Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş A Haber ekranlarında merak edilen soruları yanıtladı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş A Haber'de yayınlanan Sahur Vakti programına katıldı. Erbaş, canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı. Erbaş "Yurtiçinde yurt dışında Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 120 kadar ülkede varız şu anda. Ülkemizin 81 ilinde, 922 ilçesinde 150.000'e yakın hocamızla, sadece cami içinde değil cami dışında milletimizin nerede bir ihtiyacı varsa onların yanındayız" açıklamasında bulundu.

Giriş Tarihi 05 Mayıs 2021, 02:33 Güncelleme 05 Mayıs 2021, 07:00
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş A Haber ekranlarında merak edilen soruları yanıtladı

İÇİNDEKİLER

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş A Haber'de yayınlanan Sahur Vakti programına katıldı. Erbaş, canlı yayında merak edilen soruları yanıtladı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın sohbetinden satır başları:

Salgının gölgesinde geçen ikinci Ramazan. Geçen seneye göre bu Ramazan'da camilerimizde Cuma namazlarımızı, vakit namazlarımızı kıldık. Gönlümüzde bir ukte kaldı, camilerimizde teravih namazlarımızı kılamadık. Ama evlerimizde kıldık, kılmaya devam ediyoruz.

''ORUÇ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİYOR''
Hamdolsun Ramazan ayı şifa ayı, bereket ayı. Oruçla şifa bulmaya çalıştık, bulmaya devam ediyoruz. Zira Allah resulu efendimiz Hz. Muhammed (SAV) 'Oruç tut, sıhhat bul' buyuruyor. Oruçla bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye çalıştık. Hatırlarsınız geçen sene Ramazan gelmeden 5-10 gün önce bir tartışma başlamıştı, bazı kesimler 'oruç bağışıklık sistemini zayıflatıyor' iddiasında bulunmuşlardı. Sonra biz Din İşleri Yüksek Kurulu olarak bir çalışma yapmıştık. Bu çalışma güvenilir tıp alimlerinin, bilim adamlarının görüşlerini toplayarak, derleyerek Din İşleri Yüksek Kurulumuzun bir açıklamasını kamuoyuyla paylaşmıştık. Tam tersine oruç bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bu sene de Ramazan'da bağışıklık sistemimizi oruçla güçlendirmeye çalıştık.

''DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI OLARAK 120 KADAR ÜLKEDE VARIZ''
Şifa ayı Ramazan bizim genel temamız oldu. Hala devam ediyoruz, ülkemizin her yerinde, bütün camilerimizde, kürsülerimizde, minberlerimizde sadece yurtiçinde değil şu an bizim yurt dışında 2.500 kadar hocamız kürsülerde, minberlerde ya da dijital ortamda din hizmeti ve din eğitimi vermeye devam ediyor. Yurtiçinde yurt dışında Dİyanet İşleri Başkanlığı olarak 120 kadar ülkede varız şu anda. Ülkemizin 81 ilinde, 922 ilçesinde 150.000'e yakın hocamızla, sadece cami içinde değil cami dışında milletimizin nerede bir ihtiyacı varsa onların yanındayız.

''63.000 HOCAMIZ VEFA DESTEK GRUPLARINDA ÇALIŞTI''


Özellikle salgın döneminde Vefa Destek Grupları'nda çalışan 63.000 hocamız var. Nerede milletimizin ihtiyacı varsa biz orada olmaya çalışıyoruz. Dİyoruz ki; doğumundan ölümüne kadar hatta ölümünden sonra da insanımızın yanında onlara Kur'an okuyarak, yakınlarının yanında olarak, taziyelerinde bulunarak çalışıyoruz. Peygamberimiz nasıl ki ashabının her durumunda yanındaysa bugün onun varisleri olarak bizler de her durumunda milletimizin yanında olmaya çalışıyoruz.

68 HOCAMIZ RAHMETLİ OLDU
Filyasyon ekipleri var bu salgın döneminde. Bizim 40.000 kadar hocamız filyasyon ekiplerinde çalışıyor. Biz söylemeyince hocalarımız çıkıp da 'ben filyasyon ekibinde çalışıyorum' diyecek hali yok. Geçenlerde medyada ben bunu söyleyince tabii her zaman bizim söylediklerimize sevinmeyen ve muhalefet etmek için muhalefet edenler oluyor. Onlardan birisi yazmış 'kaç kişi vefat etti?' biz bunu söylemiyorduk ama o vesileyle dedik ki, filyasyon ekiplerinde çalışarak hastalık kapan 68 hocamız rahmetli oldu. Biz bunlara hükmen şehit diyoruz dolayısıyla hocalarımıza rahmet diliyoruz. Bunu gönüllü olarak yaptılar.

KADİR GECESİ'NDE KUR'AN OKUNMALI
Kadir Gecesi geliyor. ''Biz o kitabı Kadir Gecesi'nde indirdik'' buyuruyor Rabbimiz. Dolayısıyla şu Ramazan ayında Kur'an okumasını bilmeyenler öğrensinler. Bilenler okusunlar, okuyanlar anlamaya çalışsınlar. Anlayanlar yaşamaya çalışsınlar. Bilmeyenler öğrensin. Pandemi nedeniyle teravih namazlarını camide kılamıyoruz. Kadir Gecesini iyi bir şekilde değerlendirelim. Ne yapalım mesela? Bol Kur'an okuyalım. Tövbe çok önemli yani müminin dilinden zikir düşmemeli, tövbe düşmemeli, tesbihat düşmemeli. Kadir Gecesi mademki bin aydan hayırlıdır, bin aydan hayırlı olan bu geceyi çok iyi değerlendirmeliyiz.