BioNTech aşısı yan etkisi neler? Aşının yan etkisi ne zaman geçer? Biontech aşısından sonra duş alınabilir mi?

BioNTech aşısının yan etkileri neler? Sorusu gündemde sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında aşılama son sürat devam ediyor ve gün geçtikçe hız kazanmaya başladı. Bakan Koca dün yaptığı açıklamada SGK'ya kayıtlı tüm çalışan ve işçilerin aşı randevusu alabileceğini duyurunca vatandaşlar MHRS ve e-Nabız üzerinden koronavirüs aşı randevularını oluşturmaya başladı. Bu noktada, Pfizer-Biontech aşısı en çok tercih edilen aşı olmasına karşı yan etkileri araştırılıyor. Peki, Biontech aşısının yan etkileri neler? Biontech aşısı yan etkileri ne zaman geçer? İşte detaylar!

Giriş Tarihi 15 Haziran 2021, 18:43 Güncelleme 15 Haziran 2021, 18:43
BioNTech aşısı yan etkisi neler? Aşının yan etkisi ne zaman geçer? Biontech aşısından sonra duş alınabilir mi?

İÇİNDEKİLER

BioNTech aşısının yan etkileri neler? Sorusu araştırılan konular arasında yer aldı. Yeni bir teknoloji kullanılması nedeniyle hakkında en çok araştırma yapılan aşı biontech oldu. Bu noktada, Pfizer-Biontech aşısı en çok tercih edilen aşı olmasına karşı yan etkileri araştırılıyor. Peki, Biontech aşısının yan etkileri neler? Biontech aşısı yan etkileri ne zaman geçer? İşte detaylar!

BİONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

YAN ETKİLER İLE KARŞILAŞILDIĞINDA YAPILACAKLAR

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

• Yorgunluk

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.


• Hafif ateş, titreme

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Baş ağrısı

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kas/eklem ağrısı

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kusma, ishal



Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.