Eylül ayında tam kapanma olacak mı? 2021 yeni dönemde tam kapanma var mı?

Eylül ayında tam kapanma olacak mı? Yeni dönemde tam kapanma var mı? Tam kapanma olup olmayacağı gündemde araştırılan konulardan birisi oldu. Vaka ve ölü sayılarının artması nedeniyle 2021 Eylül ayında tam kapanma olup olmayacağı merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. İşte tam kapanmayla ilgili son bilgiler!

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2021, 12:33 Güncelleme 20 Ağustos 2021, 12:33
Eylül ayında tam kapanma olacak mı? 2021 yeni dönemde tam kapanma var mı?

İÇİNDEKİLER

Eylül ayında tam kapanma olacak mı? 2021 yılında aşılama sonrası yeni dönemin başlamasıyla birlikte gözler tam kapanmaya çevrildi. Vatandaşlar tam kapanma var mı sorusuna yanıt arıyor. Vaka sayısının artması ve buna paralel olarak da ölü sayısının artmasıyla birlikte Eylül ayında tam kapanma olabileceği iddia ediliyordu. Peki; Eylül ayında tam kapanma olacak mı?

EYLÜL AYINDA TAM KAPANMA OLACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu an Delta varyantı Türkiye'de yüzde 90'ı geçti. Delta Plus'ta giderek artmaya başlıyor. Bu varyant değişikliği toplumda bulaşıcılığın daha da yoğunlaştığı anlamına geliyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Aşı konusunda bir sıkıntılarının olmadığını söyleyen Koca, "Aşının etkili olduğunu görüyoruz. Her geçen gün aşılamanın da yoğun bir şekilde yapıldığını görüyoruz. Şu son 1 aylık zaman diliminde dünyada, genelde ise ilk 3 ülke içinde nüfus başına aşının yapılabilir olduğu kimi zaman birinci, kimi zaman ikinci, kimi zaman üçüncü ülke olduk" dedi.

Türkiye'nin geçtiğimiz günlerde Amerika'nın en az 1 doz aşı olan 18 yaş üstü aşılanmış kişileri geçtiğini vurgulayan Koca, "Aşılamada bir sorun yok. Bu anlamda vatandaşımız bugüne kadar çocuklarına yüzde 98 oranında 13 farklı aşıyı yaptırabildi. Bu anlamda bir direnç görmüyoruz. Biz yeter ki vatandaşımıza anlatalım. Ayağına gidelim. Vatandaşımızın bu aşıyı yaptıracağına inanıyorum. Ve her geçen gün bu oranlarımız artıyor. Gördüğünüz gibi 1 milyona yakın aşı yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

DELTA VARYANTI YÜZDE 90'I GEÇTİ

Delta varyantının her geçen gün yoğunlaştığını bildiren Bakan Koca, "Vaka sayılarımız, hareketliliğin çok artması ve tedbirlere uyumun azalmasından dolayı artıyor. Varyant değişikliği söz konusu. Şu an Delta varyantı Türkiye'de yüzde 90'ı geçti. Delta Plus'ta giderek artmaya başlıyor. Bu varyant değişikliği toplumda bulaşıcılığın daha da yoğunlaştığı anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

EK DOZA İHTİYAÇ

Öğretmenlerin aşılanma oranlarını da paylaşan Koca, "En az 1 doz aşı olan öğretmenler yüzde 81,2 dozunu tamamlamış öğretmenler ise yüzde 66" dedi. Öğretmenlerin aşı olma oranlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Koca, "Aşı olmayan öğretmen kalmayana kadar çalışmalar devam edecek" dedi.

Çocukların aşı olmaları hakkında da bilgi veren Koca, "Biz ön planda 12 yaş üzeri olan çocuklarımızın riskli bir durumu ve kronik bir rahatsızlığı söz konusu ise aşılanmalarını öneriyoruz. 15 yaş ve üstü de yine ailenin onayıyla talebi halinde yaptırıyoruz. Yurt dışına gidişler için ek doz gündeme gelmişti. Ek bir aşı gerekmiyor" diye konuştu.

Aşı olan kişilerin 2 dozu inaktif ise 3. doz aşının gerektiğini ifade eden Koca, "Çünkü 3-6 ay sonra koruyuculuğun düştüğünü görüyoruz. BioNTech için şu an 3. bir aşıya ihtiyaç yok ama yedi, sekiz ay sonra koruyuculuğunun azaldığını İsrail'den biliyoruz. Dolayısıyla bizim şu an 3,5-4 aylık bir sonuçlarımız elimizde. Şu ana kadar ek 3. bir doza ihtiyaç görülmüyor. Fakat önümüzdeki süreçte ne zaman gerekli olduğunu söylemiş olacağız" dedi.