Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda önemli açıklamalar

Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Brüksel'de gerçekleştirilen "NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı"nın ikinci gün oturumu sonrası basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "ABD Dışişleri Bakanı'yla Türkiye ya da ABD'de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

Giriş Tarihi 24 Mart 2021, 14:46 Güncelleme 24 Mart 2021, 17:09
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gün oturumu başladı.


Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, ikinci gününde devam ediyor. NATO Karargahında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ve diğer 29 bakanın yuvarlak masada bir araya geldiği toplantının ikinci gün oturumunu başlatan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ele alınacak konulara dair bilgi verdi. Stoltenberg, NATO ortakları olarak Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin de katıldığı oturumda, Rusya'nın faaliyetlerinin, NATO sınırları yakınında büyüyen askeri varlığının ve ortak ülkeler üzerindeki baskısının görüşüleceğini belirtti.



BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN FLAŞ MESAJLAR
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapılan görüşmeyi değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Görüşme yapıcı bir ortamda gerçekleşti" dedi.

Çavuşoğlu, FETÖ, S-400 ve YPG/PKK konularının görüşüldüğünü belirten Çavuşoğlu, "S-400'ü aldığımızı ve bu işim bittiğini, söyledik" dedi.

Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere ihtiyaçlarımızı müttefiklerimizden karşılamak için Türkiye'nin olumlu bir tutum içinde olduğu görüşünü ilettik." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada "Washington'da geniş bir toplantı için mutabık kaldık" dedi.

Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Bütün konuları açık yüreklilikle konuştuk. Bazı konularda görüş ayrılığımız var onları da el alma konusunda mutabık kalmıştık. Bugün bu konuları da konuştuk. S-400 konusunda şu anda Türkiye'nin bunları satın aldığını tekrar söyledik. Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere ihtiyaçlarımızı müttefiklerimizden karşılamak için Türkiye'nin olumlu bir tutum içinde olduğu görüşünü ilettik. Önümüzdeki süreçte Türkiye'de ya da Washington'da daha kapsamlı bir toplantı için mutabık kaldık. Suriye konusunu tüm boyutları ile ele aldık. Barış Pınarı'nın ardından ABD ile olan ortak açıklamanın uygulanmadığını açıkladık. PKK'nın artan saldırılarını da hatırlattık. Suriye'deki siyasi çözümün tüm boyutları ile ele aldık. Irak, Libya konularında NATO ile beraber yapabileceklerimizi ele aldık."

ABD Dışişleri Bakanlığından, Çavuşoğlu-Blinken görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı:

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken arasındaki görüşmede iki ülke arasındaki ortak çıkarlara vurgu yapıldığını, Blinken'ın ayrıca S-400 konusundaki yaklaşımını dile getirdiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Çavuşoğlu ile Blinken arasında Brüksel'de yapılan görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre iki bakan, ABD ile Türkiye arasındaki uzun süreli güvenlik işbirliğinin önemine vurgu yaptı ve özellikle Suriye ile Afganistan'da "ortak çıkarların" olduğuna dikkati çekti.

Blinken'ın, Türkiye'yi S-400'leri almamaya teşvik ettiği belirtilen açıklamada, "Bakan, NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasındaki devam eden istikşafi görüşmelere olan desteğini dile getirdi." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Blinken'ın, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasından duyduğu endişeyi belirttiği ve demokratik kurumlarla insan haklarına saygının önemine de vurgu yaptığı kaydedildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN