Amonyak nedir? Amonyak etkisi nelerdir? Amonyak zehirli mi?

Amonyak nedir? Amonyak etkisi vatandaşların merak ettiği konulardan birisi oldu. Amonyak zehirli mi sorusuna yanıt aranıyor. Amonyak tankı patlamasının ardından amonyakın etkileri hakkında araştırma yapılıyor. Amonyak, canlılar için oldukça zehirli bir kimyasal bileşiktir. Bu nedenle kullanılırken dikkat edilmesi gerekmektedir.

Giriş Tarihi 19 Mart 2021, 11:19 Güncelleme 19 Mart 2021, 11:19
Amonyak nedir? Amonyak etkisi nelerdir? Amonyak zehirli mi?

İÇİNDEKİLER

Amonyak nedir? Bir fabrikada meydana gelen amonyak tankı patlamasının ardından amonyak nedir sorusunun cevabı merak ediliyor. Amonyak canlılar için oldukça etkili ve zehirli bir madde olarak bulunuyor. Peki amonyaka zehirli mi? İşte amonyak hakkında merak edilen bilgiler...

AMONYAK NEDİR?

Amonyağın kimyasal formülü NH3'tür. Kovalent bağ yapısına sahip yani iki ametalin birleşimi ile oluşmuştur. Molekül yapısı polar olduğundan dolayı su içerisinde yüksek oranlarda çözünmektedir. İçeriğinde OH- iyonu taşımadığı halde suda hafif baz özelliği göstermektedir.

Gübre üretimlerinde sıklıkla kullanılır ve genellikle toprağa sulu çözeltisi doğrudan dökülebilir. Patlayıcı madde yapımında, temizlik ürünleri üretiminde, naylon, plastik, boya gibi maddelerin üretimlerinde, soda, ilaç üretimleri, sentetik elyaf üretimi, ipek ve pamuk temizliklerinde işe yaramaktadır.

AMONYAK NERELERDE KULLANILIR?

Amonyağın gizli ısısı oldukça yüksektir. Bu sebeple sanayilerde soğutucu madde şeklinde kullanılır. Bunun yanı sıra boya, gübre, ilaç ve parfüm gibi maddelerin üretimlerinde ilk aşamalarda kullanılmaktadır.

Amonyak, canlılar için oldukça zehirli bir kimyasal bileşiktir. Bu nedenle kullanılırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Piyasada amonyak olarak satılan kimyasallar, amonyağın sulu çözeltisi olan amonyum hidroksittir.

Amonyak, tahriş edici ve zehirleyici bir özelliğe sahip olduğundan dolayı akciğerlerde spazmlara neden olabilmektedir. Vücutta ödem oluşumlarına neden olabilir ya da solunan amonyağın konsantrasyonuna bağlı baş ağrısı, yanma hissi ve baygınlık gibi sağlık problemlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Aşırı derece amonyak solumak ölüme bile neden olabilmektedir.