SON DAKİKA: Başkan Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler! Önce Putin sonra Merkel...

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme trafiği devam ediyor. Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider görüşmede Sputnik V aşısının tedarikini ele aldı. Başkan Erdoğan daha sonra da Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüştü. Merkel ile görüşmesinde, Yunanistan'ın tahrikkar eylemlerini sürdürdüğünü belirten Erdoğan, Türkiye'nin itidalli tutumunu koruduğunu dile getirdi.

Giriş Tarihi 05 Mayıs 2021, 16:51 Güncelleme 05 Mayıs 2021, 19:17
SON DAKİKA: Başkan Erdoğan’dan peş peşe kritik görüşmeler! Önce Putin sonra Merkel...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA
Başkan Erdoğan, görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından "Kıymetli kardeşim, Bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik.

Görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek adımlar, Kovid-19'la mücadelede iş birliği ve bölgesel konuları ele aldık.

Yapılan anlaşma kapsamında Rusya'dan Türkiye'ye gönderilecek Sputnik V aşısının sevkiyatının planlanan şekilde gerçekleşmesini beklediğimizi Sayın Putin'e belirttim.

İki ülkenin pek çok alanda tesis ettiği iş birliğine aşı üretiminin de dahil olmasından büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade ettim.

Suriye'de kalıcı istikrarın sağlanmasında Türk-Rus iş birliğinin önemine işaret ederek, Yukarı Karabağ konusunda da bölgesel normalleşme ve istikrar sürecinin iyi kullanılması gerektiğini dile getirdim." paylaşımında bulundu.

GÜNDEM SPUTNIK V AŞISI
İletişim Başkanlığında yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek adımlar, Covid-19'la mücadelede iş birliği ve bölgesel konular ele alındı. Başkan Erdoğan, yapılan anlaşma kapsamında Rusya'dan Türkiye'ye gönderilecek Sputnik V aşısının sevkiyatının planlanan şekilde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Başkan Erdoğan, iki ülkenin pek çok alanda tesis ettiği iş birliğine aşı üretiminin de dahil olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

SURİYE VE KARABAĞ DA GÖRÜŞÜLDÜ
Suriye'de kalıcı istikrarın sağlanmasında Türk-Rus iş birliğinin önemine işaret eden Başkan Erdoğan, Yukarı Karabağ konusunda da bölgesel normalleşme ve istikrar sürecinin iyi kullanılması gerektiğini dile getirdi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Geçtiğimiz hafta Cuma namazı çıkışı aşılama sürecinin seyrine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, "Aşı tedarikinde ben herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum. Şu anda bir defa elimizde zaten aşımız var, yeteri derecede var. Rusya'dan şu anda yine yaptığımız görüşmelerle Sputnik aşısı inşallah geliyor, gelecek." diyerek yanıt verdi.

Erdoğan, görüşmelerin yapıldığını, gerekirse Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşme yapacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Yani ben Sayın Putin ile yapacağımız görüşmeden de bu işle ilgili çok ciddi bir miktarda Sputnik aşısı inşallah Rusya'dan gelecek. Bu arada Biontech Almanya'dan onun verilmiş sözü var, o da inşallah gelecek.

Bazı ihtimaller diyorum çünkü görüşmeyi henüz yapmadım ama (Çin Devlet Başkanı) Şi Cinping ile de bizim önümüzdeki ayın ilk yarısında bu konuyla ilgili bir görüşmemiz olacak. Oradan da tekrar ciddi bir miktarda aşının gelmesiyle zaten bu sayıyı yakalamış olacağız. Yani ben inşallah fevkalade bir durum olacağına inanmıyorum."

BİR GÖRÜŞME DE MERKEL İLE
Başkan Erdoğan Putin ile görüşmesinin ardından bir görüşme de Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüştü.

Videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen görüşmede Erdoğan, Almanya'nın içine girdiği genel seçim sürecinin hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, yeni dönemde de Türkiye-Almanya ilişkilerinin sağduyulu ve stratejik bakışla gelişeceğine inandığını ifade etti.

"AB İLE YAKALANAN İVME DEVAM ETMELİ"
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yakalanan ivmenin kaybolmaması gerektiğini belirten Başkan Erdoğan, Yunanistan'ın tahrikkar eylemlerini sürdürdüğünü, Ege'de uluslararası hukuka ve vicdana aykırı olan geri itme hadiselerinin artarak devam ettiğini, tüm bunlara rağmen olumlu gündemin muhafazası için Türkiye'nin itidalli tutumunu koruduğunu dile getirdi.

"ALMANYA'YLA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA DA HAZIRIZ"
Erdoğan, NATO'nun imkan ve kabiliyetlerini de kullanmak suretiyle Afganistan'a desteğin en etkin biçimde nasıl sürdürebileceğini ele almak gerektiğini belirterek, Libya'nın istikrarı için Milli Birlik Hükümeti'ni desteklemeye devam edeceklerini, bu kapsamda Almanya'yla işbirliği yapmaya da hazır olduklarını söyledi.

GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN FLAŞ AÇIKLAMA
Başkan Erdoğan, Merkel ile görüşme sonrası şu açıklamada bulundu:


"Değerli kardeşim,

Bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir video konferans görüşmesi gerçekleştirerek 🇹🇷🇩🇪 ilişkilerini ve bölgesel konuları ele aldık.

Almanya'nın içine girdiği genel seçim sürecinin hayırlara vesile olması temennisinde bulundum, yeni dönemde de ilişkilerin sağduyulu ve stratejik bakışla gelişeceğine inandığımı ifade ettim.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yakalanan ivmenin kaybolmaması gerektiğini belirttim, Yunanistan'ın tahrikkâr eylemlerini sürdürdüğünü, Ege'de uluslararası hukuka ve vicdana aykırı olan geri itme hadiselerinin artarak devam ettiğini, tüm bunlara rağmen olumlu gündemin muhafazası için Türkiye'nin itidalli tutumunu koruduğunu dile getirdim.

NATO'nun imkân ve kabiliyetlerini de kullanmak suretiyle Afganistan'a desteğin en etkin biçimde nasıl sürdürebileceğini ele almak gerektiğini belirttim, ayrıca Libya'nın istikrarı için Milli Birlik Hükümeti'ni desteklemeye devam edeceğimizi, bu kapsamda Almanya'yla iş birliği yapmaya hazır olduğumuzu söyledim."