İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldı! KADEM'den ilk değerlendirme: Gerilimin bir neticesi

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği) bu gelişmeyle ilgili yaptığı açıklamada "(İstanbul Sözleşmesi) Geldiğimiz noktada zemininden koparılmış ve toplumsal bir gerilim öznesi haline dönüştürülmüş durumda. Verilen fesih kararını da bu gerilimin bir neticesi olarak okuyoruz." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 20 Mart 2021, 14:32 Güncelleme 20 Mart 2021, 16:21
İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı! KADEM’den ilk değerlendirme: Gerilimin bir neticesi

İÇİNDEKİLER

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM); Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'nin, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını değerlendirdi. KADEM; "(İstanbul Sözleşmesi) Geldiğimiz noktada zemininden koparılmış ve toplumsal bir gerilim öznesi haline dönüştürülmüş durumda. Verilen fesih kararını da bu gerilimin bir neticesi olarak okuyoruz" ifadelerini kullandı. Açıklamada; KADEM'in, 'Varoluşta Eşitlik Sorumlulukta Adalet' sloganıyla genel kadın hakları mücadelesinde kazanımların ısrarlı takipçisi olacağı ifade edildi.

"GERİLİM ÖZNESİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ DURUMDA"
Kadın ve Demokrasi Derneği'nin açıklaması şöyle:

"İstanbul Sözleşmesi kadına şiddetle mücadele için önemli bir girişimdi. Geldiğimiz noktada zemininden koparılmış ve toplumsal bir gerilim öznesi haline dönüştürülmüş durumda. Verilen fesih kararını da bu gerilimin bir neticesi olarak okuyoruz."

"Kadın ve Demokrasi Derneği olarak bu konudaki tercihimiz, Avrupa Konseyi'ne söz konusu tartışmaları bertaraf edecek bir yorum beyanı verilmesi yönündeydi. Nitekim şimdiye kadar hükümetin kadın hakları konusunda tüm ön açıcı ve destek politikalarıyla önemli kazanımlara imza atıldı."

"VAROLUŞTA EŞİTLİK SORUMLULUKTA ADALET"
"KADEM olarak, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da 'Varoluşta Eşitlik Sorumlulukta Adalet' sloganıyla genel kadın hakları mücadelesinde kazanımlarımızın ısrarlı takipçisi olacağız."

"Şiddetle mücadele noktasında 6284 sayılı kanunun daha da güçlendirilmesi ve uygulamalardaki sorunların giderilmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."

TÜRKİYE'NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN AYRILDIĞINA DAİR KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer aldı: "Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir."