar doğmuş olan kişilerin kaydına erişilebilme imkanı sağlıyor.

SOYAĞACI NASIL OLUŞTURULUYOR?

Soyağacı oluşturma işlemi e-Devlet Kapısını ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden yapılabilecek.

E-Devlet Kapısından soyağacınızı oluşturmak için https://www.turkiye.gov.tr adresinden, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak kimliğinizi doğruladıktan sonra "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma" hizmetini " seçerek soyağacınıza ait elektronik belge alınabilecek.

Ya da nvi.gov.tr adresinden e-Hizmetler / e-Sorgulamalar / Soyağacı Sorgulama hizmetini seçip e-devlet ile giriş yaparak ilgili hizmete ulaşabilinecek.

YAŞANABİLECEK YOĞUNLUKLAR DİKKATE ALINDI

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü en çok talep gören e-Devlet hizmetlerinden olan alt-üst soy sorgulamaya olan yoğun talebi de dikkate aldı. Soyağacı oluşturma servisi dakikada 200 bin isteğe cevap verebilecek. Ayrıca hizmet planlanırken tek bir tasarım kullanmaktan ziyade 8 farklı arka plan, 5 farklı çerçeve ve 4 farklı renk seçeneğinden oluşan çeşitli tasarımlar da oluşturuldu.

Bu tasarımların ögelerini kullanarak vatandaşlar soyağaçlarının; arka plan tasarımını, metin fontlarını,metin renklerini,çerçeve tasarımlarını, çerçeve renklerini, ağaç düğümleri düzenini ve yerlerini kendi görsel beğenilerine göre düzenleyebilecek ve yüksek çözünürlüklü belge çıktısı alarak hatıra olarak saklayabilecek.