ABD, İngiltere ve Almanya'nın, parayla Türkiye'deki fondaş medyaya yalan haber üreten gazeteci yetiştirdiği ortaya çıktı

ABD, İngiltere ve Almanya, vakıflar üzerinden Türkiye kamuoyunu yönlendirmek için geleneksel taktiğini uyguluyor. Gazetecilik platformu paravanıyla, yalan içerik, yorum ve haberleriyle Batı ülkeleri adına içimizde psikolojik harp faaliyeti yürüten "fondaş" gazetecilerin nasıl devşirildiği ortaya çıktı. Haberin detayları...

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2021, 14:45 Güncelleme 12 Ağustos 2021, 16:05
ABD, İngiltere ve Almanya’nın, parayla Türkiye’deki fondaş medyaya yalan haber üreten gazeteci yetiştirdiği ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

Terör örgütleriyle iltisaklı Hasan Cemal'e ait Punto24 adlı karanlık oluşumu aparat olarak kullanan Friedrich Ebert Vakfı, Friedrich Naumann Vakfı ve Guardian Vakfı'nın genç gazetecileri yurtdışına götürüp uzun vadede kurşun askere dönüştürdüğü belirlendi.

Türkiye'nin her kritik virajında yalan içerikli yazı, yorum ve haberleriyle Batı ülkeleri adına içimizde beşinci kol faaliyeti yürüten fondaş gazetecilerin nasıl devşirildiğini gözler önüne seriyoruz.

GENÇLERİN BEYİNLERİ BATI İDEOLOJİSİYLE YIKANIYOR

Yeni Akit'in aktardığına göre, Hasan Cemal'in bağımsız gazetecilik platformu kılıfıyla oluşturduğu Punto24 (P24) oluşumunun Alman, İngiliz, ABD ve Danimarkalı STK'larla birlikte genç gazetecileri ağına düşürüp yurtdışına götürdüğü, bu ülkelerde beyin yıkama faaliyetlerine tâbi tuttuğu, araştırma bursu diyerek de ceplerine para koyduğu ortaya çıktı. P24'ün çeşitli tarihlerde Alman Friedrich Ebert Vakfı, Friedrich Naumann Vakfı, İngiliz Guardian Vakfı ile BBC Media Action, ABD'li Poynter Institute ve Danimarka Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın para desteğiyle "Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı", "Bilme Hakkı Projesi", "Çatışmalı Dönemlerde Gazetecilik", "Geçmişle Yüzleşmek, İleriye Bakmak", "İfade Özgürlüğünün Sınırı Var mı" gibi çalışmalar düzenlediği tespit edildi.

İngiltere'de gizli belgeleri ifşa suçundan baskın yiyen ve hakkında soruşturma yürütülen Guardian gazetesinin vakfının P24 ile Türkiye'de faaliyet yürütmesi dikkat çekti. Dış destekle fonlanan gazetecilere "İmam hatipler", "cihadist hareketler", "Türkiye'de yolsuzluk", "17 Aralık süreci", "kadın cinayetleri", "Kanal İstanbul", "LGBT", "Kürt hareketi", "bonzai" gibi konularda özel dosyalar hazırlatılarak gelecekteki pozisyonlarının temelinin atıldığı kaydedildi.

DEVŞİRME GAZETECİLER

P24'ü aparat olarak kullanan Batı'nın fondaş gazetecileri devşirme operasyonları kayıtlara şöyle geçti:

P24 ile Friedrich Ebert Vakfı'nın düzenlediği "Geçmişle Yüzleşmek, İleriye Bakmak" kılıflı program kapsamında altı gazeteci mesleki araştırma adıyla Almanya'nın Berlin ve Hamburg kentlerine götürüldü. Gezinin ardından hepsine "çalışma bursu" diye fon aktarıldı.

P24'ün seçtiği Türkiye'deki 10 gazeteci tam burslu, 10 gazeteci yarı burslu olarak ABD'deki Poynter Institute'da "eğitime" götürüldü, devşirme faaliyeti uygulandı.

Londra merkezli BBC Media Action tarafından geliştirilen, Danimarka Uluslararası Kalkınma Ajansı (DANİDA) tarafından fonlanan Objektive Gazetecilik Bursu için 5 gazeteciye para aktarıldı.

Punto24 yönetiminde Guardian Vakfı'nın desteğiyle yürütülen Objective Araştırmacı Gazetecilik Eğitim Programı kapsamında 6 gazeteciye burs verildi. Çalışma konuları manidar: "Kanal İstanbul", "LGBT", "Bonzai".

Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı kapsamında 7 gazeteciye "Soma Bursu" verildi.

Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı kapsamında "Röportaj Bursu Çağrısı" programın düzenlendi, 11 gazeteciye fon aktarıldı.

Friedrich Naumann Vakfı'nın desteğiyle 4 gazeteciye haber araştırma konuları belirlenerek "araştırmacı gazetecilik bursu" verildi.

Objective Araştırmacı Gazetecilik Programı'yla 5 gazeteciye "serbest" konulu çalışmada fon aktarıldı. Belirlenen çalışma konularının "Kadın Cinayetleri", "İmam Hatip Liseleri" gibi başlıklar olması dikkat çekti.

Alman Friedrich Naumann Vakfı, Türkiyeli gazeteciler için Almanya'ya seyahat eğitim programı gerçekleştirdi. "Çatışmalı Dönemlerde Gazetecilik: Almanya Deneyimi" başlıklı araştırma programıyla 7 gazeteci ağa çekildi.

P24 tarafından belirlenen 10 gazeteci / araştırmacı Guardian Foundation desteğiyle başlatılan Bilme Hakkı Projesi kapsamında fonlandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN