YAŞ kararları 2021 belli oldu! YAŞ terfi atamalar listesi! YAŞ emekli olan komutanlar kimdir?

2021 YAŞ kararları açıklandı. Türkiye'nin merakla beklediği ve komuta kademesini etkileyecek YAŞ kararları 4 Ağustos itibariyle belli oldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sona erdi. Başkan Erdoğan başkanlığında yapılan kritik toplantı sona erdi ve kritik YAŞ kararları açıklandı. Toplantıda bir üst rütbeye terfi edecek veya emekliye sevk edilecek general ve amiraller belli oldu.. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görevine devam edip etmeyeceği de merak konusu. İşte, 2021 YAŞ kararları hakkında bilgiler!

Giriş Tarihi 04 Ağustos 2021, 15:59 Güncelleme 04 Ağustos 2021, 16:04
YAŞ kararları 2021 belli oldu! YAŞ terfi atamalar listesi! YAŞ emekli olan komutanlar kimdir?

İÇİNDEKİLER

YAŞ emekli olan komutanlar! 2021 YAŞ terfi atama kararları vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. YAŞ terfi alan komutanlar kimler? Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının ardından gözler terfi ve atama listelerine çevrilecek. Yüksek komuta kademesinin belirleneceği YAŞ kararlarına ilişkin gözler kritik toplantıya çevrildi. İşte toplantıyla ilgili son detaylar!

YAŞ TERFİ ATAMA KARARLARI 2021!

Yüksek Askeri Şura kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Musa Avsever atandı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar emekliye sevk edilirken, Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever getirildi.

YAŞ TOPLANTISINDA KİMLER ATANACAK?

Toplantıda bir üst rütbeye terfi edecek veya emekliye sevk edilecek general ve amiraller belirlenecek. Yaş haddinin yanı sıra bekleme süresini henüz doldurmayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görevine devam etmesi öngörülüyor.

Toplantıda görev süresini ve yaş haddini dolduran Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın durumu da değerlendirilecek.

Geçen yılki Şura'da görev süreleri birer sene uzatılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile ilgili karar verilecek.

YÜKSEK ASKERİ ŞURA (YAŞ) NE ZAMAN KURULDU?

Yüksek Askeri Şura kısaca YAŞ, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak Ankara'da barış zamanlarında görev yapmak üzere oluşturulan kuruldur. 1972 yılında oluşturulan kurulun görevleri 26 Temmuz 1972 tarihinde 14257 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yüksek Askeri Şûranın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile belirlenmiştir.

YAŞ'IN GÖREVLERİ NELERDİR?

- Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri stratejik ana fikrin (konseptin) tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirilmesi hususları ve Silahlı Kuvvetlerin ana program ve hedefleri ile ilgili konularda görüş bildirmek.

- Silahlı Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen mevzuat taslaklarını inceleyip görüş bildirmek.

- Cumhurbaşkanının lüzum gördüğü hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmek ve mevzuatla verilen görevleri yapmak.

- YAŞ, Cumhurbaşkanının başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısı ile yılda en az bir kez toplanır.

- Cumhurbaşkanı acil durum gerektiğinde Şura'yı toplayabilir.

YAŞ ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUR?

Olağanüstü haller dışında yılda bir kez Cumhurbaşkanı başkanlığında, Cumhurbaşkanı yardımcısı, Genelkurmay Başkanı, Adalet, Millî Savunma, İçişleri, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim bakanları ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları toplanır.