SON DAKİKA: Data hırsızları sağlık verilerini de çaldı: İlacınızı bile biliyorlar

Son dakika haberi! Data hırsızlarının yeni oyun alanı sağlık verileri oldu. Telefon dolandırıcıları bu dataları ele geçirdikten sonra vatandaşları, Sağlık Bakanlığı’ndan arıyormuş gibi dolandırıyor.

Giriş Tarihi 10 Nisan 2021, 09:04 Güncelleme 10 Nisan 2021, 09:04
SON DAKİKA: Data hırsızları sağlık verilerini de çaldı: İlacınızı bile biliyorlar

İÇİNDEKİLER

Aralarında koronavirüs vakalarına ait güncel dataların da bulunduğu binlerce sağlık verisi data hırsızlarının ve dolandırıcıların eline geçti. Kanser hastalarından, cinsel hastalıklara, sigara bırakma tedavisi görenlerden saç ektirenlere kadar hemen her alanda ulaşılabilir hale gelen bu datalar internetten de alenen satılmaya başlandı. www.cagrimerkezidatasi. xyz adresi üzerinden satılan datalara dünyanın 4 bir yanından talep geliyor. Kişisel Verileri Koruma Kanunu için kılı kırk yaran ve ciddi tedbirler alan firmaların emekleri de bu dev sızıntılar nedeniyle heba olmuş durumda. Günlük koronavirüs datalarını ele geçiren telefon dolandırıcıları, kendilerini Sağlık Bakanlığı'ndan mesaj atıyormuş gibi göstererek hastaları çeşitli yöntemlerle de dolandırıyor.



BENZER SİTE KURUYORLAR
Hastaların datalarını ele geçiren dolandırıcılar bu bilgileri öncelikle güven kazanmak amacıyla kullanıyor. Vatandaşları gönderdikleri mesajlarla resmi internet sitelerine çok benzeyen uygulamalara yönlendiren dolandırıcılar, genellikle kredi kartı bilgilerine ulaşmaya çalışıyor. Mesajlarda "Sayın vatandaşımız koronavirüs takip sürecindesiniz. Randevu ve ilaç takvimi oluşturmak için tıklayın" şeklinde ifadeleri kullanan dolandırıcıların asıl mesaisi link tıklanınca başlıyor. Söz konusu mesajlarda belirtilen linke tıklandığında, casus yazılım sistemi ile kişisel bilgiler ele geçirilip mobil/internet bankacılığına erişim yapılarak kişisel hesaplar boşaltılabiliyor.


İLACINI BİLE BİLİYORLAR
Dolandırıcılar tarafından kurulan çağrı merkezlerinin gündeminde diğer hastalık türleri de var. "Sağlık Bakanlığı'ndan arıyoruz" diyerek vatandaşları arayan dolandırıcılar, şahsi hastalıklara ait veriler üzerinden güven sağlayıp, kişilerin tüm kişisel bilgilerini alıyor ve dijitaldeki finansal varlıkları üzerinden haksız kazanç sağlıyor.


İnternette açıkça satışa çıkan datalarda neredeyse yok yok. Cinsel sorunları için ilaç kullananlardan tuttukları takımlara kadar hemen her alanda KVKK kurallarını hiçe sayan datalar kolaylıkla alıcı ve satıcı bulabiliyor.

En fazla rağbet gören datalar ise şunlar olarak sıralanıyor: Masaj salonu kullananlar, bitkisel ürün alanlar, check-up yaptıranlar, cinsel performans sorunu yaşayanlar, tuttuğu takım datası, okul-hastane dataları, sağlık-sigorta, dini ürün pazarlama, kargo takip dataları, marka elektronik ve giyim dataları, cep telefon dataları, spor merkezi kayıt dataları...


ÇAĞRI MERKEZLERİNDEN SIZINTI VAR
Uzmanlara göre, son dönemde milyonlarca kişinin, kredi kartından tapu ve sağlık bilgisine, kimlik numarasından cep telefonuna kadar her türlü kişisel verisi ortalığa saçıldı.

Sabah'ın haberine göre, verilerin en fazla çağrı merkezleri ve bankalardan sızdırıldığı tahmin ediliyor. Bilgilere erişmek için kimi zaman hacker, kimi zamanda kurum içi rüşvet mekanizması kullanılıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN