Parasetamol nedir, ne işe yarar? Covid 19 aşı sonrası yan etkiler için önerilen parasetamol içeren ilaçlar hangileri?

Gündemde yoğun bir şekilde Parasetamol nedir, ne işe yarar? Sorgulamaları sıklıkla yapılır oldu. Koronavirüs ile mücadelede aşılama büyük öneme sahip ve ülkemizde tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanlığı takvimine göre aşı sırası gelen vatandaşlar yan etkilerine karşı kullanılabilen ağrı kesiciler hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Peki Covid 19 aşı sonrası yan etkiler için önerilen parasetamol içeren ilaçlar hangileri? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 18 Haziran 2021, 10:21 Güncelleme 18 Haziran 2021, 10:23
Parasetamol nedir, ne işe yarar? Covid 19 aşı sonrası yan etkiler için önerilen parasetamol içeren ilaçlar hangileri?

İÇİNDEKİLER

Parasetamol nedir, ne işe yarar? Covid 19 aşı sonrası yan etkiler için önerilen parasetamol içeren ilaçlar hangileri? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. Covid 19 aşı yan etkilerinin neler olduğunu merak edenler, bu etkilerden korkanlar için uzmanlar gerekli açıklamaları yapıyor ve ağrılar için parasetamol içeren ilaçların kullanılabileceğini söylüyor. Vatandaşların merak ettiği bu ilaçlara ilişkin bilgileri derledik.

COVİD 19 AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

PARASETAMOL NEDİR?

Parasetamol, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip bir ilaç etken maddesidir. Parasetamol ağızdan alındığında gastrointestinal sistem tarafında hızlıca emilir. İlaç alındıktan 30-60 dakika sonra maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Parasetamol bütün dokulara hızla dağılır.

PARASETAMOL İÇEREN İLAÇLAR HANGİLERİ?

Aferin, Gripin, Calpol, Minoset, Panadol, Excedrin, Tylenol gibi ilaçlar parasetamol içermektedir. Bu ilaçlar baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, adet sancısı, soğuk algınlığı, orta kulak ve sinüzit ağrısı gibi durumlarda tercih edilir.

YAN ETKİLER İLE KARŞILAŞILDIĞINDA YAPILACAKLAR

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

• Yorgunluk

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

• Hafif ateş, titreme

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Baş ağrısı

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kas/eklem ağrısı

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kusma, ishal

Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.