Öğrencilere PCR testi zorunlu mu, haftada kaç kez yapılacak? PCR testi nedir, nasıl yapılır, ücretli mi?

Milyonlarca vatandaş Kabine toplantısı sonrası Başkan Erdoğan'ın yapacağı açıklamaya kilitlenmişti. Cumhurbaşkanlığı kabinesi bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde toplandı. Toplantıda yeni tip koronavirüs salgınındaki vaka artışı ve aşılamada son durum değerlendirildi. Peki, PCR testi nedir, nasıl yapılır, ücretli mi? Öğrencilere PCR testi zorunlu mu, haftada kaç kez yapılacak? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2021, 08:54 Güncelleme 20 Ağustos 2021, 08:55
Öğrencilere PCR testi zorunlu mu, haftada kaç kez yapılacak? PCR testi nedir, nasıl yapılır, ücretli mi?

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bugün saat 13.50'de toplandı. Milyonların beklediği toplantıda Türkiye'nin son günlerde yaşadığı yangın ve sel felaketleri de gündemde yer aldı. Kritik kabine kararlarını toplantı sonrası Başkan Erdoğan açıkladı. Başkan Erdoğan "Aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızdan düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz." dedi. Peki, PCR testi nedir, nasıl yapılır, ücretli mi? Öğrencilere PCR testi zorunlu mu, haftada kaç kez yapılacak? İşte detaylar...

PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz." Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızdan düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz."

TESTLER ÜCRETLİ Mİ OLACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'na dair açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorusunu yanıtladı.

"Yüz yüze eğitim kapsamında haftada 2 kez istenecek zorunlu PCR testi ücretsiz mi olacak" sorusuna Koca, "Devlet hastanelerinde ücretsiz olacak." yanıtını verdi.

PCR TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir.

Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir. Test, vücutta virüsün varlığını, ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

PCR testinin adı son dönemlerde Covid 19 yani koronavirüsün taranması için duyuldu. Ancak bu test sadece koronavirüste değil, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

ANTİKOR TESTİNİN PCR TESTİNDEN FARKLARI NELERDİR?

PCR, COVID-19 için altın standart "tanı testi"dir. Antikor testi ise daha çok "tarama" amacıyla kullanılmaktadır. Kan örneği kullanılarak yapılan antikor testinde IgM bandının pozitif çıkması hastalığın geçirilmekte olduğunu, IgG bandının pozitif çıkması ise hastalığın daha önce geçirilmiș olduğunu gösterir. Bir kișide halihazırda COVID-19 enfeksiyonunun bulunup bulunmadığı gösteren en iyi (duyarlıve özgül) test, ağız-burun sürüntü örneği kullanılarak yapılan PCR testidir.